Vijfde ziekte
Wat is de vijfde ziekte?
De vijfde ziekte is een virusziekte die voornamelijk voorkomt bij kinderen van 4 tot 10 jaar en meestal ontstaat tijdens het voorjaar en in de vroege zomer. De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door het Humaan Parvo Virus. Het virus verspreidt zich via kleine, in de lucht zwevende vochtdruppeltjes afkomstig uit de neus- en keelholte van het zieke kind. De incubatietijd, dat is de tijd tussen het moment van besmetting en het moment waarop de eerste verschijnselen ontstaan, is 7 tot 14 dagen.
De vijfde ziekte is een milde ziekte die spontaan geneest. Een kind dat de vijfde ziekte eenmaal heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen. Vrouwen die in de eerste helft van de zwangerschap de vijfde ziekte krijgen, hebben een iets verhoogde kans op een miskraam of een doodgeboren kindje. Het wordt zwangere vrouwen daarom aangeraden om zo mogelijk het contact met deze ziekte te voorkomen.
Symptomen van de vijfde ziekte
De vijfde ziekte wordt gekenmerkt door lichte koorts en malaise waarna grote en kleine roze-rode vlekken ontstaan. De vlekken komen eerst in het gezicht en verspreiden zich over het hele lichaam. Na tien dagen is de uitslag meestal weer weg. De vlekjes komen soms terug in de zon of na een heet bad, maar verdwijnen dan weer snel.
Een kind kan de ziekte op anderen overdragen in de week voordat de vlekjes verschijnen. Zodra de vlekjes zichtbaar worden is het niet meer besmettelijk.
