Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Cranberrycapsules effectief bij blaasontsteking

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: LUMC

Kwetsbare ouderen die met een urineweginfectie kampen, hebben baat bij cranberrycapsules. Uit een studie van het LUMC blijkt dat het aantal urineweginfecties met een kwart vermindert als ouderen dagelijks een capsule met cranberryconcentreet slikken.

Aan het onderzoek deden ruim 900 ouderen uit verpleegtehuizen mee. De ene groep kreeg dagelijks een cranberrycapsule, terwijl de andere groep een placebo kreeg.

Bittere smaak

De hoge zuurgraad van het cranberryconcentraat zorgt ervoor dat de schadelijke bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen vestigen. De onderzoekers kozen voor capsules, omdat cranberrysap niet alleen wat zurig is, maar ook een bittere smaak heeft en maagklachten kan geven. “Het lukt oudere patiënten vaak niet om voor langere tijd tweemaal daags een glas – de benodigde hoeveelheid te drinken. Cranberrycapsules zijn daarom geschikter”, aldus Monique Caljouw, senioronderzoeker op de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG). 

.
- Advertentie -
- Advertentie -