Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Landelijk tekort van 5000 AED’s

dinsdag 11 februari 2020 | Bron: Hartstichting

Landelijk tekort van 5000 AED’s

Het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu heeft nog 5000 Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) nodig die zijn aangemeld om heel Nederland hartveiliger te maken. Vanaf 10 februari start De VriendenLoterij een campagne voor de Hartstichting om de broodnodige AED’s te werven.

Hartveiliger Nederland

Al jaren wordt er gewerkt aan een hartveiliger Nederland. Wanneer zich een situatie voordoet waarin men te maken krijgt met een hartstilstand moet er direct 112 worden gebeld. De medewerker activeert vervolgens het reanimatie-oproepsysteem van HartslagNu. Burgerhulpverleners die zich in de buurt van het slachtoffer bevinden krijgen een oproep om een AED te halen, of om het slachtoffer meteen te reanimeren. Deze handeling is nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen.

Burgerhulpverleners zijn in veel gevallen sneller ter plaatse dan de ambulance. Wanneer een reanimatie binnen de eerste zes minuten na de hartstilstand wordt gestart en er een AED wordt ingezet, zijn de overlevingskansen het grootst. In veel gevallen is het voor de ambulance echter niet haalbaar om binnen zes minuten ter plaatse te zijn. Met de inzet van burgerhulpverleners kan veel kostbare tijd worden gewonnen.

AED-kennisniveau van Nederlanders

Marktonderzoeksbureau Ipsos heeft in opdracht van de Hartstichting een onderzoek gedaan naar de kennis van Nederlanders over tijdige reanimatie en naar de aanrijtijden van hulpdiensten. Hieruit is gebleken dat de meeste Nederlanders goed op de hoogte zijn. Het merendeel van de mensen schat goed in dat je binnen zes minuten moet beginnen met reanimeren om zo de overlevingskans te vergroten. Ook weten de meeste mensen dat de gemiddelde aanrijtijd van een ambulance in Nederland acht tot tien minuten is.

Toch denkt 23% dat je langer dan zes minuten kunt wachten met reanimeren. Dit is zorgwekkend, gezien de overlevingskans dan juist aanzienlijk afneemt. Iedere minuut dat een AED later wordt ingezet, zorgt namelijk voor een verlaging van de overlevingskans met tien procent.

Marianne Spoelstra, woordvoerder van de Hartstichting, is blij met het kennisniveau van veel Nederlanders met betrekking tot reanimatie. “We zijn heel blij dat veel Nederlanders het belang kennen van reanimatie binnen zes minuten. Maar aandacht voor de inzet van burgerhulpverleners, en dag en nacht beschikbare en geregistreerde AED’s blijft nodig. We zetten nu in op het werven van 5000 AED’s op plekken waar in een straal van 500 meter nog geen dag en nacht beschikbare AED is. Zo zorgen we voor een dekkend AED-netwerk en kunnen we nog meer levens redden”.

Samenwerking VriendenLoterij

De VriendenLoterij start vanaf 10 februari een prijzenbingo voor de Hartstichting. Een groot deel van de opbrengsten gaat in deze actieperiode naar het goede doel.

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl