Hoogtevrees is een angst voor hoogtes. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Er is ook niets mis met een beetje hoogtevrees. De angst voor hoogtes kan je ervan weerhouden om domme of gevaarlijke dingen te doen. Maar als hoogtevrees uit de hand loopt, is er sprake van een angststoornis. Hoogtevrees wordt ook wel hoogtefobie of acrofobie genoemd.
Als je in ernstige mate last hebt van hoogtevrees, kan er sprake zijn van een angststoornis. Er zijn verschillende typen angststoornissen te onderscheiden. Hoogtevrees wordt binnen de angststoornissen gerekend tot de zogenaamde enkelvoudige fobieën. Een enkelvoudige fobie is de angst voor een bepaalde verschijning (bijvoorbeeld spinnen of spoken), of voor een specifieke situatie, zoals hoogtes.
Soorten hoogtevrees
Deskundigen onderscheiden een aantal soorten hoogtevrees. De belangrijkste twee zijn optische hoogtevrees en cognitieve hoogtevrees.
- Optische hoogtevrees is de angst die je bekruipt als je vanaf een hoogte om je heen kijkt.
- Cognitieve hoogtevrees is de angst die ontstaat door gedachten aan wat er zou kunnen gebeuren als je naar beneden valt. Die angst hangt samen met een gevoel van gebrek aan controle. Ook kan bij cognitieve hoogtevrees worden getwijfeld aan de veiligheid van de omgeving, bijvoorbeeld of de constructie van een kabelbaan of balkon wel stevig is. Deze angst wordt ook wel constructievrees genoemd.
Een variant op hoogtevrees is de angst die sommige mensen voelen in diep water, die wordt aangemerkt als dieptevrees of bathofobie.