Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Elektroshock-therapie: moet kunnen?

Elektro-convulsie therapie (ECT) staat beter bekend als elektroschock-behandeling. Vroeger werd deze behandeling toegepast bij allerlei psychische problemen, zonder dat duidelijk was of het daarvoor geschikt was. Bovendien gebeurde de behandeling zonder verdoving, waardoor het voor de patiënt een zeer nare ervaring was. Het werd dan ook wel als straf gebruikt voor 'lastige' patiënten. Door de hoog gedoseerde stroomstoten en de stuiptrekkingen die dat tot gevolg had, konden patiënten zelfs botbreuken oplopen. De therapie werd omstreden en raakte in onbruik. 

Tegenwoordig wordt de elektro-convulsie therapie weer meer ingezet in de psychiatrie. Het wordt toegepast bij ernstig depressieve patiënten bij wie medicijnen die niet reageren op medicijnen. Tegenstanders zijn echter sceptisch. De bijwerkingen worden daarbij genoemd en ook vindt men dat ECT de biologische component van de depressie te veel benadrukt en daarbij voorbij gaat aan maatschappelijke factoren die van invloed op de depressie kunnen zijn.

Wat is jouw mening over elektroschock-therapie? Vind jij het in deze tijd niet meer kunnen en? Of vind jij het nog steeds een geschikt middel om iemand van een depressie af te helpen?

Terug naar het begin

Reacties

 • C

  23 februari 2019 09:36

  Ik ben het er niet mee eens dat ect 'haaks' zou staan op maatschappelijke factoren die een rol zouden spelen bij depressie e.a. klachten. Vanzelfsprekend is dit van invloed echter (in mijn geval) licht dit niet aan de basis van mijn psychose, schizofrenie en depressie want ik had een leven als iedereen. Ect zorgt bij mij dat de constante, het lijkt wel vastgeroeste gedachten/maalstroom door broken word en er ruimte onstaat voor vernieuwing. Het is nogal wat ect maar ik ben voorzichtig positief en als je klachten zo erg zijn: wat moet je anders? De nadelen van ect vallen echt in het niet vind ik terwijl de- en tijdens de behandeling er veel van je gevraagd wordt. Ik vind de narcose erg storend maar de behandeling positief. Succes!

  • Wendy

   11 februari 2018 02:34

   Helaas zelf 39 ECT's ondergaan. Mijn advies: nooit, maar dan ook nooit doen. Zeer ernstige bijwerkingen, die ook nog eens blijvend zijn.

   • Florian

    14 november 2017 23:02

    CBD-olie was, nadat alle medicatie niet aansloeg, mijn laatste redmiddel en kan ik iedereen hier aanbevelen. Ik stond op de wachtlijst van het UMC voor ECT, maar door de medicinale wietolie was dit niet nodig; ik sliep weer goed en ik kwam weer tot mezelf. Al snel werd ik ontslagen uit de richting en ben ik naderhand nog behandeld met EMDR-therapie voor het 'trauma' gedurende mijn langdurige separatie in de isoleercel. Mijn diagnose is bipolaire stoornis, maar ik ben alweer twee jaar stabiel en medicijnvrij! Er is licht aan het eind van de tunnel!
    Verder hebben de voedingssuppletie omega 3 visolie; magnesiumbisglycinaat; vitamine C en Vitakruid Multi Dag & Nacht mij enorm ondersteund.

    • Richard

     30 oktober 2017 12:28

     Vanwege een zware depressie heb ik bilaterale ect's gehad omdat ik niet op medicijnen reageerde. De ect's hebben geholpen, de klachten waren verdwenen. Na verloop van tijd kreeg ik wel een terugslag maar niet zo erg als voor de ect's. Het enige grote probleem dat ik er aan over heb gehouden is dat m'n geheugen naar de knoppen is. Iemand kan me iets vertellen en ik ben het vijf minuten later alweer vergeten. Ik moet ook een lijst bijhouden waarop ik aanvink dat ik m'n medicijnen heb ingenomen want dat weet ik anders niet meer. Ik sta er dus ambivalent tegenover, ja het heeft geholpen maar het heeft me ook veel gekost.

     • Ongelooflijk

      06 september 2017 17:08

      Mijn zoon van 23 jaar is 2 september opgenomen op de PAAZ na een shock toestand bij ons thuis. Hij kan niet bewegen, ze zeggen dat het katatonie is. Hij reageert niet op lorazepam en ook niet op haloperidol. Bewegen, praten en eten kan hij niet. Vandaag, 6 september, besloten om een ECT te doen, maar geen reactie tot nu toe. Het lijkt wel of hij in coma ligt. Hij ademt wel gelukkig. Ik bid aan god wat dit nu is, en dat hij bij komt uit deze toestand.

      • Nicky

       24 januari 2019 01:34

       Wilde even zeggen goed dat die niet tegen harbidol kan, want sommige kwamen in een rolstoel en stopte met deze. Medicijn en ging beter toen met ze mijn vader zou een week harbidol krijgen hij had alvlees en longkanker wij en de apotheek hadden dat niet gezien, want ze hadden hem in de baxer gedaan.
       Mvg nicky

       • Karin

        20 oktober 2017 10:46

        Hallo,

        Ik heb waarschijnlijk ook katatonie. Is u zoon wel weer bijgekomen? Ik ben nu homeopathische aan de slag en lijkt aan te slaan

        Groetjes

        • ongelooflijk

         20 oktober 2017 17:29

         Hallo hij is bij gekomen uiteindelijk. In de tussentijd weer twee keer opgenomen in de paaz. Hij wil geen medicatie.

       • artesia

        17 augustus 2017 18:07

        De meesten van ons hebben te weinig (technische en medische) kennis om een zinnig oordeel te vormen over ECT. De enige personen die dat kunnen zijn zij die een behandeling hebben ondergaan en afhankelijk van het resultaat al dan niet beter zijn geworden. Uiteindelijk is dat het enige wat telt. Ook al zou het een placebo zijn, mensen die beter zijn geworden zijn er gelukkig mee. Of het van deze tijd is, dat weet ik niet. Zo lang er niets anders is, zullen we het er mee moeten doen. Zelf lijd ik aan depressies en medicijnen helpen niet. Als dit zou kunnen helpen is het welkom.

        • Roy

         05 juni 2017 18:04

         Alle medicatie geprobeerd en niks heeft gewerkt. Nu heb ik al ongeveer (dubbele) dertig ECT behandelingen gehad. Ik moet zeggen, ja, het begint heel langzaam te werken. Ik kan weer lachen ben weer een beetje enthousiast en wil weer wat doen in het leven. Ik krijg nog steeds een keer per week een ECT behandelingen. Hoop dat het blijft aanslaan/werken. Hier en daar wat vergeetachtig en despersonalisatie, maar ik heb het ervoor over! Mensen, als geen enkele medicatie werkt en het leven blijft als een last voelen, dan raad ik ECT zeker aan. Heel veel sterkte iedereen en hou van jezelf. Je mag er zijn! Wie vragen heeft, bericht me maar. Roy

         • Marcel

          22 april 2017 07:54

          Hoi,

          Ik heb een vraag. Ik heb een chronische complexe PTTS, stemmingsstoornis, persoonlijkheidsstoornis en ben autistisch (ASS2). Ook ik zie ECT als laatste redmiddel, maar ik heb geen flauw idee of dat samen kan met autisme. Is hier iemand mee bekend?

          Dank u wel

          • Lilian

           20 april 2017 22:00

           Ik heb al bijna vijftien jaar therapie. Ik heb namelijk last van afwisselend depressieve perioden, wat stabielere perioden en hypomanische perioden. Maar nu het laatste jaar ben ik alleen maar depressief en het wordt steeds erger. Zo erg dat ik geen woorden meer kan geven aan wat ik voel van binnen terwijl ik iemand ben die dat normaal makkelijk kan. Ook ben ik alleen maar bezig met het voorbereiden van mijn eigen dood. Ik heb wel vaker geprobeerd uit het leven te stappen, maar de wens en drang die er nu is is zo sterk en bijna net zo normaal als dat ik vanavond m'n tanden ga poetsen voor het slapen gaan.

           Ik weet niet meer wat ik moet doen. Wat ik er tegenover kan stellen om deze depressie nog draagbaar te houden. Omdat ik ondanks de mega moeheid, het huilend opstaan toch mijn dag door probeer te komen. En doordat ik niet toegeef aan de wens om in bed te blijven liggen is het voor mijn behandelaar moeilijk te zien hoe echt en diep de somberheid is. Maar deze week is er een doorbraak. Ze zei 'het gaat steeds slechter hè'. Ik kon dat alleen maar beamen.

           Aangezien ik meer dan 25 medicamenten heb geprobeerd zonder positief resultaat, wil ze nu de weg in slaan van elektroshock-therapie. Ik vind het eng, maar als het mag helpen, ook maar een heel klein beetje en ik daardoor in leven kan blijven dan doe ik het graag.

           Ik had hoop toen ze mij dit gister meedeelde. Maar de hoop is alweer weggeslagen. De wachttijd schijnt lang te zijn. Verder is het onzeker of ik er voor in aanmerking kom en nog weer een andere psychiater moet dit traject met mij oppakken. Het kost allemaal meer tijd, dus nog langer in de ondraaglijke hel van de depressie.
           Ik ben ook aangemeld voor een klinische psychotherapie. Maar hoe kan ik daar de vruchten van afwerpen als ik door de depressie uitgeput ben en niet in staat ben op een normaal tijdstip op te staan, huilend m'n bed uit kom, doodmoe ben, en mij niet kan concentreren?

           Ik had mijn leven zo anders voorgesteld, maar dit is mijn keiharde werkelijkheid. Ik hoop dat ik snel met elektroshock-therapie mag beginnen, ook al vind ik het doodeng. Het is nu mijn enige hoop om in leven te blijven. Hebben anderen hier ook lang moeten wachten voordat de elektroshock-therapie begon?

           Groetjes, Lilian

           • Assie

            14 februari 2017 23:02

            Na acht jaar depressief te zijn en tientallen medicaties te hebben gehad, is het tijd voor ECT. Geheugenverlies heb ik er wel voor over, alles dan elke dag dood willen. Nu acht behandelingen gehad en ik moet zeggen dat het nog moet gaan werken. Wel is een leegte gevoel en het gevoel dat ik uit mijn lichaam ben sterk aanwezig. Geheugenproblemen zijn ook aanwezig maar nog steeds hoop ik op een dag dat een ECT behandeling aanslaat en ik weer ''normaal'' kan/mag leven.

            .
            - Advertentie -
            - Advertentie -