Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Biologisch eten: welk ei kies jij? 

Scharreleieren kennen we allemaal, maar wat is eigenlijk een grasei of een eko-ei? En wat kies jij: een ei van een kip met goede leefomstandigheden of toch liever een goedkoper exemplaar? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende eieren dat het een hele puzzel is om uit te vinden wat de verschillen zijn.

Het standaardei komt van een legbatterijkip. Zo'n kip zit in een klein kooitje en de eieren vallen automatisch in een transportgoot. Dit is het meest economische productiesysteem, dus deze eieren zijn het goedkoopst. Aan de andere kant is dit ei ook het minst diervriendelijk tot stand gekomen. Volière-eieren komen van kippen die het iets beter hebben; ze leven in een stal waarin ze wat kunnen fladderen, maar wel met veel soortgenoten bij elkaar. Scharrelkippen hebben een stal met wat meer ruimte. Vrije-uitloop-eieren komen van scharrelkippen die buiten een klein stukje de ruimte hebben. Ook kippen die graseieren leggen kunnen naar buiten. Bovendien krijgen ze alleen plantaardig voedsel. Een eko-ei komt van een kip met de beste leefomstandigheden: de kip loopt vrij buiten met maximaal vier anderen per vierkante meter en ze krijgt voer zonder genetisch gemanipuleerde bestanddelen. De term maisei of viergranenei zegt alleen iets over het voer wat de kip krijgt en niks over de leefomstandigheden.

Voor welk soort eieren kies jij? En waarop is je keuze gebaseerd? Gaat het je vooral om de leefomstandigheden van de kip of speelt de prijs ook een rol? En smaken alle soorten eieren eigenlijk hetzelfde?

Terug naar het begin

Reacties

 • Bluesup

  30 december 2016 14:45

  Mijn kippen zijn graskippen hebben een zee van ruimte en hebben gras en zijn gezond.

  • Maarten (27) bervoets4@zonnet.nl

   28 januari 2014 10:51

   Willeke komt er wel !! Ik denk dat zij er echt goed mee om gaat. Gelukkig nuchter en met toch nog wel levenslust. Bij deze wil ik haar ook veel sterkte wensen in de toekomst

   • Jeanny (30)

    28 januari 2014 10:51

    Ik heb het programma gezien. Ikzelf heb net 3 maanden geleden mijn partner verloren na een hartstilstand. Hij is 44 geworden. Door mijn leeftijd, 30 jaar, merk je dat heel veel vrienden en kennissen hier moeilijk mee om kunnen gaan. Het programma heeft veel bij mij losgemaakt. De oprechtheid en het grote besef alsmede het bewust beleven van een verlies op jonge leeftijd.

    • Jet (33) jet@betuwe.net

     28 januari 2014 10:51

     Ik heb een vraag: of er een vervolg komt (kan komen) op Partners en rouwverwerking, maar dan voor degenen die een hechte band hebben met degene die ooit op jonge leeftijd een partner heeft verloren.
     Ik ben nl. getrouwd met een man (32) die 6 jaar geleden zijn toenmalige vriendin (al 9 jaar een relatie) heeft verloren. Zij was tevens mijn beste vriendin.
     Ik merk dat dit verlies voor ons afzonderlijk maar ook in onze relatie een grote plaats inneemt en niet altijd gemakkelijk is....met name als er moeilijk/niet over gepraat kan worden.

     • Barbara (30) barbara@meijer-parket.nl

      28 januari 2014 10:51

      Ik vond het progamma te veel gericht op één verhaal omdat ik na het lezen van de Avrobode er iets meer van gehoopt had. Ik had iets meer gehoopt op meerdere verhalen van rouwprocessen en de reactie van je omgeving ('jij bent nog jong, jij vindt nog wel weer iemand'). Misschien een vervolg?

      • miranda

       28 januari 2014 10:51

       Ik weet hoe het is om iemand te verliezen die ie zeer dierbaar is. Ik heb zelf een half jaar geleden mijn moeder verloren. Ik wens je heel veel sterkte, en praat er over.

       • Allard

        11 juli 2009 12:42

        Een oud rot \'drijf\'-ei smaakt misschien minder, maar is het ook slecht voor het lichaam, niet dat je misschien misselijk van wordt of aan de diaree raakt, maar is het ook slecht? Want volgens mij zitten er vast nogwel goede voedingsstoffen in.
        Ik koop mijn eieren altijd per doosje van 10 en soms zijn de laatste eieren op het moment van consumeren wel 2 maanden oud en drijven ze als kurk in het water.

        • a. andriessen

         10 juli 2009 16:46

         Als een oud (een \'drijf\'-ei maar voldoende gekookt wordt, zeg 10 min., is het dan nog slecht voor je gezondheid? en waarom?

         • Annet

          05 juli 2008 03:09

          Op de website van www.wakkerdier.nl kun je heel veel informatie over kippen en eieren vinden. Ook het nr van het ei is zeer belangrijk.
          Koop als je een eitje wilt, eieren die met een 0 beginnen.
          Dit zijn biologische of biologisch-dynamische eieren.

          • Erwin

           04 december 2007 22:28

           Eieren niet zo goed?!? Een betere bron van eiwitten bestaat er niet !! En een mens mag redelijk wat eieren eten, het bevat 200mg cholesterol en verhoogt niet perse het bloedcholesterol maar ja dat is een ander discussie. Eieren rechtstreeks van een boerderij smaakt nog altijd het beste maar of het beter is ....

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -