Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Welk medicijn gebruik jij tegen astma en hooikoorts?

Veel mensen met astma en hooikoorts hebben voor beide aandoeningen verschillende medicijnen. Onder bepaalde voorwaarden is dat echter niet nodig. Er is namelijk een medicijn, montelukast, dat de symptomen van zowel astma als hooikoorts aanpakt.

Montelukast is een medicijn in tabletvorm tegen astma dat wordt voorgeschreven als je te weinig baat hebt bij je huidige astmamedicijnen. Daarnaast werkt montelukast ook bij hooikoortsklachten tijdens het pollenseizoen. Je moet het wel het hele jaar door dagelijks innemen en is geen vervanging voor je andere medicijnen.

Heb jij dit medicijn? Heb je er baat bij? Of gebruik jij twee verschillende medicijnen tegen beide aandoeningen? 

Reacties

 • Mieke

  23 January 2017 17:08

  Wat ben ik blij met reacties van lotgenoten!
  Ik heb ook astma en na veel gesukkel eerst symbicort genomen (maar eerlijkheid gezegd niet regelmatig gebruikt). Ik heb ik nu relvar puffer één keer per dag en 's avonds 1 pilletje montelukast en normaal vrij van klachten. Maar nu ben ik verkouden en hoest ik zeer veel met slijm. Ik hoop dat dit van tijdelijke aard is? Even afwachten.

  • van ingen

   04 December 2013 19:08

   Ik heb ook Montelukast voorgeschreven gekregen, maar ik werd er heel erg depressief van, ik heb er mee moeten stoppen. Ik mag het van de longarts nooit meer gebruiken. Het middel werkte wel.

   • Bloemeke

    16 May 2013 21:02

    Ik heb al zoveel verschillende medicijnen gehad voor mijn astma en allergieën , en heb alles terug in de kast gestoken. Ik reageer er behoorlijk slecht op, zodoende dat ik zelfs meer aanvallen kreeg dan ik al had. Ben in therapie gegaan van de reset methode en moet echt wel toegeven dat het als enigste al verbetering heeft gebracht! En voor men verstopte neus gebruik ik fluticason, sindsdien altijd open!

    • Juventa

     15 May 2013 09:43

     Hoi, ik gebruik montelukast. Dit gebruik ik tegen ontstekingen in de bovenste luchtwegen. Het helpt niet tegen brandende jeukende ogen en het niezen ten gevolge van de hooikoorts. Daar gebruik ik Telfast voor. Als aanvulling voor de longen heb ik Fostair om de longen in goede conditie te houden.

     • Roy

      09 July 2012 03:12

      sinds enkele weken begonnen met montelukast 10 mg. Voor mij een wondermiddel. Adem veel rustiger, geen verstopte neus, allergische klachten (hooikoorts) behoorlijk verminderd. andere allergie medicijnen hielpen niet meer. Dit dus wel! Ik gebruik dit naast symbicort en ventolin. Ik ben veel minder moe sinds kort. Ik krijg lucht!

      • G.

       19 June 2012 22:08

       Geachte A van der Velden.
       Niet 50 % van de lijders aan klachten gerelateerd aan Astma of Hooikoorts is wetenschappelijk opgeleid. Veel ervan zijn wel te beschouwen als ervaringsdeskundigen. Mijns inziens is hun mening erg waardevol. Als je goed leest, kun je toch wel het kaf van het koren scheiden.

       • Marja

        15 June 2011 10:44

        In het verleden gebruikte ik Pulmicort, dit gaf veel bijwerkingen zoals een dunner wordende huid waardoor, vooral op de armen, veel bloeduitstortingen ontstonden. Nu gebruik ik Alvesco en heb ik bijna geen bijwerkingen meer. Mijn huid was op het laatst zo dun als vloeipapier maar herstelt nu langzaam.

        • Sunlion

         19 April 2011 17:52

         Ik gebruik Montelukast al vele jaren. Bij mij helpt het middel goed voor mijn Astma. Helaas blijf ik toch veel last hebben van hooikoorts.
         Ik zou het aanbevelen aan iedereen met astma problemen.

         • Ingrid

          08 April 2011 14:09

          Als ik de montelukast een dag niet neem, merk ik dat onmiddelijk. Bij mij heeft het dus zeker effect. daarnaast gebruik ik seretide, ventolin, avamys en aerius afgewisseld met xyzal.Tegen hooikoorts is het zeker niet afdoende.

          *Coby, ik heb ook zoveel last met mijn neus, ik heb een paar maanden geleden de slijmvliezen van mijn neusschelpen laten afbranden (congakaustiek) en dat gaf voor een aantal maanden verlichting.

          • Marjan Peters

           17 March 2010 01:03

           Door het dagelijks gebruik van onder andere Singulair 10 mg, Aerius 5 mg, Alvesco 160 inhalator en Avamsys neusspray/ Fluticason neusspray blijkt dat mijn stembanden zo slap zijn geworden dat normaal sociaal contact bijna onmogelijk is. Ben vanwege mijn slechte stem door allergie, hooikoorts en chronische bronchitus/astma (na 41 jaar werken) in 2009 ontslagen. Ben door deze allergie-, stem-en hooikoorts-klachten geen teamplayer en niet sociaal. 10-tallen jaren logopedie ervoor gevolgd zonder resultaat.

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl