Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van gehoorproblemen

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. W. van Donselaar
5 uit 5 - 4 beoordelingen
Beoordeling icoon4 mensen vonden deze informatie nuttig

De behandeling van gehoorproblemen wordt bepaald aan de hand van de oorzaak.

Oorsuizen

Bij oorsuizen krijg je handvaten aangereikt om met oorsuizen te leren omgaan en er meer controle over te krijgen. Ook kun je therapieën krijgen om de emotionele problemen, zoals angst en wanhoop te verminderen. Er zijn psychologen en audiologen die samen met de KNO-arts werken en je kunnen begeleiden hierin. Fysiotherapie en massage kunnen ook helpen bij oorsuizen. De fysiotherapeut zoekt samen met je naar mogelijkheden om te ontspannen. Ook kijkt de fysiotherapeut naar de beweeglijkheid van de hoge nekwervels. Als deze vastzitten worden deze losgemaakt. Hierdoor wordt de doorbloeding van en naar het hoofd verbeterd en de spieren rondom de nek kunnen hierdoor makkelijker ontspannen. Mogelijk zijn de spieren namelijk aangespannen, wat een reactie kan zijn op stress. In sommige gevallen worden er medicijnen voorgeschreven om de gevolgen van oorsuizen, zoals angst, slecht slapen en wanhoop te verminderen. Dit kunnen slaap- en kalmeringsmiddelen zijn. Ook is er de mogelijkheid om een hoortoestel te gebruiken bij oorsuizen.

Hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid)

De behandeling van hyperacusis bestaat in de meeste gevallen uit het gebruik van een hoortoestel. Hierbij is het mogelijk om zowel harde als zachte geluiden te versterken.

Ziekte van Ménière 

Omdat de oorzaak van de ziekte van Ménière niet bekend is, is er ook geen concrete behandeling. Meestal begint de behandeling met het aanpassen van de levensstijl door spanningen te vermijden. De huisarts of KNO-arts kan hierin begeleiden. De KNO-arts kan medicijnen voorschrijven om duizeligheid te voorkomen en tegen te gaan. In sommige gevallen kan een hoortoestel helpen om gehoorverlies of oorsuizen te verhelpen.

Middenoorontsteking

Een behandeling voor een middenoorontsteking is over het algemeen niet nodig, de ontsteking geneest meestal vanzelf. Dit is meestal binnen twee tot drie dagen verdwenen. Wanneer de klachten niet overgaan kan de huisarts een antibioticakuur voorschrijven.

Diplacusis

Diplacusis door gehoorverlies kan behandeld worden met een hoortoestel. Diplacusis veroorzaakt door een infectie verdwijnt meestal vanzelf.

Otosclerose

De behandeling otosclerose kan bestaan uit een operatie of hoortoestel. Bij een operatie wordt het trommelvlies losgemaakt en omgeklapt, zodat de stijgbeugel verwijderd kan worden. De stijgbeugel is het kleinste onderdeel van het menselijk lichaam en zorgt ervoor dat trillingen van het trommelvlies naar het slakkenhuis versterkt worden.

Pagina laatst aangepast op 07-07-2020

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Drs. W. van Donselaar

Voormalig huisarts | Medisch adviseur & reizigersarts

Stichting Studentengezondheidszorg

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 4 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -