Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Na ziekte terug de arbeidsmarkt op. Lukt dat?

Arbeidsongeschiktheid is de laatste jaren een steeds groter probleem geworden. De werkdruk is hoger waardoor het gevaar van burn-out en stress-gerelateerde klachten is toegenomen. 

Mede daardoor is het arbeidsongeschiktheidsrisico voor vrouwen twee keer zo hoog als voor mannen. Verder heeft in sommige beroepsgroepen een kwart van de werknemers last van RSI-achtige symptomen of erger. Veel chronische ziektes zijn in de loop der jaren goed behandelbaar geworden maar niet te genezen. En rugklachten scoort nog altijd hoog als het gaat om oorzaken van arbeidsongeschiktheid.

Gelukkig kunnen veel mensen na een periode van arbeidsongeschiktheid weer aan het werk. Meestal parttime, of met bepaalde aanpassingen. De roep onder arbeidsongeschikten om passend werk is hoog. Ook vanuit de overheid wordt herintreding gestimuleerd, al gebeurt dat helaas niet altijd op een goede manier.

Heb je ervaring met herintreding na een periode van arbeidsongeschiktheid? Heb je steun gekregen vanuit de werkgever of bij andere organisaties? Werk je fulltime of parttime, en hoe gaat dat? Of is het juist helemaal niet gelukt om te gaan werken?

Verder lezen

Reacties

 • Maan

  18 april 2016 14:32

  Goedemiddag, ik heb al tien jaar een auto-immuun ziekte en fysiek werd ik vier jaar geleden afgekeurd. Ik heb toen via het UWV een re-integratie traject gelopen en heb omscholing administratie gedaan. Ik ben weer aan 't werk gegaan als administratieve medewerker bij een incassobureau. Ik trok de stress en drukte niet en er was geen begrip dat ik vaker ziek ben. Ik stortte helemaal in, kon niks meer. Wat een burn-out leek werd de diagnose complexe posttraumatische stress stoornis. Inmiddels zat ik met chronische moeheid en prikkeldarm bij de auto immuun ziekte, en PTSS erbij. Ik zit nu op een scootmobiel. Januari ging ik terug naar het UWV wegens keuring en werd niet afgekeurd. De keurmeester zei dat ik me niet moest aanstellen en veertig uur kon werken op bureau. Nooit ben ik minder dan een uur belastbaar op een dag! Ik werd toen maar doorgeschoven naar de bijstand, omdat ik niks meer kan! Bij gemeente hebben ze echter ook geen begrip! Ze houden het oordeel van de UWV aan en zeggen 't zelfde! Mijn artsen en psychiater zeggen dat ik afgekeurd moet worden, maar de instanties luisteren niet! Nu heb ik een advocate in arm genomen en ook zij krijgt weinig gehoor. Hoe durven ze met mensen zo om te gaan!? Ik heb altijd gewerkt en alles gedaan en nu kan ik niks meer en krijg geen uitkering! Ik werk al sinds mijn negende jaar en heb dus 31 jaar gewerkt en vaak meerdere banen! Wat is er met de wereld aan 't gebeuren!? Ik ben er klaar mee! Triest

  • Tyger

   23 februari 2016 23:55

   Ik loop al heel lang met dit probleem in mijn rug, heupen en knie. Ik heb een spuit gehad, maar dat helpt niet. Nu ben ik naar de pijnpoli geweest en heb daar een ruggenprikactrose gehad. Dat leverde geen resultaat. De dokter had wel slijtage gezien in de rug, dus ik moet nog terugkomen. Ik ben nu ook benaderd door het UWV voor re-integratie, maar de pijn breidt zich uit. Ik voel het in mijn schouder en in mijn ellebogen en mijn heupen doen ook erg zeer. Ook heb ik pijn in mijn rug en knie. Het is hopeloos, ik zit in de WW, dus ben er wel bang voor. Ik ben ook pas 54 jaar, dus ik moet nog een poos. Groetjes, Frans.

   • mej melkfes (24)

    28 januari 2014 10:51

    Beste Annetje,
    Troost je, ik ben een brunette en hier bedoel ik mee dat ik donkerbruin
    haar heb. Je zou zeggen iemand die snel en mooi bruin wordt. Nou jammer dan want ook ik heb in de zomer hetzelfde probleem als jij. Zelfs een zonnebank kuur helpt mij niet. Nu help ik me met opmaken maar in de zomer kun je niets aan de melkflessen van benen doen.

    Ik heb me erbij neergelegd. Zolang mijn vriend me mooi vindt en tevreden met me is, kunnen melkflessen me niets schelen.
    Het enige waar ik me druk om kan maken is mijn gewicht. Hier kan ik zelf iets aan doen en aan witte benen heb ik vanalles geprobeerd maar niets helpt. Dus probeer ik ook niets meer.

    • Henk (20)

     28 januari 2014 10:51

     Ik heb weleens gelezen ergens dat er pillen zouden zijn die ervoor zorgen dat je huid meer pigment aanmaakt.
     Ik heb zelf precies hetzelfde probleem en ben al een tijd opzoek naar een oplossing.
     wie helpt ons?

     • Tiny (39)

      28 januari 2014 10:51

      ook ik wordt niet vlug bruin. Eerst verbranden en daarna een beetje bruin.
      Maar tegenwoordig is "wit" zijn meer in de mode dan bruin..!!

      • Dennis (24)

       28 januari 2014 10:51

       Dag Annetje,
       Ik ken het probleem ,alleen heb ik blond haar , mijn huid heb ik "mee"gekregen van mijn moederskant en die is rood.

       Je wordt rood als je te snel en gehaast bruin wil worden...jouw pigment is niet snel .... je moet eerst factor 30 gebruiken en met grote regelmaat gaan zonnen (niet in 1 x tig uur want dat help niet)
       Natuurlijk kan je zo een lange vakantie niet betalen om dat te verhelpen..ik ben daarom een paar jaar gaan varen..
       een zonnebank-kuur is daarom een oplossing.(vaste dagen op vaste tijden)

       Sinds ik gestopt ben met varen wel weer een stuk lichter geworden .

       Het probleem is gewoon dat je niet alles kunt krijgen wat je wil en ik besef nu heel goed dat je niet perfect kan wezen.

       En sinds ik dat besef realiseer ik dat er ook mensen zijn die witte huid onwijs mooi vinden .
       Ik krijg regelmatig complimentjes (vooral van donker getinte mensen) , tuurlijk noemen sommige je melkfles...maar nobody's perfect .

       Groeten Dennis

       • Mandy (18)

        28 januari 2014 10:51

        Vroeger had ik dit probleem ook. Ik heb namelijk rood haar en een zeer blanke huid. In de zomer kon ik niet even leuk naar het strand zonder een t'shirt en een lange broek omdat ik aan het einde van de dag anders zo rood was als een tomaat. Ik ben toen naar een zonnestudio gegaan en mijn probleem uitgelegd en zij hadden de oplossing voor mij. Eerst zorgen dat je pigment opbouwt, dus dan ga je onder een héle lichte bank. De eerste keer ging ik er maar 10 minuten onder en toen was ik ook verbrand en dan ga je al gauw denken "het helpt niet". Maar als je doorzet dan ga je het verschil echt merken. Echt heel bruin zal ik nooit worden maar mijn huid is nu tenminste niet meer spierwit en in de zomer kan ik tegenwoordig rustig in een korte broek en t'shirt lopen zonder dat ik aan het einde van de dag zo rood ben als een kreeft. Het heeft wel een paar maanden geduurd voordat het zover was maar het is zeker de moeite waard.

        • Rene

         28 januari 2014 10:51

         Ik kan je aanraden om een zonnebankkuur te nemen voor de zomer begint. Helpt zeker als je dat rustig opbouwt en daar nu al meebegint. Gewoon doen.

         • Jan (31)

          28 januari 2014 10:51

          Annetje,

          Ik vind een witte huid prachtig.

          Jan

          • C.

           28 januari 2014 10:51

           Beste Annetje,

           Ook ik heb een erg bleke huid (met heel donker haar), maar ik wordt juist met heel veel moeite bruin. Om een mooi kleurtje te krijgen moet ik juist zoveel in de zon/naar de zonnebank, dat het volgens mij niet gezond meer is. Bovendien denk ik niet dat vaak naar de zonnebank gaan een goed idee is, ook niet als je het langzaam opbouwt. Immers, een zonnebank geeft alleen UVA af, wat wel voor kleuring zorgt, maar niet helpt te voorkomen dat je in de zon verbrandt. Hiervoor heb je juist UVB nodig, wat zorgt dat je huid dikker wordt.
           Sinds ik zelf gestopt ben met het nastreven van een mooi kleurtje, merk ik dat mijn huid daar veel meer baat bij heeft (minder droog, minder pukkeltjes, etc.). Dus wees maar gewoon trots op je mooie blanke huid !

           Groetjes, C.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -