Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van een postpartum depressie

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Dr. E.S.M de Lange- de Klerk
5 uit 5 - 1 beoordeling
Beoordeling icoon1 mensen vonden deze informatie nuttig

Het is belangrijk hulp in te schakelen als je denkt dat er sprake is van een postpartum depressie bij jezelf of een naaste. Een postpartum depressie kan gevolgen hebben voor de moeder-kind relatie. Ook kan de vrouw bij een onbehandelde postpartum depressie de neiging ontwikkelen zichzelf wat aan te doen.

Er zijn meerdere behandelmogelijkheden voor een postpartum depressie. Vaak wordt een combinatie van behandelmethoden aangeboden.

Medicijnen bij een postpartum depressie

Antidepressiva kunnen worden ingezet ter verbetering van de stemming. Vraag, indien gewenst, naar de mogelijkheid om medicijnen te gebruiken waarbij je gewoon borstvoeding kunt geven. Door bijwerkingen is dit niet bij alle antidepressiva mogelijk.

Antidepressiva werken op stofjes in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor stemmingen. Het duurt een paar weken voordat antidepressiva het gewenste effect hebben. Bijwerkingen zijn juist in het begin het ergst. Antidepressiva moeten vaak ongeveer vier tot zes maanden gebruikt waarna het gebruik gecontroleerd afgebouwd wordt om ontwenningsverschijnselen te voorkomen.

Psychologische begeleiding bij een postpartum depressie

Een postpartum depressie wordt niet alleen behandeld met medicijnen. Meestal wordt een combinatie aangeboden met gesprekstherapie, zoals cognitieve gedragstherapie of psychotherapie. In ernstige gevallen is een psychiatrische behandeling of opname nodig.

Er is tegenwoordig veel begeleiding mogelijk voor vrouwen die kampen met psychische problemen tijdens en na de zwangerschap, zowel vanuit het ziekenhuis als speciaal ingerichte klinieken.

De POP poli (Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie)

De POP poli is aan een ziekenhuis verbonden en bestaat uit een gynaecoloog, psychiater, kinderarts, medisch maatschappelijk werker en een gespecialiseerd verloskundige of verpleegkundige. Samen maken ze een plan in samenspraak met de vrouw, om haar zo goed mogelijk te ondersteunen bij psychische klachten.

Wat kun je zelf doen bij een postpartum depressie?

Probeer onrealistische gevoelens los te laten. Niemand kan alles tegelijk doen en het is niet realistisch om te verwachten dat alles meteen goed gaat. Probeer hulp in te schakelen van een partner of iemand die je vertrouwt in de omgeving. Laat een partner voor de baby zorgen als alles even te veel wordt of als het tijd is om wat leuks met vriendinnen te doen. Luister naar het cliché en denk aan jezelf; een moeder die zich goed voelt is een leukere moeder.

In milde gevallen van een postpartum depressie kan begrip en steun uit de omgeving al heel veel helpen. Vaak heerst er een taboe op het praten over gevoelens, maar het kan heel erg opluchten. Ook schrijven over problemen kan soms erg opluchten.

Als er een taboe heerst op deze gevoelens en er niemand in de omgeving is waar de gevoelens van falen of somberte mee gedeeld kunnen worden, zijn er diverse hulplijnen beschikbaar. Praten met hulpverleners kan (ook anoniem) 24 uur per dag, online of telefonisch met MIND korrelatie.

Links naar sites over postpartum depressie

Wil je meer weten over postpartum depressie? Kijk dan ook eens op de volgende sites: 

Wil je meer weten over postpartum depressie? Kijk dan ook eens op de volgende sites: 

Pagina laatst aangepast op 21-07-2020

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 1 beoordeling

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -