Hartspierziekte
Wat is een hartspierziekte?
Een ziekte van de hartspier (cardiomyopathie) kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Zo kan een zogenaamde voedingscardiomyopathie optreden door een tekort aan vitamines of mineralen. In de westerse wereld is de belangrijkste vorm hiervan te zien bij alcoholisten. De beschadiging van de hartspier bij deze patiënten zou kunnen ontstaan door de giftige werking van alcohol of door het tekort aan vitamine B1 in de voeding van alcoholisten. Bij niet-alcoholisten kan een voedingscardiomyopathie overigens ook optreden door een vitamine B1-tekort of door een tekort aan kalium in het bloed. Het laatste treedt op bij mensen met een aanhoudende diarree of die langdurig met diuretica (plaspillen) worden behandeld.
Oorzaak van een hartspierziekte
Bij een hypertrofische cardiomyopathie is sprake van een verdikte hartwand (van de linker kamer), zonder dat hiervoor een aantoonbare verklaring bestaat. In de meerderheid van de patiënten vindt men echter een afwijking van het gen dat codeert voor het hartspiereiwit.
Symptomen van een hartspierziekte
De verschijnselen verschillen nogal: hartkloppingen, dikke handen en voeten en eventueel de verschijnselen van boezemfibrilleren of hartinsufficiëntie.
Deze informatie is gecontroleerd door: N. van Hasselt, arts