Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Eén op drie vijfenveertigplussers krijgt Diabetes type 2

donderdag 12 november 2015 | Bron: Thelancet.com

Eén op drie vijfenveertigplussers krijgt Diabetes type 2

Nederlandse vijfenveertigplussers opgelet: de kans dat je diabetes type 2 ontwikkelt is één op drie. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

De onderzoekers volgden veertien jaar lang meer dan tienduizend Rotterdammers die volgens hen representatief zijn voor de gehele Nederlandse bevolking. Daaruit blijkt dat achtenveertig procent van de vijfenveertigplussers kans loopt om een voorfase van diabetes te ontwikkelen. Vijfenzeventig procent van deze groep ontwikkelt uiteindelijk diabetes.

Meer preventie tegen diabetes

De onderzoekers benadrukken het belang van preventie. Het team pleit voor meer en effectievere preventie strategieën. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren: "Met name mensen met obesitas en overgewicht hebben een hoger risico op diabetes, maar ook mensen met een gezond gewicht lopen gevaar,” aldus promovendus Symen Ligthart.

Gezonde levensstijl

Niet alleen vijfenveertigplussers met overgewicht maken kans op Diabetes. Ligthart: "Bij magere mensen met een BMI van minder dan 25 is het risico op de ziekte één op vijf. Wat hier precies de oorzaak van is, weten wij nog niet. Vermoedelijk spelen erfelijke factoren en ongezonde voeding een rol."

Diabetesweek bij de apotheek: 9 tot 14 november

Deze week is het Diabetesweek in de apotheek en kun je een gratis bloedsuikertest doen om uit te sluiten dat je geen Diabetes hebt. Belangrijk: “Mensen met een voorstadium van de ziekte hebben verhoogde bloedsuikerwaarden, maar weten dit vaak niet," zegt Ligthart.

Benieuwd hoe het met jouw bloedsuiker gesteld is? Ga voor meer informatie naar je apotheek.

.
- Advertentie -
- Advertentie -