Hoewel waterpokken over het algemeen als onschuldig wordt gezien, kun je er flink ziek van worden. Om dit ziekteproces te voorkomen is een waterpokkenvaccinatie mogelijk. Een waterpokkenvaccinatie wordt niet vergoed.
Wat is een waterpokkenvaccinatie?
In de waterpokkenvaccinatie zit de verzwakte vorm van het varicellazostervirus, het virus dat normaal waterpokken veroorzaakt. Omdat het virus nu verzwakt is, kun je er niet ziek van worden. Wel maakt je lichaam antistoffen aan, waardoor je langdurig tegen het virus bent beschermd. De kans dat je hierna nog waterpokken krijgt, is erg klein. Mocht je toch ziekteverschijnselen krijgen, dan zijn deze meestal vrij mild vanwege de al aanwezige antistoffen.
Wanneer krijg je een waterpokkenvaccinatie?
Je kunt beslissen een vaccinatie tegen waterpokken te nemen:
- als je nog nooit waterpokken hebt gehad, of
- binnen drie dagen na blootstelling aan het virus.
Een vaccinatie is al mogelijk op jonge leeftijd, maar ook op oudere leeftijd. Laat je je vaccineren terwijl je het virus al hebt, dan verloopt de infectie met minder (heftige) klachten.
Je kunt zelf beslissen of je een waterpokkenvaccinatie wil. Het is bijvoorbeeld wenselijk als je nog nooit waterpokken hebt gehad en zwanger wil worden. Een besmetting met het virus terwijl je zwanger bent, kan namelijk gevaarlijk zijn voor jezelf en de foetus. Ook als je een lage weerstand hebt – bijvoorbeeld door ziekte – kan een besmetting gevaarlijk verlopen.
Rijksvaccinatieprogramma
Hoewel veel vaccinaties zijn opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, geldt dit niet voor de waterpokkenvaccinatie. De ziekten in dit programma worden als volksgezondheidsprobleem gezien. De inentingen binnen dit programma worden dan ook gratis aangeboden. Om waterpokken te voorkomen met een vaccinatie dien je vooralsnog te betalen.
Momenteel wordt onderzoek gedaan naar hoe vaak complicaties voorkomen bij waterpokken. Daarna volgt opnieuw een oordeel of deze vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma hoort.
Vaccinatie waterpokken in andere landen
De waterpokkenvaccinatie is in 45 andere landen opgenomen in het landelijke vaccinatieprogramma. Dit is onder andere het geval in Amerika, Canada, Spanje en Duitsland.
Zijn er andere manieren om waterpokken te voorkomen?
Waterpokken voorkomen zonder vaccinatie is onmogelijk. Het virus is namelijk enorm besmettelijk. Als je waterpokken hebt kun je de volgende voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op besmetting te verkleinen:
- Hoest of nies in een papieren zakdoekje. Gebruik dit zakdoekje eenmalig en gooi het daarna weg.
- Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest of nies dan in de plooi van je elleboog. Gebruik je hiervoor je handen, dan kun je iemand al besmetten door het geven van een hand.
- Was je handen regelmatig.
- Leer kinderen netjes te hoesten en te niezen.
Heb je nog nooit waterpokken gehad? Vermijd dan liever mensen met waterpokken. Hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt op complicaties bij een eerste besmetting met het waterpokkenvirus. Houd verder pasgeboren baby’s uit de buurt van hoestende en niezende mensen.