Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Is fastfood gezond of val het wel mee?

Iedereen haalt weleens een frietje en een flinke hamburger met veel saus kan ook heerlijk zijn op zijn tijd. Maar dat is natuurlijk niet iets wat je elke dag moet gaan doen, want dan vliegen de pondjes eraan. Maar is fastfood nou wel zo slecht als we denken? Als je de reclame van de grote hamburgerketens moet geloven, is de maaltijd die je bij hen haalt lang niet zo ongezond als gedacht wordt. De hamburgers zijn van (mager) rundvlees en worden gebakken op een grilplaat, de friet gaat in plantaardige olie en is dus niet overmatig vet. Bovendien kun je uit een keur van verse salades kiezen, dus ook voor de noodzakelijke vitamines wordt gezorgd.

Natuurlijk kun je thuis gezonder koken, maar een varkenslapje in vette jus met gebakken aardappeltjes is een stuk vetter. Het slechte imago van de fastfoodrestaurants zou dus niet (meer) terecht zijn. Een fabel, net als het hardnekkige, maar onjuiste verhaal dat er in frikandellen stierenballen en koeienhersens zouden zitten. Wat denk jij: kunnen we ongegeneerd naar de hamburgerkoning? Of zijn het reclamepraatjes die nergens op gebaseerd zijn? Is fastfood ongezond of valt het wel mee?

Terug naar het begin

Reacties

 • Layla123

  17 maart 2016 13:06

  Wat is een gezonde maat voor fastfood eten? Per week en per maand? Alvast bedankt.

  • Iris

   24 januari 2014 13:30

   Ik denk dat het inderdaad best meevalt met de fastfood van tegenwoordig. Ik haal regelmatig wat bij de MacDonalds en met een salade erbij is dat volgens mij gezonder dan thuis frituren of een pizza in de oven schuiven. En als je alleen woont heb je nou eenmaal niet altijd zin om keurig aardappeltjes, groente en vlees klaar te maken...

   • Carola

    24 januari 2014 13:30

    Fastfood is voor mij erg aantrekkelijk.
    Ik vind het erg moeilijk om het te weigeren. Als iemand voorsteld om naar de mac te gaan dan zeg ik geen nee. Ik merk het meteen dat ik aan kom, dus de mac heeft gewoon veel vette zooi, maar het is erg lekker en onweerstaanbaar. Ik zou er niet bij in de buurt kunnen wonen. Gelukkig eet ik daarnaast veel fruit en groente.

    • Sonhja

     24 januari 2014 13:30

     Zoals bij alles: geniet, maar doe dit met mate (en samen met je maten om de geestelijke gezondheid ook op peil te houden!). Ik denk inderdaad dat eten bij de Mac op zijn tijd lichter is dan sommige vette oerhollandse recepten die mensen thuis maken met speklappen en vette jus. Maar ja, die magere gegrilde burgers van de Mac zijn natuurlijk ook wel errug klein!

     • Kris

      24 januari 2014 13:30

      Wanneer we af en toe gebruik maken van fastfood zal dit zeker geen nadelige gevolgen met zich meebrengen. Ik heb wel mijn bedenkingen rond de eigenlijke samenstelling van het vlees. Is het wel echt vlees? Ik denk dat er meer bindstof inzit dan echt vlees. En dan maar reclame maken over de lage prijzen?

      • Ilonka

       24 januari 2014 13:30

       Ik vind dat het moet kunnen om af en toe een hamburger of een frietje bij de McDonald's te eten. Echt ongezond is het niet, als je er maar voor zorgt dat je er voldoende vitaminen en mineralen bij krijgt. Ook moet je ervoor zorgen dat het niet iedere week gebeurt. Ikzelf merk het wel als ik lekker heb gegeten bij de McDonald's. Dan heb ik er de volgende dag wel weer spijt van als ik op de weegschaal sta. Op dat moment is het echter wel erg lekker.

       Ik denk echter dat uit eten gaan bij elk restaurant slecht voor de lijn is, of het nu een fastfoodketen is of een chinees restaurant. Er staat altijd meer eten op tafel dan dat je nodig hebt en omdat het zonde is om het te laten liggen, eet je meer.

       • Linda

        24 januari 2014 13:30

        Ik heb bij de mac gewerkt. Op een hamburger zit haast geen vette saus, dus die zijn niet echt vet. Het gaat meer om de grotere burgers met vette kaas en meer saus zoals een big mac. Die zijn echt heel erg vet.

        • ingeborg

         24 januari 2014 13:30

         Volgens mij valt het allemaal wel mee.
         Ik heb het gevraagd bij de mac en de hamburgers zijn inderdaad van rundvlees en wist u dat er in een broodje gezond of een stroopwafel meer calorieen zitten dan in een broodje hamburger?

         • Evelyn Wolters

          24 januari 2014 13:30

          Het zijn niet de hamburger en het broodje die zorgen voor ongezonde vetten, dus extra pondjes. Het zijn de sauzen, met name de klodder majonaise bevat ontzettend veel calorieën en vet.

          • A. Jovanovic

           24 januari 2014 13:30

           Van eten moet je kunnen genieten. Om dit te doen heb je tijd nodig. In een fastfood-reataurant is het meestal heel erg druk en ga je vanzelf heel erg snel eten, wat weer buikpijn kan veroorzaken.
           In het algemeen is fastfood de laatste jaren veel beter en gezonder geworden, maar mijn bezwaar van fastfood is toch niet kunnen genieten van eten.
           Een ander probleem dat zich voor kan doen als je kinderen hebt is dat kindEren op den duur alleen maar fastfood willen eten en dit bevorderd niet hun gezondheid. Fastfood is niet slecht, maar doe het wel met mate.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -