Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat vind je van schoonheidsidealen?

Schoonheidsidealen kunnen in verschillende culturen, en in verschillende historische perioden, flink uiteenlopen. 

In het westen geldt bijvoorbeeld dat in de Middeleeuwen een vrouw er bleek en dun uit moest zien, maar wel met een dikke buik. Deze zichtbare arbeidsongeschiktheid was een teken van rijkdom. In de zeventiende eeuw was zowel bij mannen als vrouwen overgewicht een teken van gezondheid en schoonheid. Vooral ook cellulitis, dijen met putten en vetkwabjes vond men zeer aantrekkelijk. Rond 1800 heerste nog voor mannen het schoonheidsideaal van brede heupen en smalle afhangende schouders. Vrouwen moesten grote borsten hebben en verder slank en recht zijn, zonder billen of buik. Dat zijn zo wat voorbeelden uit de Europese cultuur.

In andere werelddelen gelden en golden weer heel andere opvattingen over wat mooi en lelijk was. Een brede neus, plat voorhoofd, hangborsten, lange nek, en flink overgewicht zijn zo wat zeer losse grepen. In het algemeen kun je stellen dat in een cultuur waar armoede bestaat, overgewicht een teken van rijkdom is, en dus als mooi wordt beschouwd. In een cultuur van overvloed, waar iedereen maar kan eten wat hij of zij wil, is slank zijn een teken van zelfbeheersing, en wordt dat dus als mooi beschouwd.

Niets dus zo veranderlijk en subjectief als het begrip schoonheid. Slank zijn is nu in de Westerse samenleving het heersende schoonheidsideaal. Wie dik is voldoet uiteraard niet aan dat beeld, maar is dat eigenlijk wel zo erg? Veel dikke mensen proberen met man en macht af te vallen om tenminste in de buurt te komen van het ideale schoonheidsbeeld. Waarom eigenlijk? Wordt men daar gelukkiger van? Of mooier? Dat 'men' zegt dat slank mooier is, betekent toch niet dat men gelijk heeft? Is het niet beter om te leren accepteren dat je niet tot het 'slanke ras' behoort, maar desalniettemin gewoon mooi en de moeite waard bent?

Terug naar het begin

Reacties

 • Merel

  10 september 2014 12:19

  Het is inderdaad zo, je hoeft echt niet perse slank te zijn, maar het is aan de andere kant wel ongezond voor je eigen lichaam om overgewicht te hebben.

  • Donna

   04 april 2011 23:33

   @ lars.
   Niet iedereen denkt zoals jij. Ik vind slanke vrouwen ook mooi met ronde billen en ronde borsten ;) Maar de mensen in Afrika vinden dat bijvoorbeeld niet interessant. Je bent niet de enige op deze wereld die kan denken. In de middeleeuwen vonden een meerderheid van de mensen een buikje wel mooi, kijk maar naar de kunst van die tijd. Net zoals jij nu slanke vrouwen met grote borsten etc. mooi vind. Omdat dit zo wordt afgebeeld in de beeldcultuur. Waarom zou dat in de middeleeuwen niet zo zijn geweest? Schoonheidsidealen blijven heel het leven lang bestaan en zouden ook weer gaan veranderen. Vergelijk het maar met mode. Alleen dat verandert sneller.
   (Btw. als je iets meer verdiept in het onderwerp kan je er ook echt over mee praten. Typ maar in google in: schoonheidsidealen vanaf de 20e eeuw tot de 21e eeuw. Je zou grote verschillen tegen komen)
   Gegroet!

   • N.Brands

    16 september 2010 14:09

    Je moet alleen afvallen als je je daar beter van gaat voelen. Maar het is een feit, dat overgewicht, mij althans, niet gelukkig maakt. Al bij een paar kilo overgewicht, gaat je buik in de weg zitten, zit je kleding niet meer als voorheen. Dan moet je met de stofkam door je eet gewoonten gaan en dan zie je vanzelf, hoeveel overbodig voedsel er naar binnen wordt gewerkt. Dan moet je gewoon weer terug naar af. Desnoods het caloriën boekje erbij. Maar het kost wel moeite, dat is waar.

    • Annemarie Bergh

     16 september 2010 10:55

     Helemaal mee eens dat schoonheid maar een relatief begrip is en cultuurafhankelijk. Het accepteren van jezelf zoals je bent, is erg belangrijk. Als je gewicht wilt verliezen, is het goed dit te doen voor je gezondheid en niet om aan het ideaalplaatje van je schoonmoeder te voldoen. Overgewicht kan schadelijk zijn voor je gezondheid en veroorzaker van klachten en ziektes, dat is inmiddels wel bekend. Het is dus belangrijk te zoeken naar een persoonlijke balans in je gewicht dat bij je past en waarbij jij je mooi voelt en waarbij je gezondheid de minste schade oploopt.

     • Berg

      31 maart 2010 04:40

      In elk deel van de wereld zal in de eeuwen heen \"voorkeuren\" geweest zijn wat mooi of ideaal gevonden werd , is hede ten dage nog steeds zo en zal in de toekomt wel blijven . Tegenwoordig met de digitale media word het ideale schoonheidsbeeld zo verschrikkelijk veel door maar \'n handjevol mensen opgedrongen . Voldoe je daar niet aan , lig je eruit . Je moet \'n dieet volgen , je moet bewegen/sporten , want zit je maar \'n gamm boven/onder het ideale gewicht is zo vreselijk ongezond . Ben je erg slank/licht van gewicht , je moet kilo\'s bijkomen ! Ben je wat voller/zwaarder , je moet kilo\'s afvallen ! Weet me nog \'n aantal geleden te herinneren éne Twiggy , het model was zo mager/slank en plat , dat was volgens sommigen het perfecte ideale figuurtje terwijl anderen dat broodmagerige figuur verafschuwden . Laatst was er \'n modeshow waar de ontwerpers bewust door de wat vollere vrouwen hun nieuwe collectie lieten showen .
      Alsof mensen in een fabriek gemaakt worden als massa produktie naar het perfecte ideale prototype-model . Zover is de men heid nog niet , word een mens geboren en moet maar afwachten hoe het zal groeien , klein/groot , slank/mager/dik , licht/zwaar , blond/bruin/donker/zwart .
      De lichaamsbouw , dunne/lichte , \"normale\" forse/zware botten . Weinig/veel spiermassa , laag/hoog vet gehalte .
      Dames , wees blij met het figuur wat je hebt , voor de één heb je het ideale figuur en anderen vinden juist van níet !
      Het is toch geweldig dat elk mens een individu is , elk mens verschillend is .


      • Margot

       07 maart 2010 17:14

       AAN LARS:

       Wat ben jij een ENORME ROTZAK!!!
       Kijk toch niet zo veel porno!
       ER ZIJN HEEL WEINIG VROUWEN MET EEN LICHAAM ZOALS JIJ HET BESCHRIJFT!!!
       DOE NRMAAL !!!!
       Schoonheid is voor iedereen anders! En de meeste échte mannen vinden een buikje en een maatje meer net mooier!
       ALS JE NIETS NUTTIGS TE ZEGGEN HEBT DAN VROUWEN NOG ONZEKERDER TE MAKEN
       HOU DAN GWN U KLEP OK?

       • Lang persoon

        11 januari 2010 21:38

        Ik ben een nogal lange meid van 1.85.. (15 jaar) Vroeger had ik overgewicht en mijn ouders probeerde dat altijd voor mij te verbergen. De ggd dacht er anders over. Die vertelde dat een kind van 10 jaar gewoon recht in het gezicht.. Ik voelde me echt heel rot erover en schaamde me kapot. Totdat ik een jaar later begon door te groeien. Nu heb ik een gewoon/slank figuur. Maar nog steeds zit er zo\'n idee in mijn hoofd van dat ik te dik ben. Jammer dat de media enz vaak hele dunne modellen laten zien.. En om dan te zeuren over dat dik ongezond is.. Er zijn ook mensen die gezond \"stevig\" zijn.

        • marina

         25 juli 2009 11:41

         Oke het gaat om een stevig schoonheidsideaal, maar wil toch even reageren op Amber:
         Ik vind je wel wat kort door de bocht met je reactie..er zijn wel degelijk mensen die eten en eten en niks aankomen..dat kan een medische reden hebben, maar kan ook je stofwisseling zijn of de dingen die je doet, heo je bent, druk karakter bijv. Ik ben zo iemand, waar medisch gezien niks mee aan de hand is(wat groeien betreft) en toch kan ik eten wat ik wil en blijf een mager mensje. Dit is wel om om te huilen, ik denk dat iedere strijd die mensen moeten leveren om te huilen kan zijn. je zult me nooit horen zggen dat ik eht moeilijker heb dan iemand die wil afvallen, maar het kan wel gelijke zwaar aanvoelen hoor! Wat denk je wat er door mij heen gaat als ik een keer op de weegschaal sta en ben weer es een keer een kilo kwijt?? dan baal ik net zoveel als iemand die wil afvallen en die er weer een kilo bij heeft hoor!

         Mensen laten we gewoon tevree zijn met WIE we zijn en hoe we eruit zien en laat ieder in zijn/haar waarde...dan komen we al een heel eind wat het \'schoonheidsideaal\' betreft...leven en laten leven;)

         • Lars

          06 april 2009 18:46

          dit is echt pure onzin, zeker door een overwichtig type geschreven.
          schoonheid bij mannen is een mooi gespierd symetrisch lichaam, altijd al zo geweest. Bij vrouwen geld dat een slanke taille, mooie ronde billen en volle borsten schoonheid zijn. tuurlijk zijn er wat rare mensen in de middeleeuwen geweest die een dikke buik mooi vonden. maargoed dat was een zeer klein selectief groepje yuppen. En laat nou toevallig die upperclass de geschiedenis schrijven, waardoor wij denken dat iedereen zo dacht.
          dat is echt onzin. en tuurlijk zijn er wat fucktup stammen in Afrika ofzo die een lange nek mooi vinden, maar dat zijn uitzonderingen. Symetrie en verhouding zijn de sleutelwoorden en aangezien zei dus een lange nek mooi vinden vallen zei onder de zieke geesten van de aardkloot.
          Het kan nog allemaal een schepje erbovenop;
          schoonheid is zelfs zo objectief dat het te berekenen valt hoe mooi iemand is!!
          de astand van neus tot kin in verhouding met het jukbeen ofzo geven weer hoe aantrekkelijk iemand werkelijk is. dit heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond.
          en owja voor vrouwen geld dit;
          Is de taille omvang 0.7 van de heupen. (dus 70%) dan worden zij onbewust als vruchtbaar en dus als zeer aantrekkelijk aanvaard. Er is nix subjectiefs aan.
          Vrouwen: train de vetkwabben eraf!!
          mannen: word breed!!
          (wedden dat je meer aandacht krijgt ;-)

          • amber

           29 december 2008 23:32

           Oh kom op zeg, als mensen die dun zijn lopen te zeueren dat ze niet kunnen aankomen vind ik dat echt hypocriet.
           Als je wilt aankomen neem je chocola en heel veel chips de hele dag, als je dan nog steeds geen gewicht bijkomt is er iets mis met je lichaam en moet je naar de dokter. En ook al zeggen mensen dat je veel aan de lijn doet en sport nou en, dat zeggen ze alleen maar omdat ze ook zo dun willen zijn. Sommige mensen moeten heel erg hun best doen om dun te worden en walgen van zichzelf omdat ze zo dik zijn vergeleken met mensen die 35-40 kilo wegen. Daarom vind ik dat je niet zomaar kan zeggen hoe zwaar dunne mensen het wel niet hebben omdat sommige niet kunnen aankomen. Boehoe, als dat zo is dan zie ik iemand daar niet snel om janken.
           Wel als iemand zichzelf te dik vind.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -