Dyshidrotisch eczeem (blaasjeseczeem, acrovesiculeus eczeem)
In het kort:
- Dyshidrotisch eczeem (blaasjeseczeem of acrovesiculeus eczeem) is een vaak chronische vorm van eczeem.
- Bekende symptomen zijn kleine, met vocht gevulde blaasjes op de huid.
- Het komt vooral voor op de zijkanten van de vingers en voeten, handen en handpalmen.
- Deze vorm van eczeem heeft verschillende mogelijke oorzaken, zoals aanleg, allergieën of schimmelinfecties.
- Dyshidrotisch eczeem is niet besmettelijk.
Wat is dyshidrotisch eczeem?
Dyshidrotisch eczeem – ook wel blaasjeseczeem of acrovesiculeus eczeem – is een huidaandoening die zich kenmerkt door met vocht gevulde blaasjes op de huid. Meestal zitten deze blaasjes op de handen en voeten. De medische benaming is acrovesiculeus eczeem, waarbij ‘acro’ slaat op de handen en voeten en ‘vesikels’ staat voor blaasjes.
Is dyshidrotisch eczeem besmettelijk?
Dyshidrotisch eczeem is vaak chronisch, maar het is niet besmettelijk. Het openkrabben van de blaasjes kan de aandoening wel verergeren.
Oorzaken en triggers van dyshidrotisch eczeem
Hoewel de oorzaak van dyshidrotisch eczeem in 80% van de gevallen onbekend is, zijn er wel een aantal uitlokkende factoren:
- Aanleg voor constitutioneel eczeem of contacteczeem. Er kan sprake zijn van een overgevoeligheidsreactie. Er ontstaat dan blaasjeseczeem aan de handpalm als gevolg van een schimmelinfectie.
- Warmte: in de zomerperiode komt dyshidrotisch eczeem meer voor, mogelijk doordat je zwetende handen en/of voeten hebt.
- Contact met irriterende stoffen, zoals nikkel, rubber of chroom.
- (Genees)middelen zoals aspirine en anticonceptiepil.
- Atopiesyndroom, een syndroom waarbij je aanleg hebt om overgevoelig te reageren op stoffen of prikkels.
- Stress kan eczeem verergeren.
Symptomen van dyshidrotisch eczeem
Dyshidrotisch eczeem kun je herkennen aan heldere, jeukende blaasjes op de huid. Meestal drogen de blaasjes vanzelf in, wat de huid stug kan maken. Dit kan weer pijnlijke kloven veroorzaken. Na het indrogen van de blaasjes, schilferen ze geleidelijk af. Het duurt gemiddeld vier weken voordat de blaasjes volledig zijn verdwenen. In veel gevallen herhaalt dit proces zich regelmatig.
Verschillende vormen van dyshidrotisch eczeem
Dyshidrotisch eczeem kan zich op verschillende manieren uiten. De blaasjes kunnen acuut ontstaan en weer verdwijnen, maar ook chronisch aanwezig zijn. Je kunt dyshidrotisch eczeem onderscheiden in verschillende vormen:
- Pompholyx. Dit is een ernstige en acute vorm van blaasjeseczeem, waarbij er een soort uitbraak is van stevige blaasjes en blaren. Deze bevinden zich met name in de handpalm, aan de zijkant van de vingers en soms op de voetzool. Voorafgaand aan de uitbraak van blaasjes, heb je vaak jeuk- of pijnklachten. Na ongeveer drie weken drogen de blaasjes en blaren in en gaat de huid vervellen. Pompholyx komt met name voor bij jongvolwassenen.
- Ide-reactie. Dit is een acute vorm van dyshidrotisch eczeem, waarbij de blaasjes de symptomen zijn van een overgevoeligheidsreactie op een infectie ergens anders in de huid.
- Chronisch blaasjeseczeem. Bij chronisch blaasjeseczeem keren de blaasjes telkens terug. Doordat de blaasjes telkens indrogen, kan de huid gaan verharden waardoor je pijnlijke kloofjes en eeltvorming kunt krijgen.
Op welke plekken kun je dyshidrotisch eczeem krijgen?
Dyshidrotisch eczeem komt voornamelijk voor de handen. Het kan ook voorkomen op de voeten.
Dyshidrotisch handeczeem
Dyshidrotisch eczeem zit voornamelijk op de handpalmen en aan de zijkant van de vingers.
Dyshidrotisch eczeem op de voeten
Daarnaast komt dyshidrotisch eczeem ook voor op de voeten, vooral tussen de tenen en op de voetzolen.
Dyshidrotisch eczeem behandelen
Je kunt dyshidrotisch eczeem op verschillende manieren behandelen. Welke behandelvorm je kiest, hangt af van de oorzaak van het eczeem. Is een schimmelinfectie de oorzaak? Dan kun je de huid behandelen met een antischimmelcrème. Is een bacterie de oorzaak van het eczeem? Dan hangt de behandeling af van de ernst van het eczeem en of het acuut of chronisch is.
Bij de chronische variant van dyshidrotisch eczeem wordt soms teerzalf of lichttherapie voorgeschreven.
Hormoon- en teerzalf
Eczeemzalf bevat vettige stoffen in combinatie met werkzame stoffen, zoals hormonen (corticosteroïden), die de klachten helpen te verminderen.
Teerzalf remt ontstekingen en gaat jeuk tegen. Daarnaast maakt het je huid weer zacht en soepel als het verdikt is door het krabben. Een nadeel is echter dat de zalf snel vlekt en niet heel lekker ruikt. Daarom wordt het steeds minder vaak voorgeschreven.
Lichttherapie eczeem
In de zomer zijn eczeemklachten vaak milder. Dat komt omdat zonlicht een bewezen positief effect heeft op de onrustige huid. De voordelen voor de huid ontstaan vooral door blootstelling aan ultraviolet (UV)-licht. De duur en intensiteit van de lichttherapie is afhankelijk van het soort en de ernst van de eczeemklachten, en de reactie van de huid op de UV-straling. UV-lichttherapie valt onder medisch specialistische zorg en wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Tips bij dyshidrotisch eczeem
Naast bovengenoemde behandelvormen, zijn er een aantal tips die huidirritatie kunnen verminderen:
- Zorg dat je huid niet te veel in aanraking komt met zeep, parfum en oliën om (verdere) irritatie van de huid te voorkomen. Was je handen niet te vaak en droog je handen goed af.
- Voorkom dat je huid uitdroogt. Ga niet te vaak en lang in bad of onder de douche. Ook is het belangrijk dat het water niet te warm is: 37 graden als maximum is prima.
- Draag je handschoenen tijdens werk? Voorkom irritatie door latex handschoenen en gebruik vinyl handschoenen of verbandhandschoenen.
Meer weten over dyshidrotisch eczeem?
Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen: