Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kinderopvang Berend Botje: niet-gevaccineerde kinderen niet langer welkom

donderdag 02 mei 2019 | Bron: Berend Botje

Kinderopvang Berend Botje: niet-gevaccineerde kinderen niet langer welkom

Kinderopvang Berend Botje, met vijftig vestigingen in Noord-Holland, heeft besloten dat niet-gevaccineerde kinderen niet langer welkom zijn. Daarmee wil Berend Botje de gezondheid van jonge kinderen en baby’s beschermen. Berend Botje is de eerste kinderopvang die ongevaccineerde kinderen wegstuurt.

Besmettingskans

“Vanaf 1 juli 2019 zullen wij geen kinderen meer opvangen die niet zijn gevaccineerd tegen bof, mazelen en rodehond (BMR),” staat in een brief van Berend Botje aan ouders en verzorgers. De aanleiding voor dat besluit is dat Berend Botje naar eigen zeggen een zo veilig mogelijke omgeving wil bieden aan baby’s onder de 14 maanden oud.

Baby’s onder de 14 maanden oud lopen extra risico op besmetting omdat zij pas met 14 maanden een BMR-vaccinatie ontvangen. “In de kinderopvang spelen kinderen zeer intensief en voor langere tijd met elkaar samen. De kans op besmetting is dan ook groter. Wij willen in deze beslissing onze verantwoordelijkheid nemen en kinderen binnen onze mogelijkheden beschermen tegen BMR,” schrijft Berend Botje.

Volksgezondheid beschermen

Door de recente uitbraken van mazelen op een kinderdagverblijf in Den Haag en in een wijk in New York wil Berend Botje nu maatregelen nemen. Met deze maatregelen loopt Berend Botje voor op een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer dat kinderopvangorganisaties de mogelijkheid geeft om uitsluitend nog kinderen op te vangen die deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Met het vroege besluit kan Berend Botje beargumenteren dat ze de volksgezondheid beschermt. Daarom denkt Berend Botje juridisch sterk te staan als ouders besluiten om naar de rechter te stappen.

Dalende vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad in Nederland daalt snel. Deze staat nu op 92 procent. Om de gezondheid te beschermen wil de Wereldgezondheidsorganisatie een vaccinatiegraad aanhouden van 95 procent. De daling heeft te maken met de groeiende groep ouders die zich uitspreken tegen vaccinatie en hun kinderen niet laten vaccineren. Deze ouders laten zich afschrikken door verhalen op social media, die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Lees op Gezondheidsplein over feiten en fabels rond vaccinaties.

.
- Advertentie -
- Advertentie -