Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

20 procent Nederlanders loopt onnodig rond met pijnklachten

maandag 23 november 2015 | Bron: Overmijnpijn.nl

20 procent Nederlanders loopt onnodig rond met pijnklachten

Heb je aanhoudende pijnklachten? Opgelet! Deze week (23 november t/m 2 december) is het Week van de Chronische Pijn. Met workshops en voorlichtingssessies in verschillende Nederlandse ziekenhuizen, willen de Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie (PVVN), de Vereniging voor Neuromodulatie Nederland (VvNN) en St. Jude Medical, mensen voorlichten over de symptomen en behandeling van chronische pijn.

Dat is nodig, want amper 16 procent van de Nederlanders weet wat Chronische Pijn is, terwijl één op de vijf mensen er last van heeft. Dat betekent dat er mogelijk een groot aantal mensen onnodig rondloopt met pijnklachten en dat is zorgelijk: “We weten dat patiënten vaak jaren wachten voor ze gediagnosticeerd worden met chronische pijn. Het kan dus zijn dat een groot aantal mensen op dit moment onnodig lijdt of verkeerde behandelingen krijgt, wat vaak voor meer problemen zorgt en een juiste diagnose moeilijker maak,” aldus Dr. Harold Nijhuis, pijnspecialist in het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en landelijk ambassadeur voor de Week van de Chronische Pijn.

Voorlichting de eerste stap

Je hebt chronische pijn als je langer dan drie maanden aanhoudende pijnsymptomen hebt, terwijl de oorzaak van de pijn al verdwenen is. Bijvoorbeeld door schade aan de zenuwbanen door een trauma of eenvoudig chirurgische ingrepen. Volgens Frank Huygen, voorzitter van de Vereniging voor Neuromodulatie Nederland, is voorlichting een belangrijke stap om meer chronische pijnpatiënten te helpen: “Nederlanders voorlichten over de symptomen en behandelingen van chronische pijn draagt bij aan de optimalisatie van het behandelingstraject van deze aandoening,” stelt Huygen

Programma Week van de Chronische pijn

Centraal in de programmering staat het informeren van mensen over de slopende impact van chronische pijn en hoe lastig het is om een juiste diagnose te krijgen. “Een terugkerend thema in alle patiëntverhalen is hoe lang het wel niet duurde om de juiste behandeling te vinden, voornamelijk omdat de algemene kennis zo laag is,” zegt Hilda Geysendorpher, bestuurslid bij de Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie (PVVN). “We hopen dat de week van de chronische pijn patiënten zal helpen om de juiste oplossing te vinden voor het omgaan met hun pijn.”

Ziekenhuis

Datum

Diakonessenhuis Zeist

23 november

Antonius Nieuwegein

24 november

Bravis Roosendaal

26 november

EMCR Rotterdam

1 december

Albert Schweitzer hospital Sliedrecht

2 december

Rijnstate Velp

2 december

.
- Advertentie -
- Advertentie -