Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoeveel chocolade eet je?

Aan het hof van Lodewijk de 14e was chocoladedrank razend in trek, vooral om de vermeende ophitsende eigenschappen. Maar toen onze Louis zijn tweede vrouw trouwde, werd het in Versailles verboden. In alle andere grote huizen bleef men het wel drinken! Veel later kwam het drankje weer in trek en wilde kardinaal Richelieu het chocoladedrankje dat hij zo graag lustte een respectabele reputatie geven. Daarvoor zette hij zijn broer in (hij was dokter) die het een genezende en koortswerende eigenschap toeschreef.

En nog steeds eten we veel chocolade, omdat we er vrolijk van worden of gewoon omdat we het lekker vinden. Veel mensen hebben er wel eens last van: een onbedwingbare trek in chocolade. Repen, candybars, hagelslag, chocoladepasta, bonbons, maar ook pindarotsjes en mousse worden in Nederland veel gegeten.

Ben je een echte 'chocoholic' of weet je het nog binnen de perken te houden? Of hou je misschien helemaal niet van chocolade? En eet jij extra veel chocolade tijdens moeilijk momenten? Bijvoorbeeld als je stress hebt of middenin je menstruatieperiode zit? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Ari

  29 november 2015 17:14

  Ik ben ook een hele erge chocoholic. Ik eet best vaak chocolade, maar vandaag was het op, dus heb ik een 4 jaar oude paashaas van ongeveer 150 gram in 1 keer opgegeten... Wat gebeurt er precies als je zoveel chocolade eet en hoe lang blijft chocolade nu eigenlijk goed?

  • Marty

   05 januari 2016 09:59

   Jaren lang heb ik veel chocoladerepen gegeten van de ALDI. Er is niks aan de hand dacht ik. Twee jaar lang ongeveer eet ik veel puur van de Lidl en tot mijn verbazing kreeg ik last van hoofdpijnen net als bij de repen van de ALDI. Ik weet bijna zeker dat dit door de chocolade komt. Ik heb nog twijfels. Ik heb de afgelopen feestdagen redelijk veel echte (dure) chocolade gegeten. Helaas gebeurde het: dagen lang zware hoofdpijnen door het hele hoofd heen. Ik denk nu wel aan een allergie. Moet ik mezelf laten testen ???

  • bep

   11 december 2013 19:49

   Ik eet bijna een kilo melkchocola in de week, maar de dokter zegt dat ik niet verslaafd ben aan chocolade, maar aan het stofje dat er in zit. Ik was 10 kilo afgevallen, maar toen ik in het ziekenhuis lag, moest ik opeens weer veel snickers eten, omdat volgens hazelnoten heel gezond zijn.

   • bep

    11 december 2013 19:39

    Ik ben verslaafd aan chocola eet zeker 7 ons per week, eerst was het een kilo. Maar ik kan er echt niet van buiten, vooral 's nachts wordt mijn vraatzucht aangewakkerd. Toen ik een kind van 6 was, was ik er al gek op.

    • Ari

     01 april 2017 14:34

     Tegenwoordig is het één kg per dag bij mij.

    • Reikiman

     06 mei 2013 01:30

     Nou, ik ben een echte chocolade fan en en heb regelmatig goede seks. Ik kan makkelijk een reep van 200 gram achter elkaar opschrokken, heerlijk.

     • will

      01 oktober 2012 01:13

      Ja, als je veel chocolade eet kun je hoofdpijn van krijgen. Zelfs migraine-aanvallen.

      • tjobke

       13 maart 2012 16:35

       Hallo allemaal, Wanneer je chocolade trek hebt kom je behoorlijk wat aandacht en goeie sex te kort. Vind het altijd erg genant als mensen staan te kletsen dat ze de ene reep na de andere naar binnen schrokken. Denk dan altijd die mannen kunnen er waarschijnlijk niks van. Hihihi. Het is maar dat je het weet.

       • Irene

        13 februari 2012 22:01

        Ik wil reageren op de vraag van melanie of aldi nep chocolade is. Vaak is dit wel. 'Echte chocolade' is vaak redelijk duur en dat proef je ook wel. Bij nep chocolade is een deel van de cacaoboter weggehaald en er plantaardig vet voor in de plaats gedaan. Bij echte chocolade is dit niet. Volgens mij is de Milka wel echte chocolade maar dat weet ik niet zeker.

        • stella

         08 februari 2012 20:55

         Hallo allemaal, Ik eet normaal bijna nooit chocola, maar vandaag is de 1e en de enige dag dat ik 200 gram chocola heb gegeten! Echt niet normaal dit.

         • Melanie

          06 februari 2012 19:57

          Kan het zijn dat de pijnen ontstaan omdat je bloeddruk gigantisch omhoog gaat? Als ik pure chocolade eet dan gaat mijn hart echt te keer. Als ik dit dan ook in de avond eet, doe ik geen oog dicht en doe niets anders dan draaien. Daarbij heb ik nog een vraag over chocolade. Wanneer ik bijvoorbeeld een pure reep koop bij de aldi, is dit dan ook echte chocolade of is dit namaak? Ik heb eens gelezen dat chocolde letters bij een supermarkt ook niet echt waren. Je kon alleen de echte krijgen bij de bakker. Het is lang geleden dat ik het las, dus ik weet niet meer precies hoe dat nu zat. Maar goed, ik hoop dat iemand een antwoord op mijn vraag heeft.

          • cobie

           12 januari 2012 13:43

           Hey all. Ik heb zelfde idiote probleem (rare kleurspiraaltjes zien) met warme chocolade melk. Ik kwam er per toeval achter. Elke zomer had ik nergens last van, 's winters na 4 mokken warme chockomel gemaakt met soort nesquik, had ik de dag erna geen koppijn maar wel die iritante gekleurde spiraal voor me ogen. Met 3 paracetemolletjes en half uurtje later had ik geen last meer. Ik ga het uit proberen, vindt warme chocomel heerlijk met dit koude weertje maar stap eens over op thee, en wat er in warme chocomel zit in die poeder, geen flauw idee, kan er niks over vinden, maar weet nu wel zeker na gister 4 mokken warme chocomel en vandaag weer die regenboog voor mijn ogen dat het toch echt aan de warme chocomel ligt. ps Aan chocorepen en bonbons kan ik me ook kapot aan vreten, maar daarbij heb ik nergens last van. Dus ook mijn vraag welke troep zit er in chocomel poeder ?????

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -