Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Driekwart Nederlanders kan niet goed reanimeren

dinsdag 16 juni 2015 | Bron: Rtlnieuws.nl

Driekwart Nederlanders kan niet goed reanimeren

Ruim 74 procent van de Nederlanders weet niet goed hoe te handelen als iemand een hartaanval krijgt. Daarnaast weet bijna 60 procent niet waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rode Kruis. Mogelijk kost dit onnodig veel mensenlevens.

Uit het onderzoek blijkt verder dat veel Nederlanders liever helemaal niet reanimeren. Minder dan 30 procent geeft aan zelf te starten met reanimeren. 43 procent start alleen met reanimatie als er echt niemand anders in de buurt is die kan helpen.

50% betere overlevingskans

De overlevingskans bij een hartaanval stijgt met 50 procent wanneer reanimatie met een AED binnen zes minuten plaatsvindt. Snel handelen kan dus mensenlevens redden. Daarom roept het Rode Kruis mensen op een reanimatiecursus te volgen en de Rode Kruis app te downloaden. Deze week is tevens de Rode Kruis Week en de landelijke collecteweek van het Rode Kruis.

Wil je meer lezen over reanimatie? Kijk dan eens in het dossier EHBO in een notendop.

.
- Advertentie -
- Advertentie -