Allergieën
In dit dossier gaan we dieper in op verschillende allergieën. Om de informatie daarvoor te begrijpen is het belangrijk dat je weet hoe een allergische reactie ontstaat en welke rol je immuunsysteem speelt bij het ontstaan van allergieën. Dat lees je hieronder.
Allergische reactie
Ons immuunsysteem beschermt ons tegen lichaamsvreemde stoffen die ongewenst of mogelijk schadelijk zijn. Dat is positief, maar soms raakt het immuunsysteem ontregeld en reageert het op stoffen die niet gevaarlijk zijn. We spreken van een allergische reactie als het lichaam hevig reageert op een op zich onschuldige stof die bij niet-allergische mensen geen reactie veroorzaakt. Die allergische reactie vindt plaats in de huid, luchtwegen of het maagdarmstelsel. De in principe onschuldige stoffen die zo'n allergie uitlokken, heten allergenen. Dat kunnen heel veel verschillende dingen zijn: onedele metalen, huismijt, pollen, huidschilfers van katten, aardbeien, om er maar een paar te noemen.
Immuunsysteem bij allergieën
Als je eenmaal met zo'n stof in aanraking bent gekomen, onthoudt het immuunsysteem dat. Automatisch worden dan antilichamen tegen dat allergeen aangemaakt. Er ontstaat in het lichaam een reactie waarbij onder andere histamine wordt uitgescheiden. Dat leidt tot een allergische reactie. Steeds als je lichaam opnieuw in aanraking komt met die stof, wordt die herkend door het immuunsysteem. Als je er allergisch voor bent, volgt een allergische reactie. Dus als je allergisch bent voor de allergenen van katten, krijg je steeds een allergische reactie als je met katten in aanraking komt.
Klachten allergische reactie
Het is mogelijk dat je een allergie opbouwt in de loop van de jaren. Het kan dus zijn dat je als kind niet allergisch was voor katten, maar op latere leeftijd wel. Er zijn veel symptomen en klachten die op een allergische reactie kunnen wijzen, zoals:
- Een geïrriteerde huid
- Ademhalingsmoeilijkheden
- Een loopneus
- Niezen
- Jeuk
- Buikpijn