Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nieuw systeem tegen moeilijk behandelbare zenuwpijn

maandag 30 januari 2017 | Bron: Abbott Nederland

Nieuw systeem tegen moeilijk behandelbare zenuwpijn

Een van de meest voorkomende, maar ook slechtst behandelde, vormen van chronische pijn is neuropathische pijn. Dit wordt ook wel zenuwpijn genoemd. Hoewel zenuwpijn voornamelijk wordt behandeld met medicatie en neurostimulatie, komt farmaceut Abbott nu met een innovatie op het gebied van pijnbestrijding: DRG-neurostimulatie.

Behandeling zenuwpijn

Zenuwpijn is vaak slecht behandelbaar. Pijnbestrijding in de vorm van medicatie zorgt in veel gevallen niet voor voldoende verlichting. Dan is neurostimulatie mogelijk. Een neurostimulator wordt onder de huid geïmplanteerd en prikkelt daar de ruggenmergzenuwen met lichte elektrische schokjes. In sommige gevallen zorgt neurostimulatie voor verlichting van zenuwpijn.

DRG-stimulatie

Onderzoek toont aan dat DRG-stimulatie beter werkt bij de bestrijding van chronische zenuwpijn dan traditionele neurostimulatie-systemen. Voordelen ten opzichte van de oude systemen zijn:

  • Het niet meer hoeven opladen van het apparaat
  • De mogelijkheid tot upgrades
  • De bediening van het apparaat door de patiënt zelf (met behulp van een iPod Touch)

Zelf de regie over zenuwpijn

Bijna tien procent van de Europese bevolking krijgt te maken met zenuwpijn. Het zelf kunnen instellen van de pijnbestrijding zorgt voor meer controle over de ziekte. Ook artsen krijgen via dit nieuwe systeem meer inzicht in de pijnklachten bij hun patiënt. Volgens anesthesist Harold Nijhuis van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein, is de bediening van het DRG-neurostimulatiesysteem met een iPod Touch een enorme doorbraak. ‘Doormiddel van het systeem kan ik de chronische pijn van mijn patiënten nog adequater gaan behandelen.’

.
- Advertentie -
- Advertentie -