Website van het Jaar

Van vegetariër naar veganist

Verhaal door Benthe (26)

Benthe (26 jaar) is sinds een aantal jaren veganiste. Dat werd ze vanuit ethisch oogpunt. Dierlijke voedselproducten staan niet langer op het menu en dat bevalt haar prima.

"Ik ben nu zo'n zes jaar veganist. Voordat ik veganist werd, was ik vegetariër. Ik at toen in plaats van vlees bijvoorbeeld vaker kaas of eieren. De verandering van vegetariër naar veganist was voor mij wel een hele omschakeling. Als veganist mag je namelijk ook geen kaas en eieren eten en andere dierlijke producten. Ik moest dus veel uitzoeken wat ik wel en niet mocht eten. Mensen die veganistisch leven hebben mij geïnspireerd om veganist te worden. Veganisten hebben als filosofie 'zorgvuldig omgaan met de wereld', wat mij zeer aansprak. Het is namelijk niet nodig dieren pijn te doen of om ze te overheersen. Ik word zelf ook niet graag overheerst en daarom wil ik andere wezens ook niet overheersen. Ik wil me daar niet schuldig aan maken.Er zijn ook mensen die om gezondheidsredenen veganist worden. Anderen worden het vanwege hongerende kinderen in de wereld. En zo zijn er nog veel meer redenen om veganist te worden."

Uit eten is lastig 

"Ik mis het eten van dierlijke producten niet. Als je weet wat er allemaal mee gebeurt dan wil je geen vlees meer eten. Ook puur vanuit m'n gezondheid zou ik het niet meer willen eten. Om mijn vitamines binnen te krijgen eet ik veel granen, pasta, rijst of couscous. Daarbij eet ik groente, soep, groenteburgers, notenburgers en ook producten met soja. Ik ga graag uit eten, maar dat is in de stad waar ik woon nogal lastig. Er zijn wel een paar vegetarische eetcafés, maar die zijn op twee handen te tellen. Soms wil het bij de Chinees ook nog wel lukken. Ik vraag dan om een gerecht waar geen dierlijke producten in zitten. Op de universiteit kun je helemaal geen veganistische producten krijgen, dus dan neem ik mijn eigen eten mee. Als veganist hou ik me dus meer bezig met eten. Ik zorg er iedere keer weer voor dat ik geen dierlijke producten koop. Maar sinds kort probeer ik ook geen leren schoenen meer te kopen. Het komt af en toe nog wel voor dat ik een wollen trui draag."

Wereld met alleen veganisten 

"Mijn vriend is gelukkig ook veganist. Dat vind ik heel belangrijk. Ik ben ooit wel eens verliefd geweest op jongens die niet veganistisch waren, maar ik weet niet of het ooit iets had kunnen worden. Aan de ene kant is het puur praktisch dat m'n vriend veganist is, maar aan de andere kant delen we een bepaalde denkwijze die we beiden belangrijk vinden. Toen ik net veganist was probeerde ik nog wel mensen over te halen ook veganist te worden. Natuurlijk zou ik graag een wereld zien met alleen veganisten. Tegenwoordig probeer ik mensen niet meer te overtuigen, ieder moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt."

Reageren

Reacties

 • Sil

  L.

  Het is duidelijk dat veel mensen geen idee hebben waar ze het over hebben. Wat voorbeelden ter verduidelijking:<br><br>

  @Helen
  Te ver voor wie? Dit gaat niet over jou. Daarom kun jij ook niet bepalen of Benthe een wollen trui mag dragen. Misschien draagt ze hem wel af. Misschien niet. Dat moet ze zelf weten.<br><br>


  @Barry
  Te ver voor wie? Wat heb jij er voor last van als Benthe zo wil leven? Schapen hebben er helemaal geen behoefte aan om geschoren te worden, de natuur regelt dat zelf. Wol beschermt het schaap niet alleen tegen de kou, maar ook tegen de warmte. Afhankelijk van de seizoenen wordt de vacht vanzelf weer dikker of dunner. En leer is een zeer winstgevende tak van de bio-industrie. Leer is meer dan een bijproduct.
  <br><br>
  @Hans
  Overdreven? En je vindt het wel normaal om op je 46e moedermelk van een ander zoogdier te drinken? De melk waarop een kalf van 40 kilo binnen 2 jaar groeit tot 900 kilo? Je denkt dat die melk voor jou bedoeld is? Ik niet. Dat is pas overdreven.
  <br><br>
  @Helga
  Schapen gaan dood als je ze niet scheert? Meen je dat? Zie opmerking aan Barry. Kippen lopen over het algemeen niet vrij rond. Bovendien worden de haantjes op de dag van hun geboorte in de versnipperaar gegooid of vergast (kan even duren). Op de dag van hun geboorte! Kippen leggen die eieren ook wel zonder ons. Koeien worden niet graag gemolken, die geven hun eigen jongen liever melk in plaats van de mensheid. Waarom denk je dat 90% van de wereldbevolking lactoseintollerant is? Zie verder de opmerking aan Hans.
  <br><br>
  @Servaas
  Veganistische voeding hoeft niet duurder te zijn dan de voeding die je nu koopt.
  <br><br>
  @Corry
  Een lesje biologie: koeien worden zwanger. Daarom krijgen ze melk. Vervolgens krijgen ze kindjes. Die worden weggehaald en mensen krijgen de melk. Logisch, toch? Zie verder mijn reactie aan Hans.
  <br><br>
  @Danielle
  Er wordt heel veel plantaardig voedsel (en schoon drinkwater) gebruikt om vlees te produceren. Met dat voedsel en water zou je heel wat monden kunnen voeden in plaats van 1 mond.
  <br><br>
  @Moon
  Als kannibalisme geaccepteerd was in Nederland, zou je dan vragen waarom er anders mensen op de wereld zijn gezet? Varkens hebben evenveel bestaansrecht als ieder ander.
  <br><br>
  @Saar
  Veganist worden is iets waar je goed over na moet denken. Maar in principe kan je je voedingsstoffen volledig uit plantaardige voeding halen. Zelfs B12, wat wordt gemaakt door micro-organismen, past binnen een veganistische voeding. Soja zit boordevol eiwitten. Bonen ook.
  <br><br>
  @Anne
  Ik denk niet dat een veganist zich boven jou verheven voelt, maar dat jij je aangevallen voelt. Misschien omdat je eigenlijk wel weet dat het beter kan en er mee geconfronteerd wordt?
  <br><br>
  @Emily
  Bijen produceren honing om zichzelf te voeden. De mens steelt dat. In de commerciele bijhouderijen worden bijen na 1 seizoen meestal verbrand, omdat het goedkoper is om een nieuwe kolonie aan te schaffen dan de bestaande in leven te houden.
  <br><br>
  @Kristian
  Een veganist gebruikt geen dieren als dat niet nodig is. Wanneer is het wel of niet nodig? Iedereen trekt zijn eigen grens.
  <br><br>
  @Susanne
  Melk hoor je niet van een ander diersoort te drinken.
  <br><br>
  @Loek
  B12 wordt gemaakt door micro-organismen, en dit past prima binnen een veganistisch voedingspatroon. Er zijn ook veel preperaten met B12 of bijvoorbeeld Alpro Soya producten die verreikt zijn met B12.

  Reageer
 • Sil

  L.

  @Ikke
  Go ikke!

  Reageer
 • Sil

  Dodox

  <p>zegt:Tsja er zitten wel een paar usetsn die erg goed zijn. b.v. de trance inductie die Steven terecht aan haald, toch moet ik zeggen dat ik die van Neo vs Robocop het leukste vond. Als ik niet beter wist dacht ik dat dit het vervolg was, na Freddy vs Jassen, Predator vs Alien, Jerommeke vs Superman en dan nu Neo vs Robocop.</p>

  Reageer
 • Sil

  Claudia

  Ik vind het een heel goed geschreven stuk. Zij schrijft wat voor haar redenen zijn, en geeft aan dat elke ander moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt.

  Zelf ben ik sinds een aantal maanden ook veganist. De eerste week was lastig, want zelfs in tandpasta kan varkensvet zitten en het bleek een flink karwei uit te zoeken hoe een avondmaaltijd er dan wel uit mocht zien. Maar inmiddels wil ik niet anders meer.

  Ik was altijd al heel sportief, maar ik ben sterker en mijn conditie is er echt enorm op vooruit gegaan. Ik haal mijn eiwitten gewoon uit mijn groenten, peulvruchten en noten. Ik ben veel gezonder, ben 5 kilo afgevallen, maar heb nooit meer trek. Ook ben ik veel bewuster geworden van mijn eetpatroon.

  Schapen moet inderdaad geschoren worden, maar het gaat om de manier waarop en ook wat er gebeurt met de beestjes wanneer de vacht wat minder mooi wordt door ouderdom...

  Ik zou erg geen problemen mee hebben leer te gebruiken van een dier dat door natuurlijke oorzaken gestorven is. Echter, dit is nu eenmaal niet de manier waarop het verkregen wordt. Het is ook geen bijproduct van de koe. Er zijn rassen voor het vlees en er zijn rassen voor het leer. Dit kun je wel ontkennen, maar in mijn optiek is dat struisvogelpolitiek. Bovendien is het looiproces enorm slecht voor het milieu.

  Wij zijn niet gebouwd om vlees te eten: daarvoor is ons gebit niet geschikt (onze hoektanden zijn te klein) en onze darmen kunnen het vlees niet snel genoeg verteren, waardoor het gaat rotten. En rottend vlees in je lijf veroorzaakt kanker.

  Veganisme zorgt voor een mooiere, tolerantere wereld, met minder vervuiling, afname van het broeikaseffect en zou wel eens de oplossing voor het wereldvoedselprobleem kunnen zijn...

  Ik zou iedereen willen vragen zich er even voor open te stellen, zonder direct te brullen dat het "TE VER" gaat.

  Reageer
 • Sil

  Lenny

  Mijn zoon is veganist, vreselijk mager en zwak. Ik wil zo graag dat hij eens iets eet wat hem kracht geeft. Het hoeft geen vlees te zijn, maar bijvoorbeeld wel eieren of kaasproducten. Kippen leggen normaal toch eieren en koeien geven melk, daar komt toch geen pijn aan te pas. In ons gewone leven zondigen we ook wel eens, waarom niet hier als je gezondheid op het spel staat?

  Reageer
 • Sil

  Jurriaan

  Ik ben net begonnen met de 21 dagen vegakuur.
  Puur om te kijken of ik het wel red.
  Ik heb overgewicht +10 kilo en ben nu 2 dagen onderweg. Ik kan nu al zeggen dat ik al 2 dagen helemaal niets dierlijks heb binnengekregen en dat is voor mij de 1e x.
  Nog 19 dagen te gaan...

  Reageer
 • Sil

  AnoLien

  Jeetje. Waarom reageren sommige mensen zo kortzichtig? Ik ben zelf veganist, en alle voedingsstoffen die je nodig hebt, zitten voornamelijk al in groenten en fruit. Het is niet omdat jij niet weet dat er ook fruitsoorten zijn waar eiwitten in zitten, dat die er niet zijn... Leer om je heen te kijken, leven zonder dierlijke producten kan, als je je best doet om het op een goede manier aan te pakken.
  Mensen eten vaak veel te veel vlees en dierlijke producten tegenwoordig... Volgens mij zijn mensen die hier komen verkondigen dat veganisme ongezond is, gewoon onwetend. Er is keuze genoeg om te eten, het is gewoon 'anders' en vaak gezonder. Als je het te ver vindt gaan, best. Maar ga niet zeggen dat het ongezond is, want dat is het dus niet. Mijn bloeddruk is goed, mijn bloedwaarden ook en ik ben zelden ziek. Meer dan bewijs genoeg, denk ik zo!

  Reageer
 • Sil

  AnimalLove

  Hoi, ik ben 12 en ik ben hard bezig om veganist te worden. Ik was een paar dagen vegetariër, maar ik wil graag meer doen voor de dieren. Het probleem is: verder is niemand in mijn gezin ook maar in de buurt van vegetarisch! Mijn zus kwelt me en noemt me dom dat ik dit doe en mijn ouders helpen mij ook niet echt. Dat vind ik heel vervelend, tips?

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

79 - 9 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren