Sclerodermie is een reumatische auto-immuunziekte waarbij bindweefsel dikker wordt of verhardt door een ontstekingsproces. Er bestaan twee vormen van de ziekte:
- Lokale sclerodermie. Deze vorm van sclerodermie beperkt zich tot de huid. Een vorm van hiervan is morfea sclerodermie.
- Systemische sclerodermie. Deze vorm heeft naast effect op de huid ook effect op de inwendige organen, die hierdoor slechter gaan werken.
Sclerodermie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is een ziekte die zich meestal tussen het 30e en 50e levensjaar openbaart. Sclerodermie is een chronische ziekte, het gaat dus niet meer over. Ongeveer 3000 mensen in Nederland hebben ermee te maken.
Levensverwachting bij sclerodermie
De levensverwachting van mensen met de lokale vorm van sclerodermie verschilt vrijwel niet van gezonde mensen. Bij systemische sclerose is het verloop van de ziekte onvoorspelbaar en verschillen de klachten van persoon tot persoon. Eenmaal gevormd bindweefsel en de daarmee gepaard gaande klachten gaan niet meer weg, maar de ziekte kan (eventueel met behandeling) voor langere tijd tot rust komen.