Wat zijn nicotinevervangers?
Er zijn verschillende nicotinehoudende geneesmiddelen: kauwgom, pleisters en neussprays. Door deze te gaan gebruiken meteen nadat je je laatste sigaret hebt gedoofd krijg je niet het plotselinge 'cold turkey-effect': je lichaam komt niet ineens helemaal zonder nicotine te zitten. Zo kun je in een aantal weken geleidelijk afbouwen. Nicotinevervangers worden meestal aangeraden bij mensen die tien of meerdere sigaretten per dag rookten.
Hieronder bespreken we de verschillende nicotinevervangers:
Nicotinekauwgom
Kauwgom kun je in principe steeds nemen als de drang om te roken te sterk wordt. Je moet de kauwgom langzaam kauwen, zodat de nicotine niet allemaal ineens vrijkomt (dat kan maagpijn geven). Het is de bedoeling dat je steeds minder stukjes kauwgom per dag nodig hebt en uiteindelijk ook dagen kunt overslaan. Deze kauwgom blijkt vooral nuttig voor de ontwenning van zware rokers.
Nicotinepleisters
Nicotinepleisters geven continu een kleine dosis nicotine af. Je plakt ze op een droog en onbehaard deel van de huid, waarna de nicotine door de huid heen gaat en in de bloedbaan terecht komt. Er bestaan pleisters in verschillende doseringen, zodat kan worden gestart met een dosis gelijk aan het dagelijks aantal sigaretten. Deze dosis moet dan geleidelijk worden afgebouwd.
Neussprays
Neussprays werken op dezelfde manier als kauwgom: ze geven een dosis nicotinevrij op het gewenste moment. Zwangere vrouwen en mensen met ernstige hart- of vaatziekten mogen deze geneesmiddelen niet gebruiken.
E-sigaret
Een nieuw en populair middel om te stoppen met roken is de elektronische sigaret. Er zijn aanwijzingen dat de e-sigaret helpt bij het stoppen/verminderen van roken maar de schadelijke effecten ervan zijn nog niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk is de e-sigaret wel minder schadelijk dan een gewone sigaret maar deze methode is niet geregistreerd als officieel hulpmiddel bij stoppen met roken.