Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Handen wassen: desinfectiegel of gewoon zeep?

dinsdag 16 juni 2020 | Bron: Mind Body Green

We leven in het nieuwe normaal. Handen wassen doen we nog vaker dan voorheen. Daarom is het juist nu belangrijk om goed voor je microbioom te zorgen. Je microbioom bestaat uit alle goede micro-organismen op en in je lichaam. Ze zijn onmisbaar voor je algehele gezondheid. Maar hoe zorg je dat je slechte bacteriën en virussen van je handen wast, zonder ook de goede te verwijderen?

Barrière tegen indringers

Als je aan je huid denkt, denk je waarschijnlijk aan je eerste indruk, make-up en crèmepjes. Maar wist je dat er wel 1000 verschillende bacteriën en 80 soorten schimmels op je huid leven? Je huid heeft dan ook nog een hele andere belangrijke rol dan jou een mooie uitstraling geven: je lichaam beschermen tegen indringers. 

Zo gaat je huid infecties tegen, vormt het een barrière tegen slechte bacteriën en virussen, beschermt het je tegen slechte invloeden van buitenaf en communiceert het met je afweersysteem.

Desinfectiegel verwijdert ook goede micro-organismen

Met desinfectiegel - waar veel alcohol in zit - was je slechte virussen en bacteriën van je handen. Dat is toch goed? Jazeker, zo voorkom je ernstige infecties. Maar het probleem is, dat de alcohol ook goede micro-organismen (het microbioom) op je huid doodt. Hierdoor valt je natuurlijke barrière weg. Het is daarom niet vreemd dat je in deze periode last kunt krijgen van uitslag en huidinfecties.

Langetermijneffecten onbekend

Het is nog onbekend wat desinfectiegel op lange termijn met onze micro-organismen doet. We weten alleen dat ons microbioom essentieel is voor onze algehele gezondheid. Producten die alle organismen wegwassen, lijken daarom niet ideaal. Gelukkig kunnen micro-organismen op je huid zich gemakkelijk delen en groeien met de juiste hulpmiddelen. Maar: er is nog wel veel onderzoek nodig.

Liever zeep dan desinfectiemiddelen

Om te voorkomen dat je je microbioom wegwast, kun je het beste voor zeep kiezen. Gebruik alleen desinfectiemiddel wanneer je geen zeep en stromend water hebt. Desinfectiemiddelen bevatten namelijk erg agressieve stoffen die je huid binnendringen en ernstige infecties kunnen veroorzaken. We sommen enkele tips voor je op:

  • Kies zeep zonder sulfaten, zoals natriumlaurylsulfaat, die je huidbarrière kunnen beschadigen.
  • Ga voor zeep met hydraterende ingrediënten zoals melk, aloë of honing.
  • Kies zeep met een huidneutrale pH.
  • Gebruik natuurlijke handcrème. Daarmee herstel je vetten en stimuleer je de groei van je microbioom.
  • Zorg goed voor je darmflora door gezond te leven. Je darmflora staan namelijk in contact met je huidflora.
.
- Advertentie -
- Advertentie -