Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

COPD-patiënten moeten juist extra bewegen voor meer lucht

Als je last hebt van COPD en je het vaak benauwd hebt als je jezelf inspant, dan ben je snel geneigd om steeds minder actief te worden. Maar juist voor mensen met COPD is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. 

Lichaamsbeweging verbetert de conditie, waardoor bewegen en ademen uiteindelijk gemakkelijker worden. Bij lichaamsbeweging hoef je niet direct te denken aan hele intensieve sporten en veel zweten. Bewegen in je eigen tempo en op je eigen niveau is veel zinvoller, en je houdt het dan beter vol en daarmee maak je het leuker voor jezelf. Fietsen, wandelen of gewoon traplopen zijn hele goede oefeningen om fit te blijven. 

Ben je als gevolg van COPD minder gaan sporten? Of sport je nog net zoveel als eerst? Merk je dat door sporten je conditie verbetert? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Jenny

  22 augustus 2019 21:38

  Ik heb nog maar 27 procent longinhoud en ik kan niet meer goed lopen. Zijn er meer mensen die dit hebben die mij een tip kunnen geven?

  Groetjes

  • Missx4x

   02 januari 2020 20:17

   Hoi Jenny,
   Zover ik begrijp van de longarts, kan je met 30 procent of minder, zuurstof erbij krijgen. Hiermee kan je wellicht gaan proberen te fietsen.

  • Xavor

   07 december 2018 15:36

   Omdat het mij bekend is dat sporten zeer belangrijk is ga tweemaal per week naar de fysiotherapie. Van GOLD 4 ben ik naar 3 gegaan. Helaas heeft de overheid nu bepaald dat voor 2019 de vergoedingen hiervoor drastisch worden beperkt. Jammer genoeg kan mijn verzekeraar mij geen duidelijkheid verschaffen. Ook is het daar niet bekend wat code 25-54 is waar blijkbaar alle COPD-ers onder vallen. Wie verschaft mij duidelijkheid ?

   • Martin walpot

    28 augustus 2018 22:41

    Hallo ik heb COPD gold 4 en mijn laatste test voor longinhoud was 19%, ik heb inmiddels een flutter zodat ik mijn slijm uit longen makkelijker op kan hoesten maar heeft u nog tips waarmee ik mijn longinhoud iets kan verbeteren?

    • Basecarp

     09 februari 2019 16:53

     Martin walport wat voor een flutter heb jij graag een reactie en evt met foto .
     Alvast bedank een mede COPD 4 patiënt

    • bibi

     03 juli 2018 15:08

     Mijn longinhoud is nu nog maar 25 procent. Had vier maanden terug nog 35 en nu nog maar 25.
     Roken heeft er niet echt iets mee te maken zoals ze beweren. Het is chronisch. Ik heb copd in derde graad en begin longkanker.

     • Barbra

      14 september 2017 22:28

      Ik weet nu een jaar dat ik COPD heb. Ik ben altijd een fanatieke sportster geweest. Ik ben nu inmiddels 25 jaar gestopt met roken, maar toch gebeurt dit met deze uitslag. Ik ben trouwens 62 jaar. Ik blijf wel sporten, zo'n twee à drie keer per week en nog fulltime werken. Dit valt soms wel zwaar. Bij mijn tweede longtest ben ik van 97 naar 71 gegaan op de grafiek, best heftig vind ik zelf. Kan iemand mij vertellen hoeveel longinhoud ik nu nog heb? Ik zit best met veel vragen.
      Groetjes Barbra
      • Sam

       19 augustus 2017 19:24

       Mijn longinhoud is 105%, heel goed. Ben 16 maanden geleden gestopt met roken. Na vier maanden was ik erg moe als ik de trap op ging en dat is nu nog steeds zo. Longarts heeft een nieuw medicijn voorgeschreven, maar kreeg steeds meer last van moeheid. Weer contact gehad en nu terug op het oude medicijn, maar hoe kan ik nu die vermoeidheid de baas? Ik werk, fiets en loop veel, maar inspanning is hopeloos. Wat te doen? Ben benieuwd naar advies.

       • Johanna 52

        24 mei 2017 21:41

        Ik ben 64 jaar. Sinds vorig jaar weet ik dat ik COPD 4 heb. Ik heb 23% longinhoud. Ik neem 's ochtends twee pufjes spiolto en zes keer per dag een pufje salbutamol. Nu sport ik sinds drie weken en de salbutamol hoef ik maar twee keer per dag te gebruiken. Ik sport twee keer in de week, één uur fietsen, op de loopband en krachttraining voor de armen en benen. Ik voel me al beter op de spierpijn na, maar dat wordt ook al minder. Ik rook sinds vorig jaar ook niet meer, ben gelijk gestopt toen ik het hoorde.

        • Lin

         15 mei 2017 01:25

         Helaas ben ik ook longpatiënte. Mijn longinhoud is 80%. Toen ik dat te horen kreeg. ben ik niet bij de pakken neer gaan zitten. Ben toen gaan hardlopen en door de arts aangemoedigd dit zeker vol te blijven houden. Nu het warme weer eraan komt heb ik t wel zwaarder. Ik ben geen snelle hardloopster, maar ben toch blij dat ik ben blijven lopen. Loop nu wel mee met een officiële run van 5 km tot en met 10 EM. Door in beweging te blijven heb ik niet vaak astmatische aanvallen of benauwde momenten. Hoop toch wel ooit wat sneller te kunnen worden. Maar dat zal ik waarschijnlijk moeten blijven dromen.

         • Jasper

          23 mei 2017 13:45

          Dat kan prima hoor. Ik heb zelf ook astma en loop de 10 kilometer inmiddels in 41 minuten. Gewoon gevarieerd blijven trainen en je lichaam blijven prikkelen om grenzen te verleggen.

         • Alie

          18 januari 2017 08:37

          Goedemorgen.
          Ik heb ongeveer een jaar geleden te horen gekregen dat ik COPD heb. Om de paar maanden ging ik naar de verpleegkundige in verband met medicijnen en testjes doen. Nu ben ik gisteren op advies van de huisarts naar de longarts geweest en moest testen doen om de long inhoud te bekijken. Die bleek teleurstellend laag, voor mij zelf: 55% voor mijn leeftijd. Plus dat er longemfyseem bij gekomen is. Kortom, ik was en ben er erg verdrietig om. Ik moet mijn leven een nieuwe draai geven. Ik sport niet, dus moet toch maar eens rondkijken. En ik heb besloten dat ik mijn laatste pakje shag opmaak en dan ga stoppen. Ik heb 40 jaren gerookt dus makkelijk is het niet, maar heb geen keus meer. Dinsdag aanstaande meer onderzoeken voor de conditie, spieren enzovoort. Bedankt voor het lezen.
          Gr. Alie.

          • joppe

           12 oktober 2016 22:50

           Hallo allen,
           Sporten is wel degelijk heel goed voor COPD'ers. Ik sport vier keer op de fiets, zwem een keer en werk full time (zwaar werk i.p.v fitness zeg maar). Mijn leeftijdsgenoten kan ik met mijn 55 jaar nog bijhouden en kwam bij een sporttest uit, ondanks mijn 62% capaciteit, in de top tien van geteste sporters. M.a.w veel duursporten en natuurlijk wel geregeld diep gaan is mijn ervaring kan geen kwaad.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -