Van vegetariër naar veganist

Verhaal door Benthe (26)

Benthe (26 jaar) is sinds een aantal jaren veganiste. Dat werd ze vanuit ethisch oogpunt. Dierlijke voedselproducten staan niet langer op het menu en dat bevalt haar prima.

"Ik ben nu zo'n zes jaar veganist. Voordat ik veganist werd, was ik vegetariër. Ik at toen in plaats van vlees bijvoorbeeld vaker kaas of eieren. De verandering van vegetariër naar veganist was voor mij wel een hele omschakeling. Als veganist mag je namelijk ook geen kaas en eieren eten en andere dierlijke producten. Ik moest dus veel uitzoeken wat ik wel en niet mocht eten. Mensen die veganistisch leven hebben mij geïnspireerd om veganist te worden. Veganisten hebben als filosofie 'zorgvuldig omgaan met de wereld', wat mij zeer aansprak. Het is namelijk niet nodig dieren pijn te doen of om ze te overheersen. Ik word zelf ook niet graag overheerst en daarom wil ik andere wezens ook niet overheersen. Ik wil me daar niet schuldig aan maken.Er zijn ook mensen die om gezondheidsredenen veganist worden. Anderen worden het vanwege hongerende kinderen in de wereld. En zo zijn er nog veel meer redenen om veganist te worden."

Uit eten is lastig 

"Ik mis het eten van dierlijke producten niet. Als je weet wat er allemaal mee gebeurt dan wil je geen vlees meer eten. Ook puur vanuit m'n gezondheid zou ik het niet meer willen eten. Om mijn vitamines binnen te krijgen eet ik veel granen, pasta, rijst of couscous. Daarbij eet ik groente, soep, groenteburgers, notenburgers en ook producten met soja. Ik ga graag uit eten, maar dat is in de stad waar ik woon nogal lastig. Er zijn wel een paar vegetarische eetcafés, maar die zijn op twee handen te tellen. Soms wil het bij de Chinees ook nog wel lukken. Ik vraag dan om een gerecht waar geen dierlijke producten in zitten. Op de universiteit kun je helemaal geen veganistische producten krijgen, dus dan neem ik mijn eigen eten mee. Als veganist hou ik me dus meer bezig met eten. Ik zorg er iedere keer weer voor dat ik geen dierlijke producten koop. Maar sinds kort probeer ik ook geen leren schoenen meer te kopen. Het komt af en toe nog wel voor dat ik een wollen trui draag."

Wereld met alleen veganisten 

"Mijn vriend is gelukkig ook veganist. Dat vind ik heel belangrijk. Ik ben ooit wel eens verliefd geweest op jongens die niet veganistisch waren, maar ik weet niet of het ooit iets had kunnen worden. Aan de ene kant is het puur praktisch dat m'n vriend veganist is, maar aan de andere kant delen we een bepaalde denkwijze die we beiden belangrijk vinden. Toen ik net veganist was probeerde ik nog wel mensen over te halen ook veganist te worden. Natuurlijk zou ik graag een wereld zien met alleen veganisten. Tegenwoordig probeer ik mensen niet meer te overtuigen, ieder moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt."

Reageren

Reacties

 • Sil

  deDennis

  micro organismen leven ook

  Reageer
 • Sil

  Vadertje

  Respect voor dieren vind ik ok, maar ik heb ook respect voor mensen die dieren op een respectvolle behandelen. Zulke dieren kunnen een prima leven hebben en worden zelfs maar al te vaak liefdevol behandeld. Dat moet mijns inziens beloond worden. Dat doe je mijns inziens niet door helemaal veganistisch te zijn, maar juist door af en toe een verantwoord product te gebruiken.

  Veganisme is mijns inziens dus een verkeerd signaal naar de buitenwereld. Consuminderen en verantwoorde producten zijn veel effectiever voor een betere wereld.

  Reageer
  • Sil

   Mika

   Er is niks respectvol of verantwoord aan het (seksueel) uitbuiten en op grote schaal doodmaken van dieren voor smaakpapillen plezier.
   Dit ontkennen en romantiseren laat zien dat u degene bent die daarmee een verkeerd signaal afgeeft. "Blije" uitbuiting en massadood van onschuldigen bestaat niet. "Af en toe" onnodig dieren pijn doen en doden is ook zeker niet meer verantwoord dan ze simpelweg niet pijn doen of doden.

   Reageer
 • Sil

  Ink

  Jammer dat de vleeseters zich altijd verdedigen door de niet-vleeseter aan te vallen. Als zij zich eerst eens zouden verdiepen in hoe hun stukje vlees op hun bord komt, zou het zo maar kunnen zijn dat zij anders tegen de niet-vleeseters aankijken. Laat iedereen in zijn waarden en leven hoe hij of zij dat wilt.

  Reageer
 • Sil

  AnimalLove

  Hoi, ik ben 12 en ik ben hard bezig om veganist te worden. Ik was een paar dagen vegetariër, maar ik wil graag meer doen voor de dieren. Het probleem is: verder is niemand in mijn gezin ook maar in de buurt van vegetarisch! Mijn zus kwelt me en noemt me dom dat ik dit doe en mijn ouders helpen mij ook niet echt. Dat vind ik heel vervelend, tips?

  Reageer
 • Sil

  AnoLien

  Jeetje. Waarom reageren sommige mensen zo kortzichtig? Ik ben zelf veganist, en alle voedingsstoffen die je nodig hebt, zitten voornamelijk al in groenten en fruit. Het is niet omdat jij niet weet dat er ook fruitsoorten zijn waar eiwitten in zitten, dat die er niet zijn... Leer om je heen te kijken, leven zonder dierlijke producten kan, als je je best doet om het op een goede manier aan te pakken.
  Mensen eten vaak veel te veel vlees en dierlijke producten tegenwoordig... Volgens mij zijn mensen die hier komen verkondigen dat veganisme ongezond is, gewoon onwetend. Er is keuze genoeg om te eten, het is gewoon 'anders' en vaak gezonder. Als je het te ver vindt gaan, best. Maar ga niet zeggen dat het ongezond is, want dat is het dus niet. Mijn bloeddruk is goed, mijn bloedwaarden ook en ik ben zelden ziek. Meer dan bewijs genoeg, denk ik zo!

  Reageer
 • Sil

  Jurriaan

  Ik ben net begonnen met de 21 dagen vegakuur.
  Puur om te kijken of ik het wel red.
  Ik heb overgewicht +10 kilo en ben nu 2 dagen onderweg. Ik kan nu al zeggen dat ik al 2 dagen helemaal niets dierlijks heb binnengekregen en dat is voor mij de 1e x.
  Nog 19 dagen te gaan...

  Reageer
 • Sil

  Lenny

  Mijn zoon is veganist, vreselijk mager en zwak. Ik wil zo graag dat hij eens iets eet wat hem kracht geeft. Het hoeft geen vlees te zijn, maar bijvoorbeeld wel eieren of kaasproducten. Kippen leggen normaal toch eieren en koeien geven melk, daar komt toch geen pijn aan te pas. In ons gewone leven zondigen we ook wel eens, waarom niet hier als je gezondheid op het spel staat?

  Reageer
  • Sil

   Manon

   Beste Lenny,

   Wat vervelend om te horen dat uw zoon 'erg mager en zwak' is. U wilt natuurlijk het beste voor uw kind, dat begrijp ik. Uw kind wil zelf, neem ik aan, ook gezond zijn. Maar daarnaast wil u kind veganistisch eten.

   Gelukkig KAN een veganistisch dieet heel gezond zijn. Op vitamine B12 na, kunnen alle voedingstoffen die uw kind nodig heeft, verkregen worden uit niet-dierlijke producten. En die vitamine kan u kind dagelijks slikken door middel van een veganistisch vitaminesupplement. Met een gevarieerd dieet aan groenten, fruit, peulvruchten, noten en granen kan de rest verkregen worden. Denk bijvoorbeeld aan broccoli voor veel eiwitten en ijzer, linzen voor vezels en sesampasta voor calcium. Hier kunt u op internet veel over vinden!

   U stelt in dit berichtje ook de vraag waarom uw zoon geen kippeneieren wil eten en koeienmelk wil drinken. Misschien is het een goed idee dit aan uw kind te vragen en hierover een open gesprek aan te gaan, zodat u hem beter kunt begrijpen? Hij heeft hier vast goede redenen voor. Ik kan u wel uitleggen waarom veel veganisten deze afweging hebben gemaakt. U stelt in u bericht dat het toch normaal is dat kippen eieren leggen en koeien melk geven en dat hier geen pijn bij te pas komt. Dit is helaas verre van waar.

   - Legkippen leven zeer kort omdat het niet winstgevend genoeg is om ze aan te houden zodra ze wat ouder en minder productief worden. Dan kunnen beter nieuwe kippen gefokt worden en de oude vergast (ook bij biologische/scharreleieren).
   - Als bij het fokken van de legkippen haantjes worden geboren, worden ze direct vergast omdat ze nutteloos zijn (ook bij biologische/scharreleieren).
   - Koeien geven net als mensen en alle dieren op deze wereld alleen melk als ze net bevallen zijn van een jong, om deze te kunnen voeden. Koeien worden in de melkindustrie dus constant kunstmatig zwanger gemaakt (verkracht) en als ze bevallen, wordt hun jong van hen afgepakt omdat de melk naar mensen moet gaan in plaats van naar hen. De kalfjes worden vervolgens gebruikt als kalfsvlees e.d. (ook bij biologische/weidemelk).
   - De machines waarmee een koe gemolken wordt, doen de koeien veel pijn. Het harde zuigen zorgt voor zweren en sneeën in hun uiers. Dit resulteert ook in pus en bloed dat meegezogen wordt door de machines en in onze melk terechtkomt.

   Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de pijn die er wel degelijk komt kijken, voor de dieren, bij het gebruik van dierlijke producten. Andere redenen die uw zoon kan hebben:
   - het milieu: de vleesindustrie is de meest vervuilende industrie die er bestaat, vervuilender dan bijvoorbeeld de auto-industrie.
   - wereldvoedsel- en watertekort: als we een veganistisch dieet zouden adopteren, zouden we veel meer mensen over de hele wereld kunnen voeden. Het kost 10 keer zoveel mais/soja als je dit eerst aan een koe voedt en de koe vervolgens aan mensen voedt. Als mensen direct de planten eten is er veel minder voor nodig.
   - gezondheidsoverwegingen; cholesterol, e-coli, salmonella, etc. allemaal vleesgerelateerde problemen

   Ik hoop dat dit antwoord u verder helpt om uw kind te begrijpen en hem gezond te kunnen houden. Ik raad u van harte aan met hem te praten over deze kwesties zodat u hem beter begrijpt, en om hierover meer te lezen!

   Met vriendelijke groet,

   Manon
   Reageer
 • Sil

  Claudia

  Ik vind het een heel goed geschreven stuk. Zij schrijft wat voor haar redenen zijn, en geeft aan dat elke ander moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt.

  Zelf ben ik sinds een aantal maanden ook veganist. De eerste week was lastig, want zelfs in tandpasta kan varkensvet zitten en het bleek een flink karwei uit te zoeken hoe een avondmaaltijd er dan wel uit mocht zien. Maar inmiddels wil ik niet anders meer.

  Ik was altijd al heel sportief, maar ik ben sterker en mijn conditie is er echt enorm op vooruit gegaan. Ik haal mijn eiwitten gewoon uit mijn groenten, peulvruchten en noten. Ik ben veel gezonder, ben 5 kilo afgevallen, maar heb nooit meer trek. Ook ben ik veel bewuster geworden van mijn eetpatroon.

  Schapen moet inderdaad geschoren worden, maar het gaat om de manier waarop en ook wat er gebeurt met de beestjes wanneer de vacht wat minder mooi wordt door ouderdom...

  Ik zou erg geen problemen mee hebben leer te gebruiken van een dier dat door natuurlijke oorzaken gestorven is. Echter, dit is nu eenmaal niet de manier waarop het verkregen wordt. Het is ook geen bijproduct van de koe. Er zijn rassen voor het vlees en er zijn rassen voor het leer. Dit kun je wel ontkennen, maar in mijn optiek is dat struisvogelpolitiek. Bovendien is het looiproces enorm slecht voor het milieu.

  Wij zijn niet gebouwd om vlees te eten: daarvoor is ons gebit niet geschikt (onze hoektanden zijn te klein) en onze darmen kunnen het vlees niet snel genoeg verteren, waardoor het gaat rotten. En rottend vlees in je lijf veroorzaakt kanker.

  Veganisme zorgt voor een mooiere, tolerantere wereld, met minder vervuiling, afname van het broeikaseffect en zou wel eens de oplossing voor het wereldvoedselprobleem kunnen zijn...

  Ik zou iedereen willen vragen zich er even voor open te stellen, zonder direct te brullen dat het "TE VER" gaat.

  Reageer
 • Sil

  Dodox

  zegt:Tsja er zitten wel een paar usetsn die erg goed zijn. b.v. de trance inductie die Steven terecht aan haald, toch moet ik zeggen dat ik die van Neo vs Robocop het leukste vond. Als ik niet beter wist dacht ik dat dit het vervolg was, na Freddy vs Jassen, Predator vs Alien, Jerommeke vs Superman en dan nu Neo vs Robocop.

  Reageer
 • Sil

  L.

  @Ikke
  Go ikke!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

76 + 4 =

.
Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren