Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat is jouw favoriete vleessoort?

Uit onderzoek is gebleken dat we vier à vijf keer per week vlees eten. Iedere regio in Nederland heeft zo zijn eigen favoriete vleessoort. 

Exclusieve vleessoorten als lamsvlees en kalfsvlees zijn bijvoorbeeld in de grote steden veel populairder dan in het noorden en oosten van Nederland. Dit geldt ook voor hele kalkoen, paardenvlees en biefstuk. Half-om-half gehakt en verse worst zijn, behalve in de Randstad, in de rest van Nederland erg populair. In het westen en zuiden zijn de luxere vleessoorten veel meer in trek dan in de rest van Nederland. In het zuiden eten ze weer meer vleessnacks: in deze regio eten ze ten minste een kwart meer snacks dan gemiddeld in Nederland. Varkensvlees is minder populair in het westen dan in de rest van Nederland, terwijl kip juist in het westen meer gekocht wordt. Rundvlees is een gewild product in de grote steden en in het oosten. De hoofdgroepen 'gehakt' en 'gemengd vleesproduct' kennen het hoogste aandeel in het noorden van het land.

Gezondheidsplein voert een klein testje met jou uit: wat is jouw favoriete vleessoort en in welke regio van Nederland woon jij? En waarom is dat jouw favoriete vleessoort?  

Terug naar het begin

Reacties

 • Bart Martens

  28 januari 2014 10:52

  Ik heb de uitzending van Kim gezien en ben een beetje de draad kwijt. Bij Kim is de B-variant vastgesteld en dat is de hersenvliesontsteking, terwijl de hele huid bedekt was met bloedingen die eigenlijk bij de C-variant thuishoren. De moeder Joyce sprak erover dat Kim niet stijf was zoals bij de B-variant normaal is en ook dat zij Kim en haar zoontje heeft laten inenten. Zijn de symptonen nu van de B-variant dezelfde als de C-variant, waarbij ik met name doel op de huidbloedingen of kan de B-variant ook symptonen van de C-variant laten zien? Zelf wonen we in Zevenbergen en zal ons zoontje over 2 weken voor de C-variant ingeënt kunnen worden (dan is hij 9 weken oud).

  • Harriët

   28 januari 2014 10:52

   Ik heb ook het verhaal van Kim gezien en was geschokt. Ik wist wel wat de gevolgen van zo'n infectie konden zijn, maar toch.. Je zou toch bijna geen kinderen meer durven krijgen, als je weet dat je zoiets vreselijks kan overkomen. Kim is een hartstikke mooie meid en ik hoop dat ze niet teveel ellende meer hoeft mee te maken en dat ze ook later goed met haar handicap zal kunnen omgaan. Succes en een knuffel voor Kim!

   • Angelique

    28 januari 2014 10:52

    Ik heb net de uitzending gezien met Kim. Mijn zoontje is op 22 juni opgenomen met de meningokok c. Dankzij de snelle behandeling is hij er goed uitgekomen. Ik heb ondertussen al mijn kinderen laten inenten tegen de c. Wij leven erg mee met alle ouders die dit meemaken en iedereen moet er zich bewust van zijn hoe ernstig deze ziekte is. En niet alleen tijdens de ziekte, maar ook erna; veel mensen vergeten dat. Dit heeft emotioneel ook erg veel nazorg nodig.

    • Joyce Verbeek

     28 januari 2014 10:52

     Ik wil graag reageren op de vraag van Bart. Voor de duidelijkheid: elk type meningokok kan zowel hersenvlies- ontsteking als sepsis(bloedvergiftiging) veroorzaken, dus het maakt niks uit of het nou type B of C is, de gevolgen kunnen precies hetzelfde zijn! Kijk anders op de pagina van de Meningitis stichting; daar staat alle informatie op.
     P.S. Bedankt voor alle reacties.

     • Monique Eggermont

      28 januari 2014 10:52

      Ik heb zelf ook meningokokken gehad en was toen een jaar of 7. Ik weet niet precies welke type ik had, maar ik ben er gelukkig nog! Ik ben schijnbaar ook bij Vinger aan de Pols in het programma geweest, omdat het weer voor het eerst was dat zo'n ziekte terugkwam. Weet iemand iets over dit programma? Hopelijk willen ze het uitzenden.

      • Eduard

       03 maart 2014 23:36

       Het programma Vinger aan de Pols heeft op 15/09/2001 en op 13/07/2002 een uitzending gewijd aan de meningokok. Digitale kopieën zijn te bestellen via de website van Beeld en Geluid.

      • Rian Braakhuis

       28 januari 2014 10:52

       Ik ben Rian en ik ben 20 jaar. Ik heb zelf eind augustus 2001 menigokokken gehad. Ik heb het gelukkig overleefd met weinig blijvende schade, alleen ben ik doof geworden aan een oor. Ik ben nu aan het herstellen van de ziekte. Ik ga wel vooruit, maar heb duidelijk nog een lange weg te gaan. Het is echt een rotziekte!

       • S. Nederhoed

        28 januari 2014 10:52

        Sinds eind maart 2002 ligt Nonja Drost opgenomen op de Intensive Care van het CHU in Dijon met meningkokken C infectie. Het gaat momenteel nog steeds heel slecht! Waarom is er zo lang gewacht met inenten door minister Borst. Voor een dramatisch verloop van een vakantie kijk dan op www.nonja-drost.cjb.net

        • Loes Jansen

         06 december 2009 20:48

         Ik heb een spastisch dikke darm dus dat geeft nogal eens problemen,weet u daar raad mee heb nogal eens last van krampen.

         Bijvoorbaat dank,
         Loes

         • jan

          27 maart 2009 09:26

          Goede morgen

          SInds een klein jaar ben ik enorm gaan afvallen. Op grond van het sonje principe.
          At ik voor mijn \"dieet\" veel varkensvlees
          SInds 18 mei eet ik hoofdzakelijk kip, vis en soms rund.
          Hoofdzakelijk kip.

          • Kim

           26 maart 2009 14:09

           Varken, maar het lekkerste vind ik eigenlijk vis en kip, dus eigenlijk helemaal niet zo\'n vleeseter.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -