Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe ver ga jij in het bestrijden van acne?

Puistjes, bijna iedere puber heeft er wel ervaring mee. Zeker als je er veel last van hebt kunnen puistjes en mee-eters (acne) een ware kwelling zijn. 

Er zijn verschillende manieren om acne te bestijden. Zo kun je een reinigende zeep of lotion gebruiken om je huid goed schoon te houden. Ook bestaan er speciale pleisters waarmee je puistjes van de huid trekt. Verder kunnen verschillende soorten medicijnen worden voorgeschreven, zoals de pil, antibiotica of medicijnen met een hoge dosis vitamine A-achtige stoffen (bijvoorbeeld isotretinoïne). Die middelen helpen vaak wel, maar ze kunnen ook bijwerkingen hebben. Isotretinoïne veroorzaakt bijvoorbeeld een droge huid en slijmvliezen, huidschilfering en droge ogen. Zelfs leverstoornissen komen soms voor.

Hoe ver ga jij in de strijd tegen jeugdpuistjes? Laat je ze gewoon zitten totdat ze vanzelf weggaan? Knijp je ze uit? Of doe je dat niet uit angst om littekens te krijgen? Oordeel mee en wissel met anderen ervaringen over de behandeling van acne! 

Terug naar het begin

Reacties

 • Mieke

  03 april 2015 15:15

  Hallo, volgens mij is de oplossing gewoon gezond leven (sporten en eten). Daarnaast gebruik ik azteekse secret indiase healing clay, een product wat in Amerika erg populair is en sinds kort word verkocht in Nederland via internet. Werkt super!

  • Hani020

   13 juli 2013 21:36

   Ik vind goed dat jullie het doen.

   • pluis74

    15 februari 2013 00:50

    Wat een bullshit! Dit is geen deskundig advies. Ben benieuwd of u ooit zelf last heeft gehad van acne. Het is vaak bijzonder pijnlijk en dat maakt het extra moeilijk om die dingen niet uit te knijpen. Ooit geprobeerd om met een "acné hoofd" een baan te vinden in de publieke sector? Er zijn behandelingen die kunnen werken! We hebben het hier verdorie niet over één of twee puistjes!

    • emmalien

     25 januari 2013 16:24

     Ik ben 31 en heb sinds een jaar last van acné. Het is veel erger dan toen ik een tiener was. Het begon nadat ik 2 kuren antibiotica had gekregen na een serieuze keelontsteking. Ik kreeg toen ook meer eczeem en mondschimmel, m.a.w. mijn weerstand was nul.
     Ik ben één keer met de acné bij de dokter geweest en die geloofde niet dat het van de antibiotica kwam en schreef mij een antibioticakuur voor tegen de acné... Ik ben eraan begonnen en merkte verschil, maar heb het toen niet afgemaakt, omdat ik geen rommel in mijn lijf wil.
     Ik denk nu dat mijn grootste probleem is, dat ik er niet af kan blijven!! Ik kan wel van alles proberen wat betreft voeding en smeerseltjes, maar als ik eraan blijf peuteren, weet ik nooit of het helpt of niet. Wie heeft er tips om van je pukkels af te blijven??

     • Simon

      21 november 2012 17:03

      Ik heb precies hetzelfde. Als ik een bultje voel, dan knijp ik hem gelijk uit, ook al is hij heel klein. Ik zeg altijd dat ik het niet moet doen, maar het lukt niet. Soms als ik een pukkeltje of bobbeltje uitknijp kom ik er goed vanaf, maar soms wordt het echt een wondje. Soms wel een van een diameter van 1 cm! Dan begint het te ontsteken en wordt het alleen maar erger. Het laat lelijke plekjes achter en irriteert me er ontzettend aan.

      • Anneke

       19 november 2012 12:38

       Ik ben een vrouw van 39 jaar en slik al ruim tien jaar de Diana-35 tegen puistjes. Telkens wanneer ik stop komt de acne terug. De huisarts denkt dat ik daar even doorheen moet omdat het een hormonale reactie is op het stoppen met de pil en dat het daarna minder wordt. Zij denkt namelijk dat ik inmiddels niet meer de leeftijd heb om last te hebben van acne. Ik ben er niet zeker van dat haar theorie klopt. Zijn er ervaringen?

       • nelleke

        25 augustus 2012 21:37

        Bij mij jeukt het ook enorm. Vooral op mijn voorhoofd. Ik heb ook niet grote puisten, maar alleen maar kleine zwarte puntjes en kleine onderhuidse bultjes. Verder is het altijd rood. Ik heb adapaleen zalf gekregen van de huisarts, ik hoop dat het werkt.

        • Lotte

         10 februari 2012 16:40

         Zelf ben ik zowel bij de huisarts als bij de dermatoloog geweest. De huisarts schreef me eerst benzolperoxide voor (als je het zo schrijft), daarna had ik antibiotica, hielp niet super. Vervolgens doorverwezen naar dermatoloog die zei isotretinoine (roaccutane). De bijwerkingen verschillen bij iedereen, zelf had ik alleen de eerste 2/3 weken last van een droge huid. Daarna prima, alleen iets vaker lipbalsem moeten gebruiken, omdat de lippen wel iets droger bleven. Heb het ongeveer 6 maanden geslikt, en vrijwel niks meer daarna. Na ong. 1 jaar komt het wel terug, weliswaar minder. In dat geval kan je nog een kuur doen (heb ik niet gedaan). Ik ben nu 19 en het begint langzaam ook wat meer uit zichzelf over te gaan. Verder maak ik elke avond mijn huid schoon en slik ik biergistpillen. Mijn broertje gebruikt op dit moment roaccutane en hij heeft wel meer last van de bijwerkingen, het verschilt dus per persoon. Een gezonde levensstijl helpt ook (sowieso is het goed). Naar mijn idee helpt sporten ook (zelf loop ik hard), en je huid stomen. Door te zweten en te stomen gaan je porien open.

         • Ruurd

          09 februari 2012 13:49

          Probeer eens 14 dagen zonder melkprodukten te eten/drinken.

          • ALI

           09 februari 2012 13:14

           Ga 1 keer onder de zonnebank en 3/4 weken later weer. Dan zie je bijna geen puisten meer. T helpt echt!

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -