Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe bereid jij je voor op een coloscopie?

Jaarlijks ondergaan 20.000 Nederlanders een coloscopie om hun dikke darm te laten onderzoeken. Door invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker zal dit aantal naar verwachting groeien tot 66.000. De vraag is niet alleen of er voldoende capaciteit is om al deze onderzoeken goed uit te voeren, maar ook of er voldoende aandacht is voor de voorbereiding op een coloscopie. Want dat vergt nog best wel wat inspanning. 

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Zo moet je een aantal dagen voor dit onderzoek beginnen met een vezelarm dieet. Stevig tarwebrood, een goed gevulde volkorenpasta met champignongs en ui, een handje vette pinda’s, Allen uit den boze. Ook moet je laxeren, zodat je darmen helemaal schoon zijn. Geen pretje, maar wel noodzakelijk. Laxeren moet je zorgvuldig doen, want als er voedselresten in je darm achterblijven, dan kan dit het onderzoek bemoeilijken. Poliepen worden over het hoofd gezien of het onderzoek duurt langer.

Maar hoe bereid jij je eigenlijk voor op een coloscopie? Houd jij je aan de voorschriften van de arts? En zie jij op tegen het laxeren? Of hoe vond je het laxeren? Heb je nog tips om het laxeren makkelijker te maken? Laat het ons weten! 

Reageren

Reacties

 • Sil

  Anoniem

  Mijn ervaring is niet zo positief, maar ik deel hem toch voor de enkeling met vergelijkbare pijn na het onderzoek, omdat ik zelf nauwelijks informatie over mijn klachten kon vinden naderhand. Hierdoor heb ik pas laat contact opgenomen met een arts. Gelukkig komt dit slechts zelden voor.

  De voorbereiding was niet fijn, maar wel te doen. Ik kreeg een maag- en darmonderzoek met een roesje. Tijdens het darmonderzoek had ik erg veel pijn links bovenin mijn buik, ook naderhand in combinatie met pijn voorin mijn linkerschouder. Er werd geen bijzonderheid vastgesteld dus ik mocht naar huis. De pijn bleef echter aanhouden, op een zeker moment bij iedere beweging en met ademen. Drie weken later bleek tijdens een echo dat er een bloeding tijdens mijn milt was ontstaan tijdens het onderzoek. Het herstel heeft nog lang geduurd. Gelukkig ken ik van anderen vooral de ervaring dat het is meegevallen.

  Reageer
 • Sil

  Lizzy

  Gisteren heb ik een coloscopie gehad onder invloed van een roesje. Het onderzoek viel heel erg mee; door het roesje heb ik er niets van gemerkt. Aan het einde van het onderzoek begon ik wakker te worden, maar nog steeds ben je dan behoorlijk afwezig. Je wordt er ontspannen van. Wat mij wel tegenviel was het opdrinken van het laxeermiddel. Ik raad mensen echt aan om een fles water in de vriezer te leggen en deze vooraf te mengen met het laxeermiddel. Verder is het raadzaam om siroop in huis te halen om het mee aan te maken. Ik heb ook veel pakjes kauwgom gegeten tussendoor omdat ik het anders niet weg kreeg. Naar het toilet gaan valt dan wel weer mee, ik was zo leeg. Als je het laxeermiddel inneemt voel je je wel een soort van grieperig en koud

  Reageer
 • Sil

  Sara

  Voor het laxeren kan ik picoprep adviseren. Het laxeren viel mee, al voelde ik me wel wat flauw. Appelsap afwisselen met water en tussendoor nog bouillon gedronken om verlies van zouten en vocht te compenseren.
  Van diverse mensen heb ik begrepen dat ze het laxeren erger vonden dan de coloscopie zelf. Ik deel die mening niet. Ik heb fentanyl en midazolam toegediend gekregen via een infuus, maar dat hielp helemaal niet tegen de pijn en ontspande totaal niet. Vooral het omhoog brengen van de endoscoop gaf me felle pijnen die vooral in de bochten erg pijnlijk waren. Tevens was het opblazen van de darm vreselijk. Ik voelde de endoscoop in me opgevoerd worden. Ik denk dat het infuus niet goed zat of zo, want ik heb het uitgeschreeuwd en kreeg een paniekaanval. De verpleegkundige heeft me geholpen om goed te blijven ademen, waarvoor ik erg dankbaar ben. Ben bevallen van twee kinderen en een wee deed minder pijn dan dit. Naar beneden deed gelukkig geen pijn. Ik hoop dit nooit meer te hoeven meemaken. Gelukkig duurt het onderzoek niet lang. Nu de volgende dag een beurse dikke darm en nog steeds diaree. De pijn zal wel afnemen de komende dagen, maar ik hou dit goed in de gaten. Kortom geen fijn onderzoek maar wel noodzakelijk.

  Reageer
 • Sil

  Nique

  In juni krijg ik een darmonderzoek en ik zie ontzettend op tegen het laxeren. Ik moet Picoprep gebruiken en daarbij nog twee tabletten. Het drinken gaat wel echt een probleem worden voor me. Daarbij slik ik ook medicijnen tegen epilepsie. Ik heb gelezen dat ik door het voorbereiden op de darmspoeling aanvallen kan krijgen ondanks dat ik gewoon mijn medicijnen blijf slikken. Ik ga sowieso nog contact opnemen met mijn huisarts, vanwege mijn grote angst voor aanvallen. Ook moet ik ervoor zorgen dat ik echt op tijd mijn medicijnen inneem. Heeft iemand nog tips voor het niet zo goed kunnen drinken?

  Reageer
 • Sil

  Jw1965

  Van midday colospocie ondergaan. Begin gisteravond met moviprep, Wat een vies spul. Pas na de hele liter kwam ontlasting op gang. Wel veel gerommel in de buik. Nacht goed gesLapen, van morgen nogmaals aan de moviprep. Dit keer veel ontlasting al an eerste glas. Op het laatst geheel vloeibare ontlasting. Voelde me hele ochtend niet fijn. Ook hoofdpijn.

  In het ziekehuis prima ontvangen en netjes op tijd. De ingreep viel erg mee. Ondanks roesje was ik gewoon bij en kon ik mee kijken op scherm. Was zo voor bij en kreeg te Horen dat alles er goed uit zag. Na een bouillon te hebben gedronken mocht ik vrij snel weg. Thuis geslapen en Wat suf.

  Reageer
 • Sil

  Madelief

  Ik heb vanmorgen mijn eerste coloscopie gehad. Door alle positieve verhalen die ik las op internet maakte ik mij weinig zorgen. Ik kreeg een infuusnaald waar wat pijnstilling door zou worden gebracht. Een roesje wilde ik niet. Vast niet nodig zei ik nog.

  Het inbrengen van de slang en hem omhoogschuiven stelde niets voor, maar toen gingen ze bochten door.
  Het deed enorm pijn. Ze gaven mij alsnog een roesje maar die deed niets. Een tweede shoot ook niet.
  Achteraf bleek mijn infuusnaald niet goed te zitten.....

  Voor mij was het hele nare pijnlijke ervaring die ik hopelijk nooit meer hoeft mee te maken.
  Zowel dan eis ik dat ze pas beginnen als de roes goed zijn werk doet.

  Een pieperd vind ik mezelf niet. Ik kies zelfs zelden voor een verdoving, ook niet bij de tandarts. Kom maar op met die boor.
  Maar deze pijn was niet te doen....


  Reageer
 • Sil

  RM

  De eerste keer was ik wat slordig met het bezwaarmakers dieet. Op de middag voor het onderzoek met de eerste liter Moviprep begonnen. Nul effect. De volgende ochtend vroeg (05:00) de tweede liter. Minimaal effect. Ook had ik de dagen ervoor al last van obstipatie. Oftewel: de arts zei al direct: ga maar weer terug naar huis. Nieuwe afspraak gemaakt.

  Dit keer: twee weken voorafgaand al twee zakjes macrogol per dag om obstipatie te voorkomen. Toen ruim vier dagen tevoren begonnen met echt vezelarm dieet. En dit stopt en beperkt bij mij de stoelgang, dus macrogol was een slimme zet.
  De middag voor het onderzoek al om 15:00 begonnen. Pas om 20:00 kwam het voorzichtig los, er kwam hoofdpijn bij. Het duurde tot ongeveer 22:00, slechte nacht gehad. Al om 5:00 weer begonnen met de tweede ronde Moviprep. Op de lege maag werd ik hier echt misselijk van. Knallende koppijn ook, maar de pijnstiller werkte niet, die spoelde ik gelijk door.

  Laxeren kwam wel goed op gang. Tenminste, zolang ik er water bij bleef drinken. Dat lukte me op een gegeven moment niet meer, vanwege de misselijkheid.

  Door het vele vochtverlies waren mijn aders moeilijk te prikken, dat was even gedoe, pas een vierde keer lukte het.

  In de coloscopie-kamer kreeg ik het roesje en wat morfine, ik bleef klaarwakker. Toen het wat pijn deed kreeg ik een tweede dosis roesje. Opnieuw bleef ik klaarwakker. Ik vond het niet erg, heb meegekeken en gekletst met de arts en verpleegsters. Die hadden er wel lol in dat ik met twee doses nog steeds helder was.

  De rest van de dag heb ik me wel gaar gevoeld door hoofdpijn en een ontzettend rommelende buik. Na elke hap eten ging het enorm tekeer en zat ik weer op de toilet. Nog drie dagen last gehad van waterige ontlasting en een laxeer-gevoel. Normale ontlasting kwam pas na een week weer beter / echt op gang.

  Al met al toch een hele onderneming. De nacht ervoor en de ochtend vond ik het zwaarst.

  Reageer
 • Sil

  Maarten

  Vandaag coloscopie ondergaan. Ik kon bij de kliniek niet met roesje in verband met mijn mijn copd. Na het lezen van alle horrorverhalen zag ik er enorm tegenop. Viel echter reuze mee, alleen bij de bochten wat pijn. Gelukkig alles goed. Denk dat de pijn per persoon kan verschillen. Als je een spastische darm hebt kan ik me voorstellen dat je meer pijn hebt zonder roesje.

  Reageer
 • Sil

  Anne

  Het is een noodzakelijk proces, maar vind het erg zwaar al dat laxeren. De vermoeidheid speelt je parten, evenals het behoorlijk misselijk zijn en licht in het hoofd worden.
  De ingreep zelf viel mee en die boterham en kop koffie daarna waren net zo lekker als een taartje.

  Reageer
 • Sil

  Manolito

  Vanochtend Coloscopie gehad. Viel reuze mee. Roes werkte nauwelijks, maar alleen een beetje pijnlijk bij lucht inblazen. Voorbereiding ook prima te doen. Eziclen is een vies goedje, maar laxeert prima. Ik kan uiteraard niet voor iedereen spreken, maar niet bang zijn mensen. Nergens voor nodig.

  Reageer
  • Sil

   Karin64

   Fijn te lezen dat het mee is gevallen, ik moet het vanmiddag ondergaan. Wou eigenlijk een roesje, maar wil tóch beginnen zonder. Des te sneller kun je ook weer naar huis!

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

12 - 2 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren