Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gebruik jij nog steeds je COPD-medicijnen?

Naar schatting zijn er 500.000 COPD-patiënten in Nederland. Slechts 30% van hen gebruikt 1 jaar na de diagnose nog medicijnen. De therapietrouw is bij deze groep dus een groot probleem. Velen zijn afgehaakt omdat ze het idee hebben dat de medicijnen geen effect hebben. Als deze patienten hun medicijnen gebruiken zoals voorgeschreven en daarbij ook bewegen, ervaren ze dat ze daadwerkelijk vooruit gaan.

Gebruik jij nog steeds je COPD-medicijnen? Welke medicijnen gebruik je? En ben je daar tevreden over? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Rob

  05 december 2019 12:40

  Ik gebruik al 4 jaar tiotropium. Sinds 2 maanden heb ik salbutamol van de huisarts er bij gekregen, omdat ik zomaar ineens kortademig was geworden. Dat moet ik dan weer gebruiken als ik weer adem te kort kom. Heeft iemand ook deze ervaring?

  • Peter1954

   24 december 2019 00:43

   Ja, buiten mijn dagelijkse tiotropium gebruik ik tussendoor ook wel salbutamol, als ik een gevoel van lucht-tekort heb.

  • Ikhebaidssadface

   01 april 2019 11:50

   Ik gebruik drugs, weed en bier.

   • Peter1954

    02 maart 2019 23:25

    Eind december 2016 gestopt met roken, gevolgd door ademhalingsproblemen. Daarna is midden januari 2017 COPD geconstateerd. FEV1 62%. Advies was om te gaan trainen, minimaal half uur per dag. Roeimachine gekocht, elke dag getrained tot het zweet er af liep. Om de benauwdheid tegen te gaan enkele malen per dag een tufje Salbutamol. Is na een half jaar vervangen door 1X daags tiotropium als onderhoudsmedicatie. Salbutamol alleen nog bij grote inspanning ( hard roeien en fietsen ). Bij laatste meting in oktober 2018 ( conditietest ) bleek de FEV1 verbeterd te zijn tot 84%.

    Mijn conclusie is dat onder de juiste omstandigheden en medicatie er wel degelijk verbetering op kan treden bij COPD.

    • Zeggeennaam

     12 februari 2019 12:17

     Gebruik spiriva capsules om te inhaleren die ik gekregen heb omdat ik vlak na het stoppen met roken veel moest hoesten.
     Heb vaak het idee dat die spiriva gewoon niks doets, lijkt wel alsof het tussen de oren zit.

     Pas een longtest gedaan , zomaar op advies huisarts.
     Wat denk je , copd gold 2.
     en dat terwijl ik amper hoest en totaal geen slijm heb.
     Alleen bij echt een zware inspanning heb ik last van kortademigheid.
     Niet met fietsen, niet met lopen, niks.
     Als ik een steile trap op moet, moet ik rustig lopen dan heb ik nergens last van.
     Nu een of andere inhalator gekregen naar aanleiding van de testuitslag.
     Ik vindt het behoorlijk ongeloofwaardig dat ik na 1x die longtest en stempel copd 2 heb.
     Sorry maar ik geloof het allemaal niet zo.
     Het geeft mij het gevoel dat de fabrikanten van medicijnen een afspraak hebben met een bepaalde huisarts, die daarop die bepaalde medicijnen voorschrijft.

     • anita1

      29 januari 2019 17:08

      Ik heb bijna a 1 jaar spiriva gebruikt en 2 weken gelden zei de huisarts dat het niet hielp ik kreeg dit om te zien of mijn longfunctie dan betere uitslag gaf maar Nee. dus hij weet ook niet of ik copd heb of iets anders dus ik kon er mee stoppen maar ik stond erop om een longarts te bezoeken om duidelijkheid te krijgen. wat ik wel nu merk is dat ik een hele droge hoest heb doordat het lijkt of er iets in m'n keel kriebelt. Nu weet ik niet wat te doen en nee ik heb geen last van benauwdheid ook nooit gehad .

      • Anita 1963

       18 januari 2019 18:41

       Na een jaar spirivia gebruikt te hebben heb ik vandaag bij de huisarts te horen gekregen om te stoppen ermee omdat ze mijn dat gaven voor de longfunctie. Nu blijkt dat er geen duidelijke uitslag maar symptomen van COPD/astma nu na 1 jaar verwijst hij mij door naar de longarts voor mijn gemoedsrust? Hoe absurd is dit

       • bassworks3

        01 januari 2019 22:52

        Medicijnen helpen niet echt, ik loop inmiddels in een visueuze cirkel, waarmee ik niets bereik en alleen maar sneller benauwd wordt en dat is zeer beangstigend.

        • Fred

         18 april 2018 14:51

         Is het wel zo erg dat men de medicijnen niet neemt?
         Ten eerste - de medicijnen zijn niet genezend.
         Ten tweede - de mensen hebben de keuze: dus ze hebben geen behoefte aan (misschien ook geen baat bij).
         Waarom zou je het ze op moeten dringen? Dat de medicijnenproducent zoveel mogelijk wil verkopen, dat is begrijpelijk. De consument kiest voor minderen.

         • joderi

          02 april 2018 16:27

          Ik gebruik nog steeds trouw mijn medicijnen. Ik gebruik salmeterol als luchtwegverwijder, hierbij gebruik ik een onderhoudsmedicijn. Eerst was dit fluticason en sinds kort is dit veranderd naar beclometason. Ik moet denk ik nog even aan wennen aan dit nieuwe medicijn, want ik heb echt het idee dat de fluticason voor mij beter werkte.

          • Bol

           01 april 2018 14:36

           Ik gebruik één keer daags twee pufjes tiotropium met olodaterol en twee keer daags twee pufjes fluticason. Nu was ik van de week vergeten voordat ik naar bed ging de fluticason in te nemen. Ik heb nergens last van gehad, hoe kan dit?

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -