Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Macrobiotiek: ziekten voorkomen door het veranderen van je voedselpatroon?

Macrobiotiek is een religieus-filosofische leer waarin voeding centraal staat. Het woord macrobiotiek is afgeleid van de Griekse woorden voor 'groot' en 'leven'. 

Macrobiotiek maakt deel uit van de Oosterse opvattingen met betrekking tot gezondheid en ziekte. het wordt gezien als een onderdeel van de Oosterse geneeskunde. Het is erop gericht dat je door middel van het aanpassen en veranderen van je voedingspatroon ziekten kan voorkomen en genezen. Dit is gebaseerd op de Oosterse filosofie en dan met name de filosofie van Yin en Yang. De Oosterse filosofie is er van overtuigd dat Yin en Yang invloed uitoefent op alle facetten van het leven. Wanneer deze in evenwicht zijn ben je gezond. Zijn ze niet in evenwicht dan word je ziek.

Ben jij ook van mening dat een macrobiotisch voedingspatroon helpt bij het bestrijden en genezen van ziekten? Of denk je dat het onzin is?

Terug naar het begin

Reacties

 • Dogdob7

  17 mei 2015 09:19

  Dierlijk eiwit blijkt een grote boosdoener te zijn alsmede zout en suiker. Vroeger was ik macrobiotisch, had nooit ergens last van, broodmager, maar enorm sterk met veel energie. Nu na drie dagen ben ik weer op m'n oude rituelen terug gekomen, mijn bloeddruk daalt, m'n hoofdpijn gaat over en vele klachten zijn opeens weg.

  • Ries

   20 juli 2013 00:55

   Hoi,
   Waarom compenseert een banaan als je te veel zout op hebt? En kan je mij een bepaald boek aanraden? Heb zelf veel last van slijmbeursontstekingen.
   Groet Ries

   • Marianne

    10 februari 2013 15:51

    Heb je een recepten boek?

    • Natalie

     18 augustus 2012 13:09

     Ik heb een zus die sinds kort is begonnen met macrobiotisch eten, zij heeft een zoon van 3jr. ook hij eet hetzelfde. Kan iemand mij vertellen of deze manier van eten (lifestyle) wel goed is voor kinderen??

     BRON: Macrobiotiek -Wikipedia De macrobiotische keuken heeft vanuit de wetenschappelijke zijde kritiek gekregen. Er wordt gezegd dat de keuken veel te zout is, waardoor er grotere kans is op onder andere nierproblemen en hartproblemen. Dat het zoutgehalte relatief hoog ligt, zou te wijten zijn aan het feit dat de macrobiotische keuken gebaseerd is op de oude Japanse macrobiotische gerechten (van George Ohsawa) die het best pasten in de Oosterse manier van eten, en niet in de Westerse. Daarbij wordt gesuggereerd dat Japanners een hogere tolerantie voor zout zouden hebben dan westerlingen, een suggestie die op zijn minst discutabel is. Verder kunnen er, doordat er veel voedingsmiddelen verboden worden, deficiënties ontstaan. Echter is er wel de mogelijkheid om een gezonde voeding samen te stellen binnen "de richtlijnen" van de macrobiotiek.

     • Sandra

      01 april 2012 22:52

      Ik overleg tegenwoordig met mijn lichaam wat het nodig heeft. En deze stoffen probeer ik dan ook zoveel uit voeding te halen. Ik verorber geen overmatig vet, eet elke dag groente en probeer 1 á 2 x in de week vis te eten (zalm, gebakken vis, haring, koolvis of makreel ). Soms heb ik juist behoefte aan een vegetarische maaltijd. En soms juist behoefte aan een gezonde maaltijd met een vlees produkt (heamijzer). Ook zorg ik bij het vegetarisch eten dat ik wel recentelijk genoeg vitamine B2 binnen heb gehad (voor de hartspier noodzakelijk). Ik kook/eet bijna geen zout. Maar als ik dan toch meer zout heb gegeten, dan eet ik diezelfde dag één of meer bananen om dit weer te compenseren. Als ik buiten de deur heb gegeten, dan merk ik zeer snel hoe ongezond die maaltijd was. Mijn lichaam geeft dan een onbewust signaal af, waar ik me nu dus wel van bewust ben.

      • kesteloot

       25 maart 2012 11:55

       Ik heb ook de intensiteit om macrobiotische voeding te leren klaarmaken. Bestaan er in Belgie verenigingen waar ik mij kan aansluiten of moet het via Nederland? Dit wil ik omdat ik al mijn hele leven problemen met gewoon voedsel heb en heel vaak heb ik darmproblemen. Dus daarom wil ik dit proberen om mij beter te voelen.

       • julius joker

        09 juni 2011 12:33

        @ Wim: Ja een week rotzooi vreten vergeleken met dit dieet is een scheve vergelijking.

        Het gaat erom je naar je eigen lichaam te leren luisteren!!
        In deze voedingsleer zitten ook elementen die je kunt gebruiken.
        Maar blind navolgen is gewoon gevaarlijk.
        Om af te vallen zal het algemeen zeker werken.
        Enige algemene kritiekpunten:

        1: erg zout: geconstateerd is dat dit komt door de basering op de Japanse keuken
        2. weinig drinken: zeer discutabel om dit als standaard te propageren
        3. rigide lijsten: dit is goed, dit is slecht
        4. de insteek om teveel via voeding je leven te veranderen: het is een belangrijke factor EN er zijn meer belangrijke factoren!

        • Zoe

         12 februari 2011 01:49

         Mannatech is een pyramide spel en geen bedrijf. Hun producten zijn een factor 5 tot 10 keer goedkoper te krijgen via de reguliere kanalen. Raadpleeg een orthomoleculaire arts en die helpt u verder met een betrouwbare leverancier.

         • rob

          10 juli 2010 13:56

          zeker zin vol om met deze voedingswijzen te experimenteren. T\'is wel niet zo eenvoudig om s\'morgens al met misosoepje te beginnen, doch het valt wel mee.
          De grote lijnen zijn begrijpelijk, maar de omschakeling valt niet mee. Heel onbewust zijn we in dat vertrouwelijke westers vlees-kaas-ijskreem-suiker verslaving terecht gekomen.Onze generatie krijgt nu de rekening,...ofwel doe je gewoon verder ofwel neem je een draai van 180°. kanker is zo epidemisch geworden dat het geruisloos in je gezin sluipt.1 op 2, 1 op 3 heeft prijs ! En de medische wetenschap doet of haar neusje bloeit, nu zijn het weer de genen die verantwoordelijk zijn,...natuurlijk dan moet je niets aan je voedingsgewoonten doen en kan je afwachten naar \"de wonderpil\" en wachten op godot :)
          Sport oké, teveel sport is nefast, ik kan het getuigen. Ik ga nu meer naar qi-gong, tai-chi en joga in een rustige omgeving.
          Geen boemba met oorverdovende muziek en snelle bewegingen. Spieren die uitpuilen zijn niet per sé een teken van gezondheid.
          Voor mijn darmproblemen ga ik nu naar een ervaren accupuncturist.Ik vind het erg voor de Skepp beweging dat ze tegen alles zijn wat alternatief is, maar feit is wel dat ze het ook niet weten.Dus nog veel te leren ivm recepten van makrobiotiek :)

          • Gerard Mulder

           22 maart 2010 18:08

           Macrobiotiek ik meer dan een eet wijze ook een leefwijze. Waar je volgens mij je hele leven mee bezig kunt zijn en je eigen weg in moet vinden.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -