Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kurkuma mogelijk niet veilig tijdens borstkankerbehandeling

donderdag 28 maart 2019

Kurkuma mogelijk niet veilig tijdens borstkankerbehandeling

Vrouwen die een borstkankerbehandeling ondergaan worden door het Erasmus MC gewaarschuwd om uit te kijken met het gebruik van kurkumatabletten. Onderzoek toont aan dat kurkuma de werkzame stof van het geneesmiddel tamoxifen kan verminderen.

Tamoxifen is een veelgebruikte hormoontherapie bij borstkanker. Het onderzoek van het Erasmus MC toonde aan dat de werkzame stof van tamoxifen (endoxifen) met gemiddeld 13 procent afnam bij een dagelijkse inname van driemaal daags 1200mg kurkuma. Bij sommige vrouwen ging het zelfs om een daling van 30 procent. In totaal namen zestien vrouwen deel aan het onderzoek. Een afname van de spiegel met meer dan 30 procent kwam bij drie van hen voor. Bij een van de deelnemende vrouwen ging het om een daling van 48 procent. Het onderzoek van het Erasmus MC werd woensdag 27 maart gepubliceerd in het magazine Cancers. 

Kurkuma in combinatie met tamoxifen

Ieder jaar worden 14.500 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker. De meerderheid van hen volgt hiervoor hormoontherapie. “Zij slikken dikwijls drie tot tien jaar lang tamoxifen”, zegt onderzoeker Koen Hussaarts. Uit eerder onderzoek bleek dat vrouwen met borstkanker een spiegel van 16 nmgol/l endoxifen in het bloed moeten hebben, wil het middel goed zijn werk kunnen doen.

Bij het gebruik van kurkuma in combinatie met tamoxifen zakte bij sommige vrouwen de spiegel tot onder de minimale grens. Volgens Koen Hussaarts kan dat mogelijk het verschil maken tussen wel of geen effectieve antikankerbehandeling. Hussaarts zegt dat vaak ‘baat het niet dan schaadt het niet’ wordt gedacht bij het gebruik van dusdanige supplementen, maar dit is dus niet per definitie waar. Bij de meerderheid van de vrouwen die aan het onderzoek deelnamen bleef de spiegel wel boven de minimale grens.

Wilt u meer lezen over het gebruik van kurkuma? Lees hier ons dossier over kurkuma.

Bron: Erasmus MC

.
- Advertentie -
- Advertentie -