Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vind jij Powerwalk een leuke en gezonde sport?

Powerwalk is een sport die is overgewaaid uit Amerika. Het wordt ook wel fitwalk genoemd, of, in het Nederlands fitlopen of sportief wandelen.

Powerwalk houdt het midden tussen gewoon wandelen en een hardlooptraining. Bij powerwalk wandel je in een stevig tempo (zo'n 6 tot 7 kilometer per uur), waarbij je een krachtige armbeweging maakt en extra actief afzet met je voeten. Daardoor gaat je hartslag net zover omhoog dat het genoeg is om je conditie te laten verbeteren. De training begint met een goede warming-up en eindigt met een cooling-down. Zo voorkom je dat je spierpijn of blessures krijgt. Ook doe je tussendoor rek- en strekoefeningen om het effect te vergroten.

Bij powerwalk ben je actiever dan bij gewoon wandelen, je doet dus echt aan sport. Een groot voordeel vergeleken met sporten zoals hardlopen is dat je bij powerwalk veel minder je gewrichten belast. Bij hardlopen kom je elke keer met een schok neer, wat relatief zwaar is voor je onder meer je knieën. Omdat je bij powerwalk geen schoksgewijze belasting hebt, heb je veel minder kans op blessures. Het is daarom ook zeer geschikt voor ouderen. Ook zwaardere mensen of mensen met knie- of rugklachten kunnen deze sport prima beoefenen. Verder is het een ideale manier om weer in conditie te komen na een blessure. Naast deze specifieke voordelen heb je bij powerwalk natuurlijk ook de 'gewone' voordelen van het sporten: het vermindert de kans op hart- en vaatziekten, verlaagt het cholesterolgehalte en de bloeddruk en het versterkt je spieren. Bovendien voel je je fitter als je aan sport doet en heb je meer uithoudingsvermogen.

Kende je deze nieuwe tak van sport al of beoefen je hem misschien zelf? En, is het echt zo gezond en zo vernieuwend als wordt beweerd of is het gewoon een mooi woord voor een oude tak van sport?

Reacties

 • Flupke

  27 september 2014 22:18

  Het is erg leuk om te powerwalken.

  • Anne-Mieke

   19 maart 2014 23:42

   Graag zou ik me aansluiten bij een groep die aan powerwalk doet. Waar kan ik die vinden (in Utrecht)?

   • A. Renes

    28 januari 2014 10:52

    ik wil geen verhaal op de site, maar ik wil Hilda vragen of zij bekend is met het bastaan van de Stichting O.G.B.S.-ouders groep B-streptococcenpatienten. (Haar verhaal doet wel denken aan een B-streptococ.)Zij hebben ook een eigen website. Misschien heeft zij er wat aan.

    • Mehmet Can

     13 augustus 2012 20:52

     Samen met mijn collega helpen we mensen hun lichamelijke klachten en problemen oplossen. Dit kan varieeren van overgweicht tot revalidatie van hernia. Ik ben zelf personal trainer (Mehmet Can) en mijn collega (Frank De Haan) fysiotherapeut. Jaren zijn we op zoek geweest door onderzoek, experimenteren en training om een beweegprogramma samen te stellen om de samenleving te helpen hun gezondheid optmaal te krijgen, helpen afvallen en meer energie te krijgen. Door onderzoek zijn we erachter gekomen om een beweging heel natuurlijk en dicht bij jezelf moest houden. Als resultaat kwam naar voren dat Powerwalking de oplossing is.

     • D.

      11 december 2011 19:32

      Heb als beroepsmilitair heel veel gemarsd en dat is eigenlijk ook powerwalking, met of zonder bepakking. En daar viel ik in de opleiding in 3 maanden tijd zo'n 8 kilo mee af. Ben inmiddels al weer 15 jaar weg bij defensie en vond het tijd om weer fit te worden op m'n 42e, dus nu weer aan het marsen/powerwalken geslagen. Heerlijk!

      • Ad de Koning

       23 januari 2011 00:42

       Powerwalking wordt in Nederland ook onder het kopje 'Sportief Wandelen' en 'Fitwandelen' beoefend.
       Zelf werk ik als trainer en heb daar veel positieve reactie's van ontvangen. Sportief Wandelen wordt meestal als training aangeboden on zodoende je algemene conditie en daarmee het gevoel van fitter te zijn, te verbeteren. Eigelijk een heel laagdrempelige sport die eenvoudig is aan te leren en die toch hele goede resultaten opleverd.Gewoon doen!!
       Elke week 2* 1.5u sporten liefst in een groep met goede training geeft de beste resultaten.Gebruik maken van een gediplomeerde trainer is een absolute meerwaarde.

       • Marianne Uriot

        09 juni 2010 23:22

        Powerwalking is inderdaad een geweldige sport. Ik heb vroeger hard gelopen en wilde dat een tijd geleden weer oppakken. Omdat ik echter een tijdlang last van een knie heb gehad en intussen ook 62 ben, is mij dit ontraden. Ik ben toen begonnen met stevig wandelen en ontdekte dat dit heel veel voldoening gaf. Ik ben er veel over gaan lezen, heb loopkleding en schoenen aangeschaft en ben nu tot volle tevredenheid aan het \'powerwalken\'.
        Geen last van knieën of wat dan ook alleen een heerlijk voldaan en fit gevoel na mijn training. Als je je er goed in verdiept en rustig aan begint is het voor iedereen mogelijk om dit te doen zonder je bij een club aan te sluiten. Natuurlijk kan dat gezellig zijn maar het voordeel van deze sport is juist dat je kunt gaan wanneer het jou uitkomt. Ik vind het geweldig en ben van plan om dit heel lang vol te houden.

        M.Uriot

        • sjaan

         24 januari 2018 21:50

         Hoi Marianne, dit bericht is van 8 jaar geleden en ik ben benieuwd of je nog steeds aan het powerwalken bent. Groet Jeannet

        • Evert Nekeman

         10 maart 2010 16:05

         Ik ben trainer Sportief wandelen en geef namens Sport en recreatie les in Sportief Wandelen(power walking). Er zijn drie mogelijkheden:

         1. Iedere maandagmiddag van 13:30 tot 14:30 is er een les in het Zuiderpark. We verzamelen in het wijkgebouw aan de Clemenshuis aan de Gruttostraat 9 in Charlois. Je kan gewoon komen en dan meedoen. Deelname is gratis.
         2. Iedere maandag is er van 15:15 tot 16:15 een les in het park naast de Euromast. We verzamelen bij de Noorse kerk. Deelname kost hier 2 euro per les. 1e proefles is gratis.
         3. Iedere donderdagochtend (vanaf 4 maart 2010) is er een les in Nesselande van 9;15 tot 10:15. Verzamelen in de Kristal aan de Kretalaan in de kantine aan de kant van het winkelcentrum. Kosten 2 euro per keer.

         • idzarda de Bot

          14 maart 2009 21:23

          Ik ben geïnteresseerd in powerwalk, ik zoek dan ook een groepje om het samen mee te gaan doen(omgeving rotterdam-charlois). Wie doet mee?

          • Amita Purple

           31 augustus 2008 18:30

           Ik heb gezien dat enkele mensen uit Rotterdam graag aan Powerwalk willen gaan doen maar dit niet alleen willen doen. Nu heb ik dezelfde probleem. zullen we dan iets afspreken? Mijn conditie is ook o,o

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -