Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Eet jij regelmatig, gevarieerd en gezond?

Zoveel mensen, zoveel gewoontes. Dat geldt ook voor ons eten. De één kookt altijd met verse producten en slaat nooit een dag over; de ander leeft vooral op kant- en klaarmaaltijden. En zo zijn er vele varianten: wel vlees of niet, veel of weinig, warm of koud, twee keer per dag of veel kleine hapjes: ieder heeft zo zijn manieren en voorkeuren. De één gezonder dan de ander.

Goede, gezonde voeding bevat naar verhouding weinig vet en is lekker, gevarieerd en toereikend. Het gaat er niet om zo weinig mogelijk calorieën binnen te krijgen, maar deze op een 'slimme' manier te kiezen: minder vet en veel koolhydraten. Koolhydraten zitten met name in aardappelen, pasta en brood. Ze zorgen ook langer voor een vol gevoel dan etenswaren met een (relatief) hoog vetgehalte. Voldoende koolhydraten eten vermindert de behoefte aan vet - en calorierijke hapjes tussendoor. Bovendien is het belangrijk dat je drie keer per dag een maaltijd nuttigt, en ook het ontbijt niet overslaat. Het ontbijt brengt namelijk de stofwisseling op gang, waardoor voeding die je later op de dag eet, sneller verwerkt wordt.

Eet jij regelmatig, gevarieerd en gezond? Eet je veel kleine (gezonde of ongezonde) hapjes tussendoor? Ben je hoofdzakelijk bezig met calorieën tellen? Kortom: hoe ziet jouw eetpatroon eruit en hoe voel je je daarbij?

Terug naar het begin

Reacties

 • sander

  19 januari 2012 12:03

  Goedendag ik weet niet of ik hier goed zit, maar ik heb een aantal vragen over special K wat ik nogal verontrustend vond. Als u dit filpmje even wilt bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=OUNl6Po8cTY Het blijkt dat er in kellogg's ijzer zit. Is dit daadwerkelijk schadelijk? Hoe schadelijk? En waarom? En is het wel gezond? Ik eet namelijk veel cornflakes..

  • charley

   18 februari 2011 01:58

   je hoort leest vaak dat je na 20.00 uur beter niet meer kunt eten,maar wat als je op onregelmatige tijden werkt of tot diep in de nacht, wat is dan de aanbeveling????

   • henk

    03 november 2010 13:13

    Hoi, ik ben 19 jaar, 187 lang en weeg iets boven de 60 kilo. Ook al eet ik veel en vet ik kom niks aan. Misschien is een regelmatig dieet iets voor mij weet iemand daar een site voor??

    mvg

    • m.r.

     19 oktober 2010 14:36

     Minder vet en meer koolhydraten?! Pardon?! Klopt dit wel? Ik eet sinds kort minder koolhydraten en meer eiwitten en vetten, de kilo\'s vliegen eraf! Koolhydraten zijn gewoon suikers toch?... Als je die niet verbrandt komen ze regelrecht in je probleemzones terecht volgens mij!

     • Maud

      17 augustus 2010 17:43

      Nu ik kinderen heb eet ik zeer bewust omdat ik het belangrijk vind dat mijn kinderen de nodige vitaminen en mineralen binnen krijgen.
      Ieder ochtend ontbijten en tussen de middag brood en iedere avond groente met aardappelen met sla en fruit als toetje.
      Als tussen doortje krijgen de kinderen een rijstwafel of Liga koekje.
      Dus ja je kunt zeggen dat we gezond
      Maar zo af en toe eten we ook wel eens patatjes of iets anders wat minder gezond is maar dat moet kunnen.

      • Marten Wink

       05 augustus 2010 15:28

       Ja

       • Ria van Grunsven

        10 april 2010 20:54

        graag wil ik reageren op uw oproep over eet gewoontes
        Ben n.l. een rare eter.
        Eet alleen maar brood met kaas,af en toe een pannekoek,en soms wat frite.Dus U ziet,ik eet niet gevarieerd,en al helemaal niet gezond!!!!
        Ik snap het ook niet ,maar ik ga hier heel goed op,ben n.l.nooit ziek.
        Zelfs zelden verkouden.
        Mijn hele leven eet ik al zo.
        En heb nergens last van.
        Slik wel verschillende vitamines.
        Snapt u er wat van?nou ik eigelijk niet.
        Maar het feit is,dat je op heel weinig toch heel goed leven kan!!!!
        Mijn leeftijd is 68 jaar,en misschien
        heeft u wat aan mijn relaas.
        groetjes Ria.

        • K

         10 januari 2010 11:58

         Jullie denken echt dat jullie het allemaal beter weten. Ik zal je 1 ding vertellem, jullie zitten er allemaal naast. Ik ben dietiste en wat mensen allemaal voor onzin over gezonde voeding & vegetariers praten is echt ongelovelijk!!

         • Henk bongers

          29 september 2009 22:13

          wij beginnen de dag met brintapap met muesli daarna een kiwi. 12 uur 3 bruineboterhammen met hele korrel, een met rookvlees, een met kaas en een met pindakaas of appelstroop.in de middag een appel en om 1700 uur de warme hap, meestal aardappelen of pasta en zeker geen varkensvlees want dat vindenwij te vet.later op de avond nog een appel en een glaasje rode wijn. vooe dat wij naar bed gaan nemen wij nog een glas warme melk met honing.

          • jan

           24 maart 2009 09:10

           hahaha wat een onzin

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -