Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

NIPT per 1 april beschikbaar voor alle zwangere vrouwen

vrijdag 31 maart 2017 | Bron: AD

NIPT per 1 april beschikbaar voor alle zwangere vrouwen

Vanaf 1 april is de niet-invasieve prenatale test (NIPT) beschikbaar voor alle zwangere vrouwen in Nederland. De NIPT onderzoekt of een ongeboren kind het Down-, Edwards- of Pautausyndroom heeft. De test is betrouwbaarder dan de tot dusver gebruikte combinatietest en levert geen risico’s op voor het ongeboren kind.

NIPT

De NIPT is een DNA-test op bloed die drie verschillende chromosomale afwijkingen kan detecteren, namelijk het Down-, Edwards- en Patausyndroom. Tot dusver werd de combinatietest gebruikt om deze afwijkingen bij het ongeboren kind te ontdekken. Een combinatietest werd tot nu toe alleen gedaan bij een verhoogd risico op een kind met een chromosomale afwijking. De NIPT is vanaf 1 april beschikbaar voor iedere zwangere die dit wil. De kosten bedragen ongeveer 175 euro, wat gelijk is aan de kosten van de combinatietest.

Eigen keuze

Het blijft uiteraard de eigen keuze van de toekomstige ouders of zij al dan niet een NIPT-test uit willen voeren. De gynaecoloog of verloskundige begeleidt hen bij het maken van deze keuze. In de meeste gevallen zal er maar één test nodig zijn. Alleen wanneer de NIPT-test aanwijzingen geeft voor een chromosomale afwijking, is een aanvullende vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig.

.
- Advertentie -
- Advertentie -