Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Lotgenotenfora hebben vaak positieve invloed

vrijdag 19 juni 2015 | Bron: Vu.nl

Lotgenotenfora hebben vaak positieve invloed

Online contact met lotgenoten heeft vaak een positieve invloed op het psychisch welzijn van patiënten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anika Batenburg van de Vrije Universiteit.

Batenburg onderzocht het effect van online lotgenotencontact bij borstkankerpatiënten. Vooral mensen die moeite hebben met het uiten van emoties blijken zich beter te voelen door het online contact. Voor mensen die angstig worden van andermans negatieve verhalen lijkt een online forum minder goed te werken.

Bijzondere groepscommunicatie

Anno 2015 neemt het contact via online lotgenotenfora steeds meer toe. Volgens Batenburg is zulke groepscommunicatie best bijzonder: “Eerder was communicatie altijd eenrichtingsverkeer, via kranten, radio, of televisie bijvoorbeeld.[..] Maar door het internet kunnen we voor het eerst in de geschiedenis als groep op afstand met anderen praten, bijvoorbeeld via sociale media en fora.”

Oppassen met fora

Niet iedereen heeft goede ervaringen met lotgenotenfora, bijvoorbeeld door onjuiste informatie die erop verschijnt. Volgens Marjolijn Swart, communicatieadviseur bij KWF Kankerbestrijding, moet je daarom goed letten op privacybescherming, de aanwezigheid van een moderator en gekoppelde organisaties aan het forum. Dit vind je bijvoorbeeld op het forum voor kankerpatiënten op Kanker.nl.

.
- Advertentie -
- Advertentie -