Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wie lopen er meer risico op schizofrenie?

4.5 uit 5 - 8 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Ongeveer één op de honderd mensen heeft schizofrenie en er komen in Nederland zo’n drieduizend nieuwe patiënten per jaar bij. Iedereen kan er in principe mee te maken krijgen. Er is geen test die kan voorspellen of je meer risico op schizofrenie hebt. Wel zijn er enkele risicofactoren te onderscheiden. Daarover lees je hier meer.

Ondanks dat iedereen een psychiatrische aandoening - waaronder schizofrenie - kan krijgen, blijken sommige mensen een verhoogd risico te lopen. Dit zijn:

  • Families met een historie van psychosen. Hierbij geldt dat hoe directer de bloedband, hoe groter het risico. De Patiëntvereniging voor familieleden van schizofreniepatiënten Ypsilon maakt dit op haar website duidelijk. Als bijvoorbeeld je zus of broer schizofrenie heeft, heb je zelf 9% kans om het ook te krijgen. Voor jouw kinderen is de kans op het ontstaan ervan dan nog maar 2%. Er is dus 98% kans dat ze het niet krijgen.
  • Migranten. Migranten van Marokkaanse, Antilliaanse of Surinaamse afkomst lopen meer risico op een psychiatrische aandoening. Opvallend is dat dit vooral geldt voor de groep die in Nederland is geboren en getogen. Wanneer de onderzoeksresultaten specifiek inzoomen op schizofrenie, dan lopen vooral Marokkanen aanzienlijk meer risico. Zij hebben 4,7 keer meer kans op deze aandoening in vergelijking met autochtone Nederlanders. Voor Antillianen geldt weliswaar ook een verhoogd risico, al is die met factor 1,6 stukken minder groot.
  • Moeders met ondergewicht tijdens zwangerschap. Wanneer je de eerste maanden van de zwangerschap een te laag gewicht hebt, loop je meer kans op het krijgen van psychosen.
  • Baby’s die moeilijk ter wereld komen. Wanneer de baby tijdens de bevalling een gebrek aan zuurstof oploopt of wanneer er überhaupt sprake is van een moeizame bevalling, kan de baby op latere leeftijd gevoeliger zijn voor een psychiatrische aandoening.
  • Drugsgebruikers. Wanneer iemand daar genetisch gezien gevoeliger voor is, kan drugsgebruik de kans op een psychose verhogen. Daarnaast blijkt dat als iemand met psychosen drugs gebruikt, is er een toenemende kans op een terugval is.
- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.5 uit 5 - 8 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 19-10-2016

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -