Als de verstandskies terugkomende klachten geeft, zal de tandarts de verstandskies trekken. Of je krijgt een doorverwijzing naar de kaakchirurg. Meestal wordt gewacht totdat de verstandskies helemaal is doorgekomen en verwijdert de tandarts of kaakchirurg daarna de verstandskies. Het trekken van je verstandskies is dan minder pijnlijk en de wond is minder groot, waardoor hij sneller geneest.
- Als de tandarts je verstandskies gaat trekken zorgt hij er eerst voor dat de hele omgeving rondom de verstandskies plaatselijk is verdoofd.
- Als alles goed is verdoofd, maakt de tandarts het tandvlees rondom de verstandskies een beetje los.
- Daarna duwt hij de verstandskies heen en weer en trekt hij hem eruit met een tang.
- Als de verstandskies iets vaster zit, moet soms een sneetje in het tandvlees worden gemaakt om zo een beetje kaakbot weg te halen. Op deze manier kan de tandarts beter bij de verstandskies en kan hij hem makkelijker verwijderen.
Hoe lang houdt de pijn aan na het trekken van een verstandskies?
Tijdens het trekken van de verstandskies is het gebied rondom de verstandskies verdoofd en voel je niets. Na het verwijderen van een verstandskies kun je wel nog enkele dagen last houden van een vervelende, zeurende pijn. Deze pijn ontstaat door een oppervlakkige botontsteking. Die ontsteking kan ontstaan wanneer speeksel in contact komt met het bot. Vaak verdwijnt deze ontsteking binnen 14 dagen. Pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, kunnen de pijn wel tijdelijk wegnemen.
Symptomen bij een ontsteking na het trekken van een verstandskies
Soms ontstaat er een ontsteking in de holte waarin de verstandskies zich bevond. Herkenbare symptomen zijn:
- De wond wordt steeds gevoeliger.
- De holte is niet gevuld met een bloedstolsel.
- Kloppende pijn.
- Rode kleur en zwelling.
- Hoofdpijn.
Heb je last van een ontsteking? Neem contact op met een behandelend arts en laat de wond bekijken.
Wanneer is een verstandskies operatie nodig?
Soms geeft een verstandskies zoveel problemen dat er niet gewacht kan worden met verwijderen totdat de verstandskies helemaal door is. Het kan ook zijn dat je verstandskies in een lastige positie zit waardoor de tandarts er niet goed bij kan. In zo’n geval verwijst de tandarts je door naar de kaakchirurg.
Als de kaakchirurg de verstandskies verwijdert is dit altijd met een operatie onder plaatselijke verdoving of narcose. Tijdens de operatie maakt de kaakchirurg een sneetje in het tandvlees en indien nodig verwijdert hij of zij ook wat kaakbot rondom de kies. Vervolgens verwijdert hij de verstandskies en hecht hij de wond.
Na het verwijderen van de verstandskies: pijnstillers en verkoeling
Nadat de verdoving uitgewerkt is, na zo’n twee uur, kun je pijnstillers nemen om de pijn te onderdrukken. Om de zwelling te verminderen kun je je wang koelen met ijs. Je kunt die dag gewoon eten en drinken maar vermijd warme dranken. Wees ook matig met alcohol en roken, dit vertraagt het genezingsproces van de wond.
Tips voor na het trekken van je verstandskies
Na het trekken van je verstandskies kun je enkele dagen pijn ervaren en kan er een zwelling ontstaan. We sommen enkele tips voor je op:
- Gebruik ice packs om zwelling van je wang tegen te gaan. Houd het ice pack er 30 minuten tegenaan en haal het er daarna weer af voor 30 minuten.
- Bijt op schoon gaas om de bloeding te stoppen.
- Eet zacht voedsel en drink voldoende.
- Kauw niet op hard of knapperig eten op de pijnlijke plekken.
- Poets de dag na het trekken heel voorzichtig.
- Volg het advies op van de tandarts over medicatie.
- Drink niet met een rietje. Door de zuigkracht kan het bloedstolsel in de tandholte losraken.
- Vermijd warme dranken.
- Gebruik een mondspoeling als de tandarts deze voorschrijft.
Bel direct je tandarts of arts bij: