Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Carla: “Als je iets wilt, ga er dan gewoon voor!”

Drie jaar geleden moest Carla (52 jaar) noodgedwongen stoppen met werken door endeldarmkanker. Na schoon te zijn verklaard, werd haar verteld dat ze haar baan in de schoolcatering niet meer kon uitvoeren. “Het maakte mij boos en verdrietig dat anderen voor mij bepaalden dat ik niet meer het werk kon doen dat ik leuk vond.” Uiteindelijk bewees Carla het tegendeel en werd ze beter gemeld. Haar verpleegkundige wees haar op de online omgeving Mijn OOK voor hulp bij het verwerken van de situatie. Carla: “Hier kreeg ik tips om mijn leven weer vorm te geven.”

Carla: “Ongeveer drie jaar geleden kreeg ik de diagnose endeldarmkanker. Ik had destijds geen klachten, maar de kanker werd bij toeval ontdekt en sindsdien belandde ik in een rollercoaster. Na diverse operaties, chemo en bestraling werd ik in februari 2018 volledig schoon verklaard. Ik heb nu wel een definitieve stoma, maar daar kan ik goed mee leven.”

In de ziektewet

“Direct na mijn diagnose moest ik de ziektewet in. Enkele maanden nadat ik schoon werd verklaard, werd onderzocht of ik weer mocht werken. Toen werd mij verteld dat ik mijn werk in de schoolcatering, dat ik altijd met veel plezier deed, niet meer kon uitvoeren. Ik moest opnieuw solliciteren naar een andere baan. Het maakte mij boos en verdrietig dat anderen voor mij bepaalden dat ik niet meer het werk kon doen dat ik leuk vond.”

Weer aan de slag

“Mijn collega’s en naasten zagen dat ik, met juiste aanpassingen, gewoon aan de slag kon. Toen ik in april 2019 opnieuw een arbeidskundig onderzoek kreeg, bewees ik dat ik mijn werk wél kon doen en werd ik beter gemeld. Laat je dus nooit in de hoek zetten door anderen! Als je iets wilt, ga er dan gewoon voor. Soms zal je versteld staan van de dingen die je kunt, die anderen niet voor mogelijk hielden.”

Hulp bij verwerking

“Toen dit zware traject achter me lag, begon het verwerken pas echt. Ik heb mijn verpleegkundige om professionele hulp gevraagd en zij wees mij op Stichting OOK. De gesprekken met de ondersteuningsconsulent voelden als een opluchting. We zijn in contact gekomen via de online omgeving Mijn OOK en hebben berichten uitgewisseld en gevideobeld. Zij gaf mij tips die hielpen om de situatie te verwerken en mijn leven weer vorm te geven. Zo leerde ik om hulp te vragen in mijn eigen omgeving en werd ik gewezen op een re-integratiebureau voor werkhervatting bij kanker. Inmiddels gaat het gelukkig goed met me!”

Terug naar het begin
.
- Advertentie -
- Advertentie -