Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nederlanders steeds vaker naar mondhygiënist

dinsdag 12 maart 2019

Nederlanders steeds vaker naar mondhygiënist

Nederlanders gaan steeds vaker naar de mondhygiënist. Waar in 2014 28% van de Nederlanders een bezoek bracht aan de mondhygiënist, was dit in 2018 wel 36%. Vooral de groep van 40- tot 65-jarigen was vaker bij de mondhygiënist te vinden. Een mondhygiënist kan je helpen bij gaatjes, tanderosie of  tandvleesproblemen zoals bloedend tandvlees en met tips voor een goede mondverzorging.

Uit de Gezondheidsenquête van het CBS blijkt dat mensen in Nederland regelmatig naar de tandarts gaan. In 2018 heeft 80% van de Nederlandse bevolking contact gehad met de tandarts en bij kinderen tussen de 8 en 18 jaar is dit zelfs 96%. Het aantal tandartsbezoeken bleef dan ook gelijk tussen 2014 en 2018, net als het contact met de orthodontist.

Tandartsbezoek afhankelijk van inkomen

Uit de enquête bleek verder dat het aantal bezoeken aan de tandarts en mondhygiënist afhankelijk was van het besteedbare huishoudinkomen. Bij mensen met een hoog inkomen bezocht 88% een tandarts, bij mensen met een laag inkomen was dit 71%. Ook de mondhygiënist werd minder vaak bezocht door mensen met een laag inkomen.

De meeste tandartskosten worden voor kinderen tot 18 jaar vergoed, bij volwassenen is dit niet het geval. Echter is het verschil in tandartsbezoeken ook bij kinderen te zien. Minderjarigen uit een lage inkomensgroep gaan minder vaak naar de tandarts dan kinderen van ouders uit een hoge inkomensgroep.

Bron: Zorgkrant

.
- Advertentie -
- Advertentie -