Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van keelkanker

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. W. van Donselaar
5 uit 5 - 4 beoordelingen
Beoordeling icoon4 mensen vonden deze informatie nuttig

Als de keelkanker in een vroeg stadium is of als de tumor klein is, dan is bestraling de meest toegepaste behandeling. In andere gevallen is een operatie nodig. Hierbij wordt vaak niet alleen de tumor, maar ook de lymfeklieren (in het gebied rond de tumor) verwijderd. Dit omdat als een tumor uitzaait, dat meestal via de lymfebanen gebeurt. Operaties in het halsgebied kunnen erg ingrijpend zijn.

Chemotherapie werkt vaak niet goed bij keelkanker en wordt daarom in principe niet als hoofdbehandeling ingezet. Wel wordt chemotherapie soms als aanvullende behandeling uitgevoerd.

Het is lastig te zeggen wanneer iemand met keelkanker genezen is, omdat er altijd een kans is dat de tumor terugkomt. Bij keelkanker spreek je daarom van ‘overlevingspercentage na vijf jaar’. Als de tumor vroeg ontdekt wordt, is er een overlevingspercentage van ongeveer 70%. Wanneer de tumor in een later stadium wordt ontdekt, ligt dit percentage een stuk lager, namelijk tussen 40% en 60%, afhankelijk van het stadium. Het is dan ook belangrijk om keelkanker tijdig te ontdekken.

Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, Kanker.nl – uitleg keelkanker, Kanker.nl – Overlevingscijfers keelkanker

Pagina laatst aangepast op 17-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Drs. W. van Donselaar

Voormalig huisarts | Medisch adviseur & reizigersarts

Stichting Studentengezondheidszorg

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 4 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -