Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Mee-eters bij acne

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Dr. A.M. van Coevorden
3 uit 5 - 16 beoordelingen
Beoordeling icoon8 mensen vonden deze informatie nuttig

Als je denkt aan puisten, dan worden mee-eters vaak in één adem mee genoemd. Het zijn geen gulzige wormpjes zoals vroeger wel eens gedacht werd. Maar wat zijn het dan wel? 

Een mee-eter, ook wel comedo genoemd, is een verstopte talgklier. In de uitgang van deze klier zit dan een propje van huidcellen en talg. Mee-eters komen vooral voor in het gezicht, op de rug of nek. Er zijn verschillende soorten mee-eters:

  • Open mee-eters met een grijszwarte prop. De zwarte kleur is geen vuil of viezigheid, maar ontstaat doordat talg in aanraking komt met zuurstof in de buitenlucht (oxidatie). Deze blackheads herken je aan een zwart puntje in je huid.
  • Gesloten mee-eters, met een witte prop. Deze herken je aan een wit puntje in je huid. De witte varianten liggen dieper in de huid en zijn daardoor moeilijker te verwijderen dan de zwarte varianten, die meer aan het huidoppervlak liggen. Voornamelijk de witte mee-eters kunnen ontstoken raken en zo uitgroeien tot een puist. 

Mee-eters verwijderen?

Over het algemeen is het niet verstandig om mee-eters zelf uit te knijpen. Het kan namelijk zijn dat er bacteriën onder je nagels zitten, die door het uitknijpen in je huid terecht kunnen komen en hier een ontsteking veroorzaken. Ook kunnen er, als gevolg van het (te hard) uitknijpen, ontstekingen de diepte ingedrukt worden en kunnen er uiteindelijk littekens ontstaan. 

Een professionele schoonheidsspecialiste of huidtherapeute weet hoe zij hier op verantwoorde wijze mee om kan gaan. Zij reinigt eerst grondig je huid en zorgt dat je poriën goed openstaan (door je huid te stomen). Dan pas begint het verwijderen van de mee-eters. Hiervoor gebruikt ze een hulpmiddel of de zijkant van de vingers, nooit de nagels. Alleen in het geval van zwarte mee-eters kun je nog wel eens een poging wagen om zelf uit te knijpen. 

Zwarte mee-eters uitknijpen

Zelf een mee-eter uitknijpen?

  • Zorg er altijd voor dat je huid goed is gereinigd, en dat de poriën open zijn door eerst te stomen. Hang bijvoorbeeld 10 minuten boven een bakje heet water of bereid je voor met warme compressen.
  • Neem vervolgens een stukje steriel gaas of tissue tussen je vingers en knijp de mee-eter met de zijkant van je vingers uit. Dit moet gemakkelijk gaan. Als het moeilijk gaat, ga het dan niet forceren maar stop ermee. Een handig hulpmiddel dat je kunt gebruiken is een comedonenlepeltje. Dit is een langwerpig lepeltje met een gaatje erin. Als je dat gaatje op de mee-eter legt en vervolgens voorzichtig op de mee-eter drukt, komt het zwarte puntje er vanzelf uit.
  • Je kunt ook langs een schoonheidsspecialist of huidtherapeut gaan voor behandeling.
Verder lezen

Pagina laatst aangepast op 22-04-2021

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

3 uit 5 - 16 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -