Website van het Jaar

Van vegetariër naar veganist

Verhaal door Benthe (26)

Benthe (26 jaar) is sinds een aantal jaren veganiste. Dat werd ze vanuit ethisch oogpunt. Dierlijke voedselproducten staan niet langer op het menu en dat bevalt haar prima.

"Ik ben nu zo'n zes jaar veganist. Voordat ik veganist werd, was ik vegetariër. Ik at toen in plaats van vlees bijvoorbeeld vaker kaas of eieren. De verandering van vegetariër naar veganist was voor mij wel een hele omschakeling. Als veganist mag je namelijk ook geen kaas en eieren eten en andere dierlijke producten. Ik moest dus veel uitzoeken wat ik wel en niet mocht eten. Mensen die veganistisch leven hebben mij geïnspireerd om veganist te worden. Veganisten hebben als filosofie 'zorgvuldig omgaan met de wereld', wat mij zeer aansprak. Het is namelijk niet nodig dieren pijn te doen of om ze te overheersen. Ik word zelf ook niet graag overheerst en daarom wil ik andere wezens ook niet overheersen. Ik wil me daar niet schuldig aan maken.Er zijn ook mensen die om gezondheidsredenen veganist worden. Anderen worden het vanwege hongerende kinderen in de wereld. En zo zijn er nog veel meer redenen om veganist te worden."

Uit eten is lastig 

"Ik mis het eten van dierlijke producten niet. Als je weet wat er allemaal mee gebeurt dan wil je geen vlees meer eten. Ook puur vanuit m'n gezondheid zou ik het niet meer willen eten. Om mijn vitamines binnen te krijgen eet ik veel granen, pasta, rijst of couscous. Daarbij eet ik groente, soep, groenteburgers, notenburgers en ook producten met soja. Ik ga graag uit eten, maar dat is in de stad waar ik woon nogal lastig. Er zijn wel een paar vegetarische eetcafés, maar die zijn op twee handen te tellen. Soms wil het bij de Chinees ook nog wel lukken. Ik vraag dan om een gerecht waar geen dierlijke producten in zitten. Op de universiteit kun je helemaal geen veganistische producten krijgen, dus dan neem ik mijn eigen eten mee. Als veganist hou ik me dus meer bezig met eten. Ik zorg er iedere keer weer voor dat ik geen dierlijke producten koop. Maar sinds kort probeer ik ook geen leren schoenen meer te kopen. Het komt af en toe nog wel voor dat ik een wollen trui draag."

Wereld met alleen veganisten 

"Mijn vriend is gelukkig ook veganist. Dat vind ik heel belangrijk. Ik ben ooit wel eens verliefd geweest op jongens die niet veganistisch waren, maar ik weet niet of het ooit iets had kunnen worden. Aan de ene kant is het puur praktisch dat m'n vriend veganist is, maar aan de andere kant delen we een bepaalde denkwijze die we beiden belangrijk vinden. Toen ik net veganist was probeerde ik nog wel mensen over te halen ook veganist te worden. Natuurlijk zou ik graag een wereld zien met alleen veganisten. Tegenwoordig probeer ik mensen niet meer te overtuigen, ieder moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt."

Reageren

Reacties

 • Sil

  marijke

  Even een reactie op Barry drie berichtjes hieronder. Jij zegt dat de mens van nature een vleeseter is. Dit hebben onderzoekers ook heel lang gedacht, maar meerdere recentere onderzoeken tonen aan dat de eerste mens waarschijnlijk geheel of gedeeltelijk vegetarier was. Zelf ben ik een 'gewone' vegetarier, ik ben zo opgevoed en ik wil dat graag zo houden. Veganisme vind ik wel erg overdreven en ik denk dat het dan ook heel moeilijk is aan alle nodige voedingsstoffen te komen.

  Reageer
  • Sil

   Manon

   Beste Marijke,

   Alle nodige voedingstoffen kunnen gemakkelijk uit een veganistisch dieet worden gehaald, zolang deze gevarieerd is en bestaat uit groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten. Alleen vitamine B12 moet in pilvorm dagelijks bijgeslikt worden, hier zijn veganistische varianten van te krijgen.

   Extreem is een veganistisch dieet alleen vanuit het oogpunt van wat we op dit moment normaal achten, omdat het daar zeer van afwijkt. Maar het is een gezonde, lekkere levenswijze waarbinnen je heel gelukkig kunt zijn.

   U zegt vegetariër te zijn en dat vind ik erg goed. Ik weet natuurlijk niet wat uw beweegredenen zijn (behalve dat u zegt zo opgevoed te zijn). Maar wist u dat bij de productie van eieren, de haantjes die geboren worden, vergast worden omdat ze geen nut hebben voor de industrie? En dat koeien alleen melk geven als ze bevallen zijn van een kalfje, dat gedood wordt omdat de melk die voor hem of haar bedoeld is, aan mensen gegeven wordt?

   Ik was me hier niet van bewust en dacht daarom ook dat veganisme extreem was en niet nodig. Maar er is veel informatie over deze onderwerpen beschikbaar en hierdoor ben ik ten slotte toch van gedachten veranderd.

   Groetjes,

   Manon

   Reageer
 • Sil

  margo

  Goed verhaal, precies iets wat iedere vrijwilliger of donateur van mijn anti-bio-industrie organisatie zou kunnen typen. Wij zijn deze organisatie begonnen omdat we weten dat preken niet helpt, vandaar dat we vanuit de leefwereld van de consument zelf proberen ze toch te motiveren om minder en biologisch vlees te eten. 1 Januari word de nieuwe site geopend en 4 januari gaan we met een gezellige club de straat op. Interesse? Mail ons!

  Reageer
 • Sil

  Chantal

  Waar maakt iedereen zich toch druk over?

  Doe allemaal zelf waar je je lekker bij voelt en laat de ander in z'n waarde (nee, ik ben zelf geen veganist en reageer dus niet om specifiek de veganisten te verdedigen).

  Iedereen is uniek en heeft een eigen kijk op de wereld. Goed en fout bestaan objectief gezien helemaal niet: goed en fout wordt door iedereen individueel subjectief bepaald.

  Naar mijn mening is de mens is overigens lichamelijk gezien geen omnivoor maar een planteneter.

  Ooit geprobeerd met je tanden en nagels een levende koe te doden en op te eten? ;-)

  Maar dat is mijn eigen zienswijze natuurlijk.

  Reageer
 • Sil

  vegetarisch meisje

  Hallo, ik ben pas 15 jaar oud en nu inmiddels 2 jaar vegetarisch. Ik vind het veganisme van 1 kant dapper maar sommige dingen kunnen mij beslist niet overtuigen om het zelf te worden. Een kip moet haar eieren kwijt. Ik koop ze bij een boerderij in de buurt waar de kippen in de vrije natuur rondscharrelen en zoals het hoort, hun eieren kwijtraken, die ik vervolgens mijn buikje inwerk. Daarentegen vind ik de melk van een koe inderdaad bestemd voor hun jong en ben ik ertegen dat ze meer moeten geven dan ze van nature zelf zouden doen. Ikzelf kan mij er dus niet van overtuigen om helemaal veganist te worden. Ik houd het 'voorlopig' nog even bij het vegetarisch zijn..! Succes ermee mensen!

  Reageer
  • Sil

   Manon

   Hi!
   Wat goed dat je vegetarisch eet en ook geen melk drinkt. Zelf ben ik sinds kort vegan, maar ik begrijp jouw verhaal. Als in mijn buurt een boerderij of grote achtertuin of iets dergelijks was waar ik de kippen vrij zag rondlopen, het juiste voer krijgen en geen antibiotica, en waarvan ik wist dat de haantjes, als die geboren worden, niet vergast worden maar gewoon mogen blijven leven; als ik dat allemaal kon verifiëren door er zelf langs te gaan en met de kippenhouders te praten, zou ik in principe ook af en toe een eitje van ze kopen en opeten.

   Helaas heb ik dit in mijn omgeving nog niet gevonden. Gelukkig kan ik echter ook gezond, gevarieerd en lekker koken zonder.

   Reageer
 • Sil

  renske

  Bedankt! Ik vind het heel goed, ben zelf vegetarier en ben er hard over aan het nadenken, om ook veganist te worden.
  Mensen jullie maken opmerkingen die niet doordacht zijn. Kijk eens op deze site http://www.veganisme.non-profit.nl. Het gaat er om hoe ze dieren behandelen enz!
  liefs

  Reageer
 • Sil

  Kees

  Je bent pas veganist als je geen wollen truien meer draagt of andere dierlijke produkten gebruikt. Nu ben je dus gewoon een vegetariër die wat verder is gegaan. Ben zelf vegetariër, eet wel ei en drink melk, maar eet geen kaas. Daar zit stremsel in en dat is ook een slachtproduct. En ik eet geen gelatinehoudende produkten vanwege dezelfde reden. Ik ben niet van plan veganist te worden, maar heb er wel respect voor dat mensen het kunnen opbrengen. Zou het zelf niet kunnen.

  Reageer
 • Sil

  Sandrea

  Beste lezers!
  Ik heb het verhaal van Tatjana gelezen en ben het deels met haar eens! Ben zelf al bijna een half jaar vegetarier en ben van plan dit me hele leven te blijven. Dit wil ik, omdat het ten eerste vegetariers minder kans op hart- en vaat ziekten hebben en ten tweede omdat ik er van dieren houd en veel heb gelezen over de bio-industrie (ongeveer 18 kippen in een hok van 1 vierkante meter). En omdat ze elkaar pikken snijden ze de snavels eraf. Sommige kippen zijn zelfs zo zwaar dat ze niet op hun poten kunnen staan. Varkentjes worden zonder verdoving gecastreerd. Heb veel vreselijke plaatjes over de bio-industrie gezien. etc etc) Ik ben geen veganist maar vegetarier. Ik vind veganisten wel wat overdreven maar ik vind het wel knap dat je dat vol kunt houden en ik heb ook respect voor ze!! Ik ben geen veganist omdat je dan helemaal geen eiwitten binninkrijgt (eieren en melk etc) en dan blijf je etenskeuze ook erg beperkt! Er zijn veel heerlijke vegetarische gerechten en vleesvervangers. Ik zou het cool vinden als ik mensen kon overtuigen om ook vegetarier te worden maar ik vind dat het uiteindelijk wel je eigen keuze is! Bedankt voor het lezen en Tatjana bedankt voor je verhaal!

  Reageer
 • Sil

  sarah

  Het gaat erom dan ook dieren rechten hebben. Als een dier een leven heeft gehad waarvan je kunt zeggen; die heeft toch iets van het leven gezien en wij hebben daarvoor gezorgt. Dan kan ik daar vrede mee hebben, maar dan is het nog de vraag of je een gezond dier van zijn leven mag beroven (soms op een gruwelijke manier). Dieren in de bio-industrie hebben haast nog nooit het daglicht gezien, en dieren hebben ook gevoelens! Hoe zou jij het vinden? Dieren zijn geen mensen, okeej maar mag je dan maar alles met ze doen? Dus de zwakkere moeten maar lijden? Jammer dat weinig mensen weten wat ze eten, en hoe het daarop is gekomen. De meeste willen dit niet weten. Laten we allemaal onze eigen dieren slachten en kaalplukken, kijken of we dan nog honger hebben. groetjes....

  Reageer
 • Sil

  Bennie Arink

  Bennie (52) Kijk hoe iedereen er over denkt om veganist te zijn moet hij/zij zelf weten, maar wat zou er nu met de dieren gebeuren als wij allemaal veganist zouden worden. Zullen dan niet over een aantal jaren alle dieren uitgestorven zijn. De dieren worden nu geboren omdat ze opgegeten kunnen worden. Eten we ze niet meer op dan sterven deze vanzelf uit, benieuwd wat de veganisten dan zullen zeggen.

  Reageer
 • Sil

  susanne

  Ik vind het pure onzin wat hier allemaal wordt geschreven wat doe je als je zwanger bent en als het kindje geboren is. Het kind zal toch melk moeten hebben. Er is een paar jaar geleden een echtpaar in Amerika geweest die veroordeelt zijn, omdat ze hun kind geen melk wilden geven en die is toen ook overleden. Dat is gewoon moord. En dan dierproeven dat is dan toch ook zielig. Er zijn zoveel dingen die met dieren worden gedaan moet je dan overal maar rekening houden.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

22 - 2 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren