Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Dry january: goed voor de gezondheid?

dinsdag 07 januari 2020 | Bron: www.nos.nl

Dry january: goed voor de gezondheid?

De afgelopen jaren doen steeds meer Nederlanders mee met de IkPas-actie, ook wel ‘Dry January’ genoemd. Dit jaar schreven 32.000 Nederlanders zich in om in de maand januari gedurende 30 dagen geen alcohol te drinken.

Gezondheid

Onderzoeker Rob Bovens van de Universiteit Tilburg zocht uit wat een maand zonder alcohol precies doet met je lichaam. Door een maand zonder alcohol zou je lever zich herstellen, het glucosegehalte in het bloed dalen en hierdoor ook het cholesterolgehalte dalen en de hoeveelheid buikvet afnemen. Daarnaast is het ook goed voor het brein en verbetert de nachtrust. Hierdoor ben je overdag fitter en alerter. Maar een maand zonder alcohol heeft zichtbaar geen significante invloed op je gezondheid. Als je elf maanden per jaar alcohol drinkt en slechts één maand niet, dan verandert er weinig voor je gezondheid. 

Hoewel een maand lang geen direct effect heeft op je fysieke gezondheid, zijn artsen wel een voorstander van Dry January. De onthouding heeft namelijk  wel een psychologisch effect; je wordt je bewust van de hoeveelheid alcohol die je drinkt en het effect dat alcohol op je lichaam heeft. 

Nationaal Preventieakkoord

Veel Nederlanders zijn niet goed genoeg op de hoogte van de effecten van alcoholgebruik, zo is gebleken uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Dat we zo weinig weten van de schadelijke effecten van alcohol heeft te maken met de sociale acceptatie van alcohol in Nederland: het wordt als gewoon beschouwd. Het Nationaal Preventieakkoord heeft als doel dat in 2040 80% van de Nederlanders  op de hoogte is van de richtlijnen van de Gezondheidsraad als het om alcohol gaat. Drink niet, of drink maximaal één glas alcohol per dag.

.
- Advertentie -
- Advertentie -