Wat is coma?
Een coma betekent letterlijk 'een staat van volkomen bewusteloosheid'. Dit betekent dat je niet meer aanspreekbaar bent en niet meer uit jezelf reageert op je omgeving. Je kunt echter nog wel onbewust reageren op prikkels in je omgeving, zoals pijn en licht. Er is dus duidelijk wel hersenactiviteit, je bent echter niet in staat om wakker te worden. Je kunt meestal nog wel zelfstandig ademhalen. Artsen gebruiken de Glascow Coma Scale om vast te stellen of je in coma bent.
Hoe ontstaat een coma?
Een coma wordt meestal veroorzaakt door een bloedtekort en/of zuurstoftekort in je hersenen. Dit kan ontstaan door een trauma, infectie of kan een chemische oorzaak hebben zoals een te laag suiker gehalte. Daarnaast zijn er ook verschillende aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat er te weinig bloed naar je hersenen stroomt (en een coma kan ontstaan). Denk aan:
- Hartinfarct.
- Hersenbloeding.
- Hypoglykemie. Hierbij is er niet te weinig bloed, maar alleen te weinig suikers in je hersenen.
Door deze verschillende oorzaken ontstaat er hersenschade. Hersenschade is uiteindelijk de reden dat je in coma raakt. Als er geen hersenschade optreedt, is er dus ook geen coma. Vaak treedt er ook hersenletsel en een coma op na een ernstig verkeersongeval.
Kunstmatige coma
Een ander soort coma dan tot nu toe beschreven is, is een opzettelijk opgewekte coma. Dit wordt ook wel een kunstmatige coma genoemd. Hierbij dient een arts je speciale medicijnen toe waardoor je in een coma terecht komt. Dit doet je arts om je hersenen te beschermen of ergere hersenschade te voorkomen.
Deze informatie is gecontroleerd door:
Deze tekst is goedgekeurd door K. Vos, arts