Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Abortusklinieken pleiten voor vergoeding spiraaltje

dinsdag 19 februari 2019

Overheid moet spiraaltje vergoeden volgens abortusklinieken

Komende april gaan abortusklinieken opnieuw in gesprek met zorgminister Bruins over het subsidiëren van het spiraaltje. De abortusklinieken verwachten dat vergoeding van het spiraaltje het aantal abortussen kan verlagen. Het anticonceptiemiddel is erg betrouwbaar bij de preventie van ongewenste zwangerschappen, maar het traject tot het verkrijgen ervan is soms nog lastig.

Het aantal zwangerschapsafbrekingen is volgens de meest recente gegevens gestegen. In 2017 waren dit er 30.523, 379 meer dan in 2016. Volgens de abortusklinieken hebben de meeste vrouwen die bij hen langskomen moeite met zich goed beschermen tegen zwangerschap. Vergoeding van het spiraaltje zou het gebruik van anticonceptie voor deze vrouwen sterk stimuleren.

Spiraaltje plaatsen is niet eenvoudig

Nu moet je voor een spiraaltje vaak eerst naar de huisarts, dan naar de apotheek en vervolgens weer terug naar de huisarts. Als de huisarts niet de goede echo-apparatuur heeft moet je vervolgens weer naar het ziekenhuis om het spiraaltje te laten plaatsen. Ook is het in het ziekenhuis veel duurder om een spiraaltje te laten plaatsen.

Huidige kosten spiraal

Bij de huisarts hoef je alleen te betalen voor het spiraaltje, bij een gynaecoloog betaal je al snel €350-€400 voor alleen het plaatsen. Voor een hormoonspiraaltje betaal je zo’n €160 en voor een koperspiraal €69. Als je onder de 21 jaar bent, dan wordt het spiraaltje vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer je jonger dan 18 jaar bent gaat dit bedrag ook niet af van je eigen risico. De wens van abortusklinieken is om deze vergoeding te laten gelden voor alle vrouwen.

Bronnen: AD, Gezondheid&Co, Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -