Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van q-koorts

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Dr. K. Vos
2.7 uit 5 - 9 beoordelingen
Beoordeling icoon4 mensen vonden deze informatie nuttig

Q-koorts wordt ongeveer twee tot drie weken behandeld met antibiotica. Door de antibiotica verdwijnen de klachten eerder. Doxycycline is een antibioticum dat koorts tijdens de eerste dagen flink kan verminderen. Na de ziekte kan vermoeidheid lange tijd aanhouden. Sommige mensen kunnen ook het risico lopen dat Q-koorts chronisch wordt, bijvoorbeeld mensen met een verminderde afweer. Zij moeten antibiotica langer gebruiken.

Ga naar de huisarts wanneer je koorts hebt met hoofdpijn en/of hoesten, vooral wanneer je in een besmet gebied bent geweest. Ga zeker naar de huisarts als je denkt dat je Q-koorts hebt en:

  • Zwanger bent
  • In het verleden een hartoperatie hebt ondergaan
  • Een hartklepafwijking hebt
  • Een afweerstoornis hebt, bijvoorbeeld door kanker of medicijnen die de afweer onderdrukken

Deze groepen mensen kunnen namelijk ernstiger ziek worden na besmetting.

Je kunt niets doen om te voorkomen dat je besmet raakt. Er bestaat wel een Australisch vaccin, maar dat is in Nederland nog niet beschikbaar. Het is verstandig om uit de buurt van besmette bedrijven te blijven. Behoor je tot een risicogroep, blijf dan uit de buurt van melkgeiten en melkschapen. Als je toch in aanraking komt met de dieren is het verstandig vaak je handen te wassen en niet tussen de dieren te eten.

Pagina laatst aangepast op 16-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

2.7 uit 5 - 9 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -