Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nieuwe ontwikkelingen bij behandelingen eierstokkanker

3 uit 5 - 2 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

In de afgelopen jaren is er niet veel veranderd in de behandelingen, medicijnen of therapieën tegen eierstokkanker. Wel wordt er veel onderzoek naar gedaan. Per jaar sterven namelijk in Nederland ongeveer 900 vrouwen aan eierstokkanker. We zetten enkele ontwikkelingen voor je op een rijtje.

Voorbeelden van ontwikkelingen in de afgelopen jaren zijn:

  • In december (2011) is een nieuwe behandelmethode geregistreerd. Deze behandeling wordt toegepast bij vrouwen die de eerste keer voor gevorderde eierstokkanker worden behandeld met chemotherapie. Bij deze behandelmethode wordt een angiogeneseremmer aan de chemotherapie toegevoegd. Angiogenese zijn kankercellen die zich vermenigvuldigen vanuit bestaande bloedvaten. Deze bloedvaten voorzien zuurstof en voedingsstoffen voor de groeiende tumormassa. 
  • Er wordt onderzocht of bestaande middelen anders toegediend of (anders) gecombineerd kunnen worden voor betere resultaten. Bijvoorbeeld bij chemotherapie, met paclitaxel en carboplatin (medicijnen die tijdens chemotherapie worden toegepast). Er wordt onderzocht of paclitaxel wekelijks kan worden gegeven, in plaats van driewekelijks samen met driewekelijks carboplatin en of intraperitoneale chemotherapie (chemotherapie die rechtstreeks in de buikholte wordt toegediend) tegelijkertijd kan worden toegediend.

Aan een onderzoek deelnemen

Als je zelf onder behandeling bent in een academisch of gespecialiseerd ziekenhuis kun je zelf meedoen aan een onderzoek naar de behandeling van eierstokkanker. Vaak vraagt je arts of je hier aan mee wilt werken. Ook als je gezond bent, kun je meestal deelnemen aan het onderzoek.

Bij dit onderzoek wordt het medicijn eerst getest op dieren en daarna volgt een onderzoek bij mensen (klinisch onderzoek). Er wordt onderzocht of het medicijn veilig is en of er niet te veel bijwerkingen optreden. Verder wordt gecontroleerd hoe het medicijn door het lichaam wordt afgebroken.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3 uit 5 - 2 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 11-03-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -